Ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός που έπαιξε δίπλα στον Αντόνιο Μπαντέρας

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
 
Αέρας Χόλιγουντ έχει έρθει από τέλη Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η πόλη που επιλέχθηκε για να γυριστεί η νέα ταινία «The Enforcer» που πρωταγωνιστεί ο Αντόνιο Μπαντέρας.
Λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνταν και βοηθητικοί ηθοποιοί, μεγάλη ηλικιακής γκάμας, αλλά και διάφορων εθνικοτήτων. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ανάγκη εύρεσης των βοηθητικών ηθοποιών είχαν πάρει «φωτιά» τα τηλέφωνα του  Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε διαμεσολαβητικό ρόλο, καθώς στη συνέχεια προωθούσε τα βιογραφικά στην παραγωγή.
Ένας από εκείνους που επιλέχθηκαν τελικά είναι ο ηθοποιός Νίκος Κανταρτζόγλου, ο οποίος μάλιστα είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια σκηνή με τον Χολιγουντιανό ηθοποιό, έχοντας ένα κομμάτι ρόλου.
Η διαδικασία επιλογής
Ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο γίνονται πλέον τα κάστινγκ. «Υπάρχουν πολλές αλλαγές λόγω της πανδημίας, στον τρόπο που επιλέγονται οι ηθοποιοί κατά την διάρκεια των ακροάσεων, είτε για το θέατρο, είτε για τον κινηματογράφο. Πλέον η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: αρχικά ως πρώτο βήμα γίνεται η επαφή μεταξύ ηθοποιού και παραγωγής μέσα από βιντεολήψη. Στην δεύτερη φάση είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση, ώστε να πάρουν μια εικόνα του ηθοποιού πιο κοντινή και έπειτα τον προωθούν στο ενδυματολογικό για το fitting και στα υπόλοιπα στάδια. Κάπως έτσι έγινε και για την συγκεκριμένη ταινία», περιγράφει στην Karfitsa ο κ. Κανταρτζόγλου.
Το γύρισμα στη Νέα Μηχανιώνα
Η σκηνή που συμμετείχε γυρίστηκε πριν λίγες μέρες στην Νέα Μηχανιώνα. «H σκηνή ήταν μια που διαδραματιζόταν μεταξύ του Μπαντέρας και ενός ακόμη άνδρα ηθοποιού, ήταν ένας διάλογος και εμείς οι λίγοι βοηθητικοί ηθοποιοί που συμμετείχαμε είχαμε έναν ενεργό ρόλο στη σκηνή», αναφέρει. Ο Νίκος Κανταρτζόγλου αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την σκηνή που συμμετείχε σημειώνει ότι είχε προγραμματιστεί να παίξει μια ακόμη, ωστόσο επειδή το πρόσωπο του καταγράφηκε αρκετά στην πρώτη δεν μπόρεσε να κάνει και την δεύτερη.
Πριν γυριστεί η σκηνή υπήρξε αρκετή προεργασία. «Εκείνη την ημέρα για την λήψη δυο σκηνών χρειάστηκαν περίπου δέκα ώρες. Βέβαια, όταν ένας ηθοποιός μέσα σε αυτό το 10ωρο γύρισμα ολοκληρώσει την σκηνή του, για παράδειγμα στις πέντε ώρες, μπορεί να αποχωρήσει. Έτσι συνέβη και με την δική μου περίπτωση που το γύρισμα μου κράτησε περίπου πέντε με έξι ώρες και επειδή προβλήθηκα πολύ δεν συνέχισα στις επόμενες ώρες των γυρισμάτων», όπως προείπε.
 

 
Μάλιστα, ο ηθοποιός, ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε άλλες μεγάλες παραγωγές όπως το «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, εξηγεί ότι στον κινηματογράφο ο θεατής μπορεί να δει μια σκηνή ενός λεπτού, για να γυριστεί όμως μπορεί να χρειαστεί και μια ώρα.
Τα μέρη που γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας, έως τώρα, έχουν γίνει πόλος έλξης για πολίτες που θέλησαν να δουν από κοντά τον Αντόνιο Μπαντέρας. Τα μέτρα όμως που λαμβάνονται σε μεγάλες παραγωγές όπως αυτή είναι πολύ αυστηρά, διότι οποιοσδήποτε εξωτερικός και απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να αλλάξει τελείως την σκηνοθετική «ματιά». «Η αυστηρότητα των μέτρων είναι στο πλαίσιο του επαγγελματισμού που υπάρχει σε ανάλογες παραγωγές, γιατί έστω ένα φλας ή μια φωνή αρκούν για να επηρεάσουν το γύρισμα. Ακόμη και οι βοηθητικοί ηθοποιοί μπορούν να βγουν εύκολα εκτός του ρόλου που έχουν ταχθεί να κάνουν. Στη σκηνή που συμμετείχα για παράδειγμα, πολλές φορές σταματήσαμε, γιατί μια παραπάνω κίνηση ενός βοηθητικού ηθοποιού ενεργοποιούσε πράγματα που δεν ήθελαν να εμφανιστούν σκηνοθετικά στους βασικούς ηθοποιούς», σημειώνει ο Ν.Κανταρτζόγλου.
Ο προσιτός κ.Μπαντέρας
Ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός είχε την σπάνια ευκαιρία να συναναστραφεί σε επαγγελματικό επίπεδο με τον μεγάλο αστέρα του Χόλιγουντ. Από τις λίγες ώρες που τον είδε από κοντά και συνεργάστηκαν ο κ. Κανταρτζόγλου αναφέρει ότι ο Αντόνιο Μπαντέρας «είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, απλός, τυπικός, με πολύ χιούμορ, προσιτός και ενδιαφέρον».
Αυτό που κρατάει από την όλη εμπειρία που αποκόμισε είναι «η καλή οργάνωση, ο άριστος τεχνικός εξοπλισμός και ως ηθοποιός βρισκόμενος τόσο κοντά σε έναν μεγάλο ηθοποιό όπως τον Αντόνιο Μπαντέρας, προσπαθούσα από τις πρόβες της σκηνής να ‘’κλέψω’’ ό,τι μπορούσα». Παράλληλα τόνισε ότι το περιβάλλον των γυρισμάτων ήταν εξαιρετικό. «Υπήρχε υπερβολική ευγένεια που δημιουργούσε ένα πολύ καλό περιβάλλον για όσους εργαστήκαμε. Όλο το team ήταν τόσο εξυπηρετικοί και φιλικοί, σε σημείο που αναρωτιόμουν ‘’μήπως με μπέρδεψαν με τον Μπαντέρας;’’».
Όφελος για τη Θεσσαλονίκη
Η πραγματοποίηση των γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη, στα οποία πρωταγωνιστεί ένας διάσημος παγκοσμίου βεληνεκούς ηθοποιός μόνο όφελος είναι για την πόλη. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κανταρτζόγλου «οτιδήποτε γίνεται στην ‘’νεκρή’’ Θεσσαλονίκη βοηθάει», ειδικά και τους ηθοποιούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, διότι για να συμμετάσχουν σε κάποια μεγάλη παραγωγή, που συνήθως γίνεται στην Αθήνα, χρειάζεται να αλλάξουν τόπο κατοικίας για λίγο διάστημα, κάτι που σημαίνει έξτρα έξοδα. «Έχει τύχει να κληθώ σε μεγάλες ελληνικές ταινίες και δεν πήγα γιατί για έναν ηθοποιό από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο οικονομικά να μεταφερθεί στην Αθήνα για να συμμετέχει σε γυρίσματα, ειδικά αν δεν είναι ο πρωταγωνιστής ή αν δεν έχει κάποιον άλλο βασικό ρόλο.
Έτσι λοιπόν μόνο κέρδος είναι για την πόλη η πραγματοποίηση τόσο μεγάλων παραγωγών εδώ. Οι ηθοποιοί της πόλης το είχαν πολύ ανάγκη».