Οι «εξολοθρευτές» του κορονοϊού – Βρίσκονται face to face με τον φονικό ιό

Της Φιλίππα Βλαστού

Οι ειδικοί στις απολυμάνσεις είναι ένα από τα επαγγέλματα που έχουν ριχτεί από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην μάχη κατά του φονικού ιού. Είναι εκείνοι που όταν βρίσκεται ένα κρούσμα σε ιδιωτικό ή επαγγελματικό χώρο σπεύδουν να εξολοθρεύσουν τον ιό, σε οποιαδήποτε επιφάνεια έχει προλάβει να εξαπλωθεί.

Ο Θανάσης Καραούλης εδώ και περίπου έξι χρόνια είναι υπεύθυνος υγειονομικών εφαρμογών σε συνεργείο καθαρισμού στη Θεσσαλονίκη. Όπως περιγράφει στην Karfitsa η δουλειά του έχει αλλάξει τελείως από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Πριν οι πολίτες που ζητούσαν απολύμανση του χώρου τους ήταν ελάχιστοι, και αυτό γινόταν κυρίως όταν κάποιος είχε μια ασθένεια και ήθελε «προστατευμένο» περιβάλλον. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας όμως τα πράγματα άλλαξαν. Όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούσαν απολυμάνσεις, όπως επίσης και αρκετές εταιρείες. «Ειδικά τις περιόδους που αυξάνονταν τα κρούσματα στην πόλη, όπως τον περασμένο Νοέμβριο και Μάρτιο, αυτόματα αυξάνονταν και οι κλήσεις από πελάτες που ζητούσαν απολύμανση, ακόμη και για προληπτικούς λόγους», εξηγεί.

Ποιοι ζητούν απολύμανση

Το ηλικιακό target group πελατών που προχωρούν σε απολυμάνσεις κυμαίνεται μεταξύ 50 με 60 χρονών, λέει ο Θ.Καραούλης. «Κυρίως είναι πολίτες που θέλουν να απολυμάνουν τα σπίτια τους ή εκείνα των γονιών τους, όταν εντοπίζεται κάποιο κρούσμα. Ή όταν κάποιος συγγενείς τους φύγει από την ζωή από κορονοϊό», αναφέρει και προσθέτει πως τα άτομα νεαρής ηλικίας δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για απολύμανση του χώρου τους από ένα ειδικό συνεργείο.

Απολύμανση σε… οίκο τελετών

Με τον ιό να είναι διάσπαρτος και το πιο βασικό… αόρατος οι απολυμάνσεις είναι must σε κάθε χώρο πλέον. Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ.Καραούλη ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος που έχει χρειαστεί να κάνει απολύμανση. Εκείνος απάντησε πως «ήταν σε έναν οίκο τελετών. Έπρεπε να απολυμάνουμε τα πάντα μέσα στον χώρο, διότι κάποιοι θανόντες ήταν κρούσματα κορονοϊού και έτσι έπρεπε να καθαριστεί κάθε δυνατή επιφάνεια».

«Θα έπρεπε να εμβολιαστούμε»

Παρά τους κινδύνους που κρύβει το επάγγελμα του κ.Καραούλη εν μέσω μιας φονικής πανδημίας ο ίδιος αισθάνεται ασφαλής κατά την διάρκεια της εργασίας του. «Δεν ένιωσα ποτέ κίνδυνο. Τηρούμε τα μέτρα και είμαστε εξοπλισμένοι με ειδικές στολές, μάσκες κτλ.», υπογραμμίζει.

Παρ’όλα αυτά τονίζει ότι στο επάγγελμα του έχει συμβεί μια αδικία. Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί ότι «θα έπρεπε να είμαστε από τους επαγγελματίες που έχουν εμβολιαστεί από την αρχή, γιατί είμαστε ένα επάγγελμα που βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιό».

 

Από την έντυπη Karfitsa