Οι αριστούχες της … καραντίνας
Για την εμπειρία των πανελληνίων μιλάνε στην «Καρφίτσα» τρεις αριστούχες μαθήτριες του, που πέρασαν στην σχολή που επιθυμούσαν, σε μια χρονιά που δεν ήταν και πολύ εύκολη για τις ίδιες αλλά και για τους περισσότερους μαθητές, λόγω των συνθηκών που ανέκυψαν από την πανδημία.
Ρεπορτάζ: Αγγελική Κριαρίδου
Αννα Δασκοπούλου: 1η στην Αρχιτεκτονική, Θεσσαλονίκη
Η Άννα Δασκοπούλου, αν και μέσα στην χρονιά δεν είχε κατασταλάξει στην πρώτη σχολή προτίμησης που θα έβαζε στο μηχανογραφικό, όταν ήρθε στιγμή συμπλήρωσής του, επέλεξε την Αρχιτεκτονική της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα δεν το περίμενε. « Ήταν απρόσμενο νέο» όπως λέει, το γεγονός ότι πέρασε στην πρώτη της επιλογή και μάλιστα πρώτη στη σειρά, ενώ το θεωρεί και μια επιβεβαίωση γα τον κόπο της.
Η εκπαιδευτική διαδικασία φέτος πραγματοποιήθηκε κατά κύριο από το σπίτι, λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, πράγμα που ήταν δύσκολο για τους περισσότερους μαθητές. «Ήξερα πριν κλείσουμε ότι δεν ήθελα να κλείσουμε γιατί ήξερα ότι θα δυσκολευόμουν ακόμη περισσότερο. Ήταν περίεργο και που τα δεδομένα άλλαζαν από μέρα σε μέρα. Άνοιγαν σχολεία, έκλειναν σχολεία, μαζί και τα φροντιστήρια. Και τα μέτρα για τις πανελλήνιες, άλλαζαν μέχρι τελευταία στιγμή. Ένα μήνα πριν δώσουμε δεν ξέραμε τι θα επικρατήσει. Την καραντίνα οι περισσότεροι μαθητές την βίωσα αρνητικά και τους επηρέασε αρκετά ψυχολογικά, καταβάλλοντας τους» αναφέρει για την εμπειρία της η Άννα.
Μετά από την προσωπική της προσπάθεια η Άννα συμβουλεύει τους επόμενους υποψήφιους να οργανώσουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους το οποίο θα τηρούν καθημερινά.
Φαίδρα Στυλιανού: 5η στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Πάρα πολύ χαρούμενη αλλά και ανακουφισμένη νιώθει η Φαίδρα Στυλιανού, η οποία κατάφερε να περάσει 5ηστην πρώτη επιλογή της, την Σχολή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, ένας πόλεμος νεύρων, μου φαινόταν ακατόρθωτο στην αρχή», σημειώνει για την περίοδο της καραντίνας και συνεχίζει: «Τον πρώτο καιρό δυσκολευόμουν να θέσω ένα πρόγραμμα, το οποίο θα τηρούσα συνέχεια. Χρειάστηκε να προσαρμόσω αρκετά τον αρχικό μου σχεδιασμό.» Για να πετύχει στην πρώτη της επιλογή, η Φαίδρα διάβαζε το λιγότερο 5 ώρες τη μέρα, αλλά «σίγουρα θα άλλαζε από τις απαιτήσεις των πανελληνίων, την αποστήθιση» καθώς την δυσκόλεψε πολύ, ειδικότερα σε συνδυασμό με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων.
«Απ’ ότι γνώριζα, στη σχολή μου δε θα έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο και είχα εμπιστοσύνη στις ικανότητες μου, ότι θα την ξεπεράσω τη βάση του 10. Ωστόσο πάρα πολλούς γνωστούς μου τους χαντάκωσε τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά. Δεν πέρασαν στις σχολές που ήθελαν» αναφέρει για την ελάχιστη βάση εισαγωγής που μπήκε φέτος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η δική της συμβουλή προς τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που ετοιμάζονται για τις επόμενες πανελλήνιες είναι «να έχουν τον εαυτό τους προτεραιότητα. Να ακούν τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να κάνουν αποδοτικότερο διάβασμα αλλά να βρίσκονται και σε μια ισορροπία με το μυαλό τους, την ευεξία τους.»
Φανή Κορπέτη 9η Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ Ξάνθη
Η Φανή Κορπέτη πέρασε 9η στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη και είναι έτοιμη να αφήσει την Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «είναι μια καινούρια αρχή» .
Για την χρονιά που πέρασε και την τηλεκπαίδευση είπε: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολα, δεν το συζητάω. Ήμουν από τους τυχερούς που δεν είχα θέμα με το κλείσιμο. Ψυχολογικά δηλαδή, δεν με επηρέασε» και συμπληρώνει «το να είμαστε μπροστά σε μια οθόνη δεν βοήθησε καθόλου να συγκεντρωθούμε και να διαβάσουμε. Τελικά, σε μένα απέδωσε, αλλά για πολύ κόσμο φαίνεται πως δεν ήταν ιδανικό σενάριο».
«Το πρόγραμμα είναι το Α και το Ω» σημειώνει η Φανή, σχετικά με την προσπάθεια που έκανε για να πετύχει τον στόχο της, ενώ η κατάσταση που επικρατούσε με την πανδημία την έκανε να αντιληφθεί πως η υγεία είναι πολύ σημαντική συγκριτικά με το άγχος που είχε για τις εξετάσεις κι έτσι το καταπολέμησε.
Με αφορμή την ελάχιστη βάση και ότι πολλοί φίλοι της δεν πέρασαν στην πρώτη τους επιλογή, η Φανή εξηγεί πως «τα πράγματα έρχονται όπως έρχονται για κάποιο λόγο. Τελευταία το συζητάμε με πολλούς φίλους, γιατί φέτος με τον χαμό που έγινε λίγοι φίλοι μου μπήκαν στις πρώτες τους επιλογές. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε σε αυτήν την ηλικία, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν. Τα πράγματα θα έρθουν αργότερα. Το πρώτο πτυχίο δεν είναι αυτό που λέγανε παλιά, ότι θα κάνεις σε όλη σου τη ζωή».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ