, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πώς το sushi κατέκτησε τους δύσκολους Θεσσαλονικείς

Της Φιλίππα Βλαστού / Φωτογραφίες Light & Roses wedding photography

Όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη, πριν χρόνια, το sushi, το κατεξοχήν συνώνυμο της ιαπωνικής κουζίνας, η απήχηση του δεν προμήνυε την τρελή ανοδική πορεία που θα είχε μερικά έτη αργότερα.

Θα έφτανε μάλιστα να είναι must προσθήκη στην πλειονότητα των εστιατορίων και cafe bar της πόλης. Πώς αναρριχήθηκε όμως τόσο γρήγορα στα μενού κάθε μαγαζιού; Τι άλλαξε και το αγκάλιασαν οι Θεσσαλονικείς; Και τι εκπλήξεις αναμένεται να δούμε στο προσεχές διάστημα; Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και όχι μόνο, δίνει στην Karfitsa ο sushi chef του Ολύμπιον και του Boheme, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Πριν από 12 ολόκληρα χρόνια ο Δ.Παπαδόπουλος μάγειρας σε ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης συνεργάστηκε με έναν Άγγλο chef που εξειδικευόταν στο sushi. Τότε συστήθηκε με την κουζίνα που από την πρώτη στιγμή τον μάγεψε και στη συνέχεια θα ακολουθούσε σε κάθε επαγγελματικό του βήμα. Κυνηγώντας το όνειρο του έφτασε έως τις Κάννες στη Γαλλία και την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Εδώ και αρκετούς μήνες έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στις κουζίνες μαγαζιών που αποθεώνονται οι γεύσεις του sushi.

«Όταν ξεκίνησε το sushi στη Θεσσαλονίκη κοιτούσαν περίεργα όσους ασχολούμασταν με αυτό, γιατί για πολλούς σήμαινε ωμό ψάρι με ρύζι και φύκια. Η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη και είχα πιστέψει ότι αυτή η κουζίνα στην πόλη δεν θα είχε μέλλον. Σε αντίθεση με την Αθήνα που ήταν πιο ομαλά τα πράγματα και υπήρχε αποδοχή», περιγράφει ο chef. Ακόμη και τα προϊόντα και τα υλικά για sushi δεν ήταν τόσο εύκολο να τα βρεις. «Ευτυχώς όμως στην πορεία διαψεύστηκα. Τα χρόνια πέρασαν και το sushi όχι μόνο παρέμεινε στην πόλη, αλλά επεκτάθηκε», υπογραμμίζει.

ο sushi chef του Ολύμπιον και του Boheme, Δημήτρης Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταστροφή της άποψης που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού της πόλης για το sushi έγινε για δυο λόγους. Αρχικά, όπως όλα τα καλά πράγματα διαδίδονται από στόμα σε στόμα. Όλο και περισσότερος κόσμος μετά από προτροπές γνωστών τους δοκίμαζαν sushi και έτσι διαπίστωναν στην… γεύση ότι το sushi είναι μια από τις πιο ηδονικές εμπειρίες για τους ανθρώπινους γευστικούς κάλυκες. «Είδαν ότι το sushi δεν είναι μόνο ωμό ψάρι, αλλά και μαγειρεμένο, καψαλισμένο, μαριναρισμένο», λέει ο chef. Από την άλλη, η ανάπτυξη της κουζίνας αυτή ήρθε και από την προτίμηση που της δείχνουν επισκέπτες της πόλης.

Τα sushi που δοξάζεται

Στις συζητήσεις των sushi lovers της Θεσσαλονίκης ένα από τα ονόματα που κυριαρχεί για καλό sushi είναι αυτό του Ολύμπιον. Ο Δ.Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος πίσω από το επιτυχημένο menu μας αποκαλύπτει πως οι Θεσσαλονικείς λατρεύουν όλα τα sushi rolls, και ό,τι έχει σχέση με καψαλισμένο, καπνιστό και τηγανιτό ψάρι. «Λιγότερο ό,τι έχει να κάνει με ωμό. Από εκεί καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μάθουμε καλά το sushi. Για παράδειγμα το sashimi στο εξωτερικό είναι hot τάση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Ελλάδα».

Ένα από τα best seller του menu είναι τα shaggy roll, ενώ must try είναι το πασίγνωστο και λατρεμένο california, «πειραγμένο» δια χειρός του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Στο Ολύμπιον ο chef έχει φτιάξει ένα menu εμπνευσμένο από τις δικές του εμπειρίες, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι το γεγονός ότι κάθε πιάτο του έχει «καθαρές» γεύσεις. «Δεν βάζω ποτέ πολλά υλικά στο sushi. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Πρέπει να καταλαβαίνεις τις γεύσεις που περικλείονται μέσα του. Νομίζω τα πολλά υλικά αλλοιώνουν το σύνολο».

Θέλει επανάληψη…

Όσο απλό και αν φαίνεται ένα ρολάκι sushi, άλλη τόση λεπτομέρεια κρύβει. «Θέλει ηρεμία, υπομονή, αφοσίωση και αγάπη για να μάθεις να φτιάχνεις sushi. Οι Ιάπωνες κάνουν ολόκληρα χρόνια για να μάθουν να κάνουν σωστό πλύσιμο και βράσιμο του ρυζιού. Αυτό λέει πολλά… Το επάγγελμα αυτό είναι λεπτομερές. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται εύκολο, όμως έχει αρκετές τεχνικές πίσω του για να φανεί τόσο απλό. Θέλει απίστευτη πειθαρχεία και επανάληψη μέχρι να φτάσεις σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει.

Το sushi πλέον έχει γίνει οικείο στους Θεσσαλονικείς, όμως ο chef ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει σχεδόν τίποτα από όσα «κρύβει» αυτή η κουζίνα. «Το sushi έχει τόσες πολλές πλευρές που έχουμε πολλά να μάθουμε και να γευτούμε ακόμη«, αναφέρει.

Τι καθιστά ένα sushi όμως καλό; «Πρώτα ξεκινάμε από την ποιότητα, δεύτερον από την τεχνική. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ένα ποιοτικό από ένα μη ποιοτικό sushi. Το βασικό είναι η καλή πρώτη ύλη. Είτε στο ψάρι, είτε στο ρύζι».

Next big thing

Καθότι υπάρχει η τάση στην Ελλάδα να φτάνουν ετεροχρονισμένα νέες μόδες, αφού έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς σε χώρες του εξωτερικού, και στον τομέα του sushi προβλέπονται εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο αυτό που θα δούμε το προσεχές διάστημα και στην Ελλάδα είναι το street sushi. Δηλαδή καντίνες που δεν θα φτιάχνουν το κλασικό «βρώμικο» αλλά… sushi. Στο παιχνίδι πιθανόν να μπουν και σούπερ μάρκετ που να εντάξουν την πώληση φρέσκου sushi, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό.

Από την έντυπη Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.