, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Πιστεύω οι συμπολίτες μου θα μ’ εμπιστευτούν και πάλι στις επόμενες εκλογές

Το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη, μέσα από έργα αλλά και από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αναπτύσσει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της θητείας του αλλά και τη διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ, που αποτελεί «σταθμό» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Ζέρβας εκφράζει την άποψη πως το 2030 η Θεσσαλονίκη θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα λόγω των projects που είναι σε εξέλιξη, συμπληρώνοντας πως κάθε έργο που ολοκληρώνεται συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της πόλης όσο και στην αναβάθμιση της ζωής των δημοτών. Υποστηρίζει, ακόμη, πως προσωπικό του στοίχημα δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του κέντρου, που αποτελεί τη «βιτρίνα» της πόλης, αλλά και των γειτονιών της, ενώ είναι αισιόδοξος πως οι Θεσσαλονικείς θα τον εμπιστευτούν και πάλι στις επόμενες εκλογές του 2023 για τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

-Δήμαρχε, πώς ονειρεύεστε και σχεδιάζετε τη Θεσσαλονίκη του 2030;

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε στους Θεσσαλονικείς τη δική μας πρόταση μιλήσαμε για υποδομές, αναπλάσεις και έμφαση στην καθημερινότητα. Αυτό ήταν το τρίπτυχό μας και αυτό υπηρετούμε. Στόχος μια πόλη καθαρή, με περισσότερο πράσινο, με αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα πόλη με νέες θέσεις εργασίας, έδρα επιχειρήσεων, τόπος επενδύσεων, κόμβος εμπορικός, μεταφορικός, εκπαιδευτικός και τουριστικός προορισμός αξιώσεων.

Πιστεύω ότι το 2030 θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στη Θεσσαλονίκη γιατί βλέπω τα projects που είναι στο τραπέζι, το ενδιαφέρον ιδιωτών σε πολλούς τομείς, την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων και την πολιτική βούληση η πόλη να προχωρήσει.

Δεν είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό. Δεν αφορά άλλους, η Θεσσαλονίκη του 2030 είναι η δική μας ζωή, η γειτονιά μας, το αστικό λεωφορείο, ο συρμός του μετρό, τα εισοδήματα, η ποιότητα ζωής, ο δημόσιος χώρος, η ασφάλεια. Είναι όλες οι βασικές παράμετροι που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών.

-Ποια έργα θεωρείτε ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης;

Κάθε έργο που σχεδιάζεται ή ξεκινά είναι ένα σημαντικό βήμα. Κάθε έργο όμως που ολοκληρώνεται συμβάλει στην βελτίωση της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Την πόλη θα την αλλάξει σίγουρα το μετρό στον τομέα των συγκοινωνιών, η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, η ανάπλαση των κεντρικών πλατειών – Ελευθερίας και Διοικητηρίου, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το γήπεδο της Τούμπας, οι Στάβλοι Παπάφη αλλά μαζί με αυτά και οι αναπλάσεις γειτονιών.

Επίσης αναπλάσεις του οδικού δικτύου, πεζοδρόμια, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός, υπόγειοι κάδοι κοκ. Για εμάς αποτελεί στοίχημα όχι μόνον η αναβάθμιση του κέντρου που αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης αλλά και των γειτονιών που ζουν χιλιάδες κάτοικοι και δημότες.

-Υπάρχει, ωστόσο, ένα συγκεκριμένο έργο που αποτελεί προσωπικό σας στοίχημα και θέλετε οπωσδήποτε να ολοκληρώσετε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας σας;

Προσωπικό μου στοίχημα είναι να μην χαθεί ούτε μία ημέρα, ούτε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για όλα τα εν εξελίξει έργα που σας προανέφερα. Προφανώς δε θα ολοκληρωθούν όλα σ’ αυτή την πρώτη θητεία, το σημαντικό όμως είναι να προχωρήσουν όλα, σ’ ένα ορίζοντα 5ετίας.

Δεν θα ανεχτώ άλλες δικαιολογίες, αναβολές και καθυστερήσεις. Στα επόμενα δυο χρόνια της τρέχουσας θητείας και στην επόμενη, που πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου θα μ’ εμπιστευτούν και πάλι, όλα τα μεγάλα και μικρά έργα στην πόλη θα ολοκληρωθούν.

Στοίχημα λοιπόν, είναι να σπάσουμε την ακινησία και τη μιζέρια, να δώσουμε απτά αποτελέσματα στους Θεσσαλονικείς, να δει η πόλη έργα ουσίας να υλοποιούνται. Αυτό είναι το μέλημά μου και για να το πετύχω είμαι διατεθειμένος και να συγκρουστώ – να συγκρουστώ με εκείνες τις δυνάμεις που κάνουν καριέρα επί δεκαετίες εμποδίζοντας και ακυρώνοντας έργα.

-Το κυκλοφοριακό εξακολουθεί και αποτελεί «πονοκέφαλο». Πώς θα καταφέρετε να βελτιώσετε τις συνθήκες μετακινήσεων των πολιτών, στο βαθμό που αναλογεί στον δήμο;

Το κυκλοφοριακό, το νούμερο ένα πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, θα λυθεί όταν θα έχουμε σε λειτουργία το μετρό, όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ΟΑΣΘ και διαμορφωθεί ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης. Δεν είμαστε μακριά από αυτό το σημείο.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους όμως είναι πως για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις χρειάζεται επιμονή και σκληρή δουλειά. Για αυτό βλέπετε δύο χρόνια τώρα να πιέζω για το μετρό, να ασχολούμαι και προσωπικά με τον ΟΑΣΘ, να αξιοποιούμε στο φουλ τις δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας, να κάνουμε συνεχείς ασφαλτοστρώσεις, να συνεργάζομαι συνέχεια με την ΕΛ.ΑΣ και Τροχαία, να ερχόμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για τα φανάρια στην πόλη και να στηρίζω κάθε μεγάλο έργο υποδομής που σχεδιάζεται από την Ελληνική Πολιτεία (νέα περιφερειακή, κόμβους).

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν – χάθηκαν πολλά χρόνια που ορισμένα τουλάχιστον από αυτά τα έργα θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Σήμερα που η πανδημία οδηγεί σε αύξηση της χρήσης του Ι.Χ και σε αποφυγή των ΜΜΜ το πρόβλημα επανήλθε δριμύτερο.

Όμως δεν καθόμαστε άπραγοι. Ετοιμάσαμε το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δημιουργούμε όπου υπάρχει διαθέσιμο χώρος μικρά parking, ενισχύουμε την εναλλακτική μετακίνηση και την μικροκινητικότητα (πατίνια, ποδήλατα).

-Η ανάπλαση της ΔΕΘ πόσο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης;

Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα έχει έναν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία, θα αναβαθμίσει το περιβάλλον μέσα από τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντάς την σε διεθνή εκθεσιακό και τουριστικό προορισμό.

Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης εδώ και δεκαετίες για την πόλης μας με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική. Θα αλλάξει το κέντρο της πόλης, με περισσότερο πράσινο, θέσεις στάθμευσης, μεγάλοι περίπατοι στους ιστορικούς άξονες της πόλης, μοντέρνες σύγχρονες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις.

Είδαμε τις μακέτες της νέας ΔΕΘ και μου δημιούργησαν αισιόδοξα συναισθήματα. Επιτέλους θετικές εξελίξεις! Χώρια το άμεσο οικονομικό όφελος για την τοπική οικονομία μ’ ένα ποσόν κατασκευής περί τα 200 εκατομμύρια Ευρώ που θα «πέσουν» τα επόμενα χρόνια στην αγορά της πόλης.

-Πώς είναι ο Σεπτέμβριος με ΔΕΘ, συγκρίνοντας τον με τον περσινό όπου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας η Διεθνής Έκθεση;

Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Η περσινή ματαίωση της ΔΕΘ για υγειονομικούς λόγους ήταν μια απόφαση που στόχο είχε την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα είχε και κόστος για τη Θεσσαλονίκη, την τοπική οικονομία.

Φέτος όμως έχουμε τα εμβόλια, υπάρχει ένα σημαντικό «τείχος ανοσίας» και η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα ως το πρώτο covid free εκθεσιακό γεγονός στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να περάσουμε σε μία φάση κανονικότητας όπου η κοινωνική και οικονομική ζωή επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση με σίγουρα βήματα και είναι επίσης σημαντικό αυτό το μήνυμα να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη.