23:31, Πέμπτη
18 Αυγούστου 2022

Οι outdoor προπονήσεις «ανάσα» για τους Θεσσαλονικείς στο lockdown

Της Φιλίππα Βλαστού

Μπορεί το lockdown να έχει κλείσει τα γυμναστήρια στη Θεσσαλονίκη από αρχές Νοεμβρίου, όμως μια γυμνάστρια έχει βρει τον τρόπο για να συνεχίσει την άθληση ακόμη και εκτός των κλειστών εγκαταστάσεων.

Η master personal trainer Χαρά Λιόκος Λαζάρου από την αρχή του πρώτου lockdown είχε την ανάγκη να βρει έναν τρόπο να εκτονώνεται και να διοχετεύει την ενέργεια της. Αποφάσισε λοιπόν να βρει πρόσφορο έδαφος σε έναν οικείο χώρο για εκείνην, αυτόν των outdoor activities. Μαζί με εκείνην όμως συνεπήρε και άλλα άτομα που ήθελαν να στείλουν το sms 6 στο 13033, όχι απλά για να περπατήσουν ή να τρέξουν, αλλά για να προπονηθούν υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία.

Η Νέα Παραλία, το πάρκο Ξαρχάκος, το προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, έγιναν τα σημεία όπου η Χαρά μαζί με πολίτες, κάνουν γυμναστική, κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας τα μέτρα. «Έχω επιλέξει να κάνω τα μαθήματα σε αυτά τα σημεία γιατί είναι ανοιχτοί, καθαροί χώροι, που μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις, να βάζουμε μουσική και να αθλούμαστε χωρίς να ενοχλούμε και χωρίς να μας ενοχλεί κανείς. Πάντα με ασφάλεια», εξηγεί στην Karfitsa.

Δωρεάν οι προπονήσεις

Στην αρχή η γυμνάστρια ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια δειλά δειλά, μέχρι εκεί που επέτρεπαν οι κανόνες και τα μέτρα που ισχύουν για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πλέον, καιρού επιτρέποντος, οι προπονήσεις γίνονται κάθε μέρα και έχει σταθερούς συμμετέχοντες, οι οποίοι μέσω αυτών των προπονήσεων ξεφεύγουν από την δύσκολη καθημερινότητα που επιβάλει η πανδημία. Μάλιστα, τα μαθήματα είναι δωρεάν. «Δεν πληρώνομαι για τις προπονήσεις, γιατί αυτό που κάνω είναι ένα είδος κοινωνικού έργου, back to the community. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για όσους θέλουν να αθληθούν και να προπονηθούν, αλλά δεν μπορούσαν λόγω των συνθηκών», τονίζει.

Στο ξεκίνημα της πρώτης καραντίνας και των περιορισμών, οι πολίτες, σύμφωνα με την ίδια, ήταν πιο φοβισμένοι και ελάχιστοι ακολουθούσαν το πρόγραμμα άθλησης που είχαν πριν την καραντίνα. Όμως σιγά σιγά ο κόσμος προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, βλέποντας την μάλιστα να κάνει γυμναστική σε κεντρική σημεία. «Με σταματούσαν πολίτες ενώ κάναμε τις προπονήσεις για να με ρωτήσουν αν θα μπορούσαν να συμμετέχουν ή μου έστελναν μηνύματα στο instagram για να ενημερωθούν για την δράση», επισημαίνει. Και κάπως έτσι η Χαρά «ξεσήκωσε» αρκετούς πολίτες και τους παρακίνησε να βρουν την διάθεση ώστε να ενεργοποιηθούν.

Με το πέρασμα των μηνών σε καθεστώς lockdown η ίδια έχει παρατηρήσει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και αυτό είναι κάτι που «φρενάρει» αρκετούς να σηκωθούν από τον καναπέ και να γυμναστούν, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Για αυτό τον λόγο προσπαθεί να δώσει κίνητρο και έμπνευση στους πολίτες κρατώντας τους σε εγρήγορση μέσα από διαφορετικές μορφές άθλησης, πάντα με ό,τι ορίζουν οι κανόνες του lockdown. Άλλωστε όπως δηλώνει «όσο αντέχω θα συνεχίζω τις δωρεάν προπονήσεις για να βοηθήσω του συνανθρώπους μου».

Η master personal trainer Χαρά Λιόκος Λαζάρου