, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Streets of SKG: Οδός Αγίας Σοφίας, ιστορική, κοσμοπολίτισσα και εξελισσόμενη

Από την Φιλίππα Βλαστού και την Κατερίνα Χαρκιολάκη

 

Αν προσπαθήσεις να σκεφτείς ποιο είναι ακριβώς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η λεγόμενη «καρδιά» της, η απάντηση θα ήταν η εξής: οδός Αγίας Σοφίας. Ένας δρόμος που ξεκινάει από τις αρχές της Άνω Πόλης, διαπερνά, με κατηφορική κλίση, μεγάλους δρόμους, όπως την Αγίου Δημητρίου, την Εγνατία, την Τσιμισκή και καταλήγει στην Λεωφόρο Νίκης.

 

 

Τρεις ναοί

Στην οδό συναντιούνται τρεις ιστορικοί ναοί της πόλης. Λίγο πιο πάνω από την Εγνατία η Παναγία Αχειροποίητος. Στη διασταύρωση με την Ερμού ο Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας. Στη διασταύρωση με Μητροπόλεως ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

 

Ένα πανέμορφο γλυπτό

Μπροστά από τον Ναό της του Θεού Σοφίας, στον κυκλικό κόμβο υπάρχει από το 1989 το γλυπτό με τίτλο «Πολίτες» ή «Πολίτες διαβάζουν εφημερίδα και συζητούν» του Μανώλη Τζομπανάκη. Τρεις ανθρώπινες φιγούρες διαβάζουν μια εφημερίδα και δίπλα τους υπάρχουν κάποια μπερδεμένα κάγκελα.

 

Ηρωική πράξη

Στο κέντρο της πλατείας βρίσκουμε και το άγαλμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος κατά την διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Σμύρνη. Οι Τούρκοι τον βασάνισαν και τον σκότωσαν. Το άγαλμα είχε φτιάξει ο Θανάσης Απάρτης και το ανήγειρε το 1960 ο Σύλλογος Σμυρναίων Θεσσαλονίκης.

 

Κόκκινο κτίριο

Το Μέγαρο Λόγγου ή αλλιώς κόκκινο κτίριο. Βρίσκεται επί των οδών Αγίας Σοφίας με Ερμού. Ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της Θεσσαλονίκης με μεγάλη ιστορία, καθώς υπάρχει από το 1926. Για αυτό μάλιστα έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες που περιλαμβάνουν ακόμη και φαντάσματα. Εδώ και χρόνια μένει αναξιοποίητο.

 

Εξερευνήστε την περιοχή μέσα από το αφιέρωμα της στήλης Streets of SKG της Karfitsa

H ανερχόμενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης

Αγία Σοφία, ο «ομφαλός» της Θεσσαλονίκης – 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

«Κόλλησαν» τα έργα που θα μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε πόλο έλξης

Μπορεί η Αγίας Σοφίας να γίνει σαν τον πεζόδρομο της αθηναϊκής Ερμού;

Οι υπέροχες μυρωδιές που ξυπνούν την οδό Αγίας Σοφίας

Paparazzi, το μοναδικό καφέ του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας

To μυστικό πίσω από την επιτυχία του Gellissimo Biscoto

Το «Ισλί» μας μαθαίνει ιστορία και παράδοση