Οι κλέφτες της Αριστοτέλους που έγιναν μαφιόζοι

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης 

«Πέθανε, είναι σίγουρο;» Ο 20χρονος Αλγερινός είναι ακόμη αναστατωμένος έξω από τα γραφεία των ανακριτών στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της περασμένης Κυριακής. Παρ’ ότι έχουν περάσει ώρες μετά την αιματηρή συμπλοκή με πρωταγωνιστή και τον ίδιο στην οδό Μακεδονικής Αμύνης, εξακολουθεί να είναι φοβισμένος. Ο Χακίμ, ο 24χρονος ομοεθνής του που τη νύχτα του Σαββάτου είχε πέσει νεκρός από τα χέρια του ίδιου, τον στοιχειώνει ακόμη και μετά τον θάνατό του. Τον φοβάται και νεκρό.  

Η δολοφονία του Αλγερινού δεν ήταν ένα έγκλημα που θα ξεχαστεί στο επόμενο διάστημα στα γραφεία των διωκτικών αρχών. Το κίνητρο δεν είναι τυχαίο. «Ο Χακίμ είχε οργανώσει μαφιόζικες ομάδες. Εισέπραττε μέχρι και ποσοστά, αφού ο ίδιος φρόντιζε να πουλάει τα κλοπιμαία», αποκάλυψε στην Karfitsa πηγή που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στους κύκλους των Αλγερινών μεταναστών που απασχολούν για υποθέσεις μικροεγκληματικότητας, επιβεβαιώνοντας όσα ισχυρίστηκε ο συλληφθείς για το έγκλημα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο 24χρονος είχε οργανωθεί με τέτοιον τρόπο που δεν επέτρεπε σε κανέναν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ακόμη και να… κλέβει χωρίς την άδειά του. «Σίγουρα ήταν πάνω από 20 άτομα». 

«Υποστήριξε ότι προσπαθούσε να ελέγχει όλες τις δραστηριότητες των συμπατριωτών του», μετέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του 20χρονου Ιωάννης Δανούσης, τονίζοντας τον φόβο του νεαρού Αλγερινού για τις αντιδράσεις του θύματός του. Στην απολογία του την Τρίτη ο νεαρός είπε πως ο 24χρονος τον είχε χτυπήσει δύο φορές ακόμη στο παρελθόν, εκτός από την επίθεση που δέχτηκε το βράδυ του Σαββάτου. «Φοβόταν ότι θα τον σκοτώσει, επειδή είχε πάρει το μέρος μίας άλλης ομάδας ομοεθνών του», σημείωσε ο κ. Δανούσης.  

Ο 24χρονος Αλγερινός είχε απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές για μικροκλοπές και για ληστείες. Όπως και ο 20χρονος ο οποίος συνελήφθη για το έγκλημα, μετά την αιματηρή συμπλοκή. Η παρουσία τους στους διαδρόμους των δικαστηρίων και στις αίθουσες των αυτοφώρων ήταν συχνή. Ουκ ολίγες φορές μάλιστα ο 24χρονος είχε προκαλέσει εντάσεις. Μετά το έγκλημα το ένα μετά το άλλο τα στόματα αρχίζουν ν’ ανοίγουν και να αποκαλύπτουν ότι ο ρόλος του Χακίμ ήταν ηγετικός σε μία ομάδα που άρχισε να λειτουργεί με τα πρότυπα της μαφίας. Ο ίδιος εμφανίζεται να εισπράττει ποσοστά από κλοπές, να διαχειρίζεται τα έσοδα από τα κλοπιμαία που ο ίδιος παρέδιδε σε κλεπταποδόχους και να απαιτεί απ’ όλους υποταγή, όπως περιγράφουν πηγές που γνώριζαν καταστάσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Καμάρα.  

Γέμισε με αίμα το πεζοδρόμιο 

Αυτός ήταν ο λόγος και για τη συμπλοκή που οδήγησε στον θάνατό του τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου. Ο καβγάς ξεκίνησε όταν ο 20χρονος πήγε να του ζητήσει τον λόγο για 100 ευρώ που του είχε δώσει. «Μου είχε υποσχεθεί με αυτά τα χρήματα πως θα πάω στη Σερβία. Κάθε μέρα το ανέβαλε», μετέφερε ο κατηγορούμενος για το έγκλημα. Όταν τον πλησίασε του μίλησε άσχημα, όμως ο 24χρονος φέρεται πως πήρε ένα ψαλίδι και χωρίς δεύτερη κουβέντα απάντησε τραυματίζοντας τον νεαρό στα πλευρά, θιγμένος από τις κουβέντες που άκουσε.  

Αιμόφυρτος ο 20χρονος πήγε σε ένα ψητοπωλείο και άρπαξε ένα μαχαίρι. Τον πλησίασε και του κατάφερε πολλαπλά τραύματα στην καρδιά. Ο 24χρονος Χακίμ έπεσε νεκρός, όμως ο 20χρονος ακόμη και όταν συνελήφθη και του μετέφεραν την τραγική κατάληξη της συμπλοκής δεν το πίστευε. «Είναι το κεφάλι», έλεγε χρησιμοποιώντας την αραβική λέξη «Ρας» για τον επικεφαλής τέτοιων ομάδων.Ήταν ο Ραΐς αλ αϊσάμπε, δηλαδή ο επικεφαλής όλων της ομάδας. Αυτή είναι η αιτία και των φόβων που εξακολουθεί να έχει, βλέποντας διαρκώς γύρω του ακόμη και έξω από το γραφείο της ανακρίτριας, όταν απολογήθηκε την περασμένη Τρίτη. Φοβόταν μήπως κάποιος ομοεθνής του, άνθρωπος του θύματος, ερχόταν με όπλο και τον σκότωνε. Άλλωστε η ομάδα που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να έχασε τον φερόμενο επικεφαλής της, όμως οι διωκτικές αρχές ανησυχούν ότι δεν θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στη μικροεγκληματικότητα.