Στα φαρμακεία Θεσσαλονίκης τα πρώτα self test- «Είναι δύσχρηστα», λέει ο πρόεδρος του ΦΣΘ

Της Φιλίππα Βλαστού

 

Τα πρώτα self test έφτασαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σήμερα, ωστόσο η χρήση τους φαίνεται πως είναι δύσκολη, όπως περιγράφει στην karfitsa ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

«Τα συγκεκριμένα test είναι δύσχρηστα», λέει χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ακριβώς self test, αλλά rapid test για χρήση από δομές υγείας, είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές, όμως σύμφωνα με τις οδηγίες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μεμονωμένα από πολίτες», εξήγησε ο πρόεδρος. Τόνισε δε πως τα test έφτασαν στα φαρμακεία σε 25άδες, κάτι που σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να τα… «συναρμολογήσουν», διότι δεν είναι συσκευασμένα σε ατομικές συσκευασίες.

«Θα έπρεπε να είναι συσκευασμένα σε ατομική συσκευασία και όχι 25 χύμα και να τα μοιράζουμε εμείς», υπογραμμίζει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «τώρα δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτά πήραμε, αυτά θα διατεθούν. Έχουμε όμως την διαβεβαίωση ότι οι επόμενες παρτίδες άλλων εταιρειών που θα έρθουν θα είναι συσκευασμένες σε μια συσκευασία. Οπότε θα δώσουμε αυτά που έχουμε παραλάβει τώρα και μετά θα περιμένουμε τα επόμενα να είναι στην μορφή που πρέπει».

Πρόβλημα εντοπίζεται όμως και στις οδηγίες χρήσης, οι οποίες αναγράφονται αναλυτικά σε ένα μεγάλο δίφυλλο χαρτί. «Θα πρέπει κάποιος να έχει τον χρόνο και την υπομονή να τα διαβάσει, να τα καταλάβει και να τα εφαρμόσει. Οι φαρμακοποιοί όμως δεν μπορούν να κάθονται να εξηγούν την διαδικασία στον κάθε πολίτη που έρχεται να πάρει το test. Αυτό είναι αδύνατον», εξηγεί ο κ.Ευγενίδης.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν αποκλείει ότι το γεγονός αυτό ίσως προκαλέσει και μια λάθος χρήση από τους πολίτες όσον αφορά τα self test κάτι που θα οδηγήσει και σε ένα λάθος αποτέλεσμα του test. «Σίγουρα όλοι το περιμέναμε πιο εύκολο και εύχρηστο. Δεν ανταποκρίνεται όμως στις προσδοκίες μας. Ελπίζουμε να λειτουργήσει σωστά και τα επόμενα να είναι πιο εύκολα στην χρήση τους».

 

Οι ηλικιωμένοι και τα self test

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δωρεάν διανομή self test στους πολίτες κυρίως οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που έσπευσαν σε φαρμακεία για να ενημερωθούν. Όπως λέει ο κ.Ευγενίδης, από όλους τους πολίτες εκείνοι που έτρεξαν σε φαρμακεία για να λάβουν πληροφόρηση γύρω από την διαδικασία για την παραλαβή και την χρήση των test ήταν κατά βάση οι ηλικιωμένοι. Αλλά όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ οι ηλικιωμένοι θα είναι ίσως και οι τελευταίοι κατά σειρά που θα προμηθευτούν τα συγκεκριμένα test, γιατί ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα που έχουν, οι περισσότεροι, εμβολιαστεί.