Το ιατρείο δίνει σκυτάλη στο στεγαστικό των δικαστηρίων

Μια γροθιά δικηγόροι και δικαστές στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
 
Τα τριπλά εγκαίνια που έγιναν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, έστελναν ένα μήνυμα. Ότι στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των δικαστικών – εισαγγελικών αρχών και οι δικηγόροι αποφάσισαν από κοινού ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Πλέον το δικαστικό μέγαρο έχει ιατρείο, σε λίγο θα ανακαινιστεί όλο το μέγαρο, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του κτιριακού ζητήματος.
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Στάθης Κουτσοχήνας έχει επιλέξει να βάλει διαχωριστικές γραμμές στους… διαχωρισμούς. Αποφάσισε να κάνει έργο με κάθε κυβέρνηση. Αλλά και να συγκρουστεί, όταν χρειάζεται με κάθε κυβέρνηση. Και συνεργάζεται στενά με την ηγεσία της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη για να γίνει έργο. Πρώτα με την πρόεδρο Εφετών και τέως επικεφαλής της επιτροπής δικαστικού μεγάρου Καλλιρόη Χειμαριού και τώρα με τον διάδοχό της, σημερινό επικεφαλής της Επιτροπής Μεγάρου πρόεδρο Εφετών Χρήστο Νάστα. «Η Επιτροπή απέδειξε εμπράκτως την πίστη της στο λειτούργημα που ασκούμε, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο του κράτους δικαίου και τον ρόλο μας ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία των εγκαινίων ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.
Αυτή η εικόνα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει επισκεφτεί το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης περισσότερες από πέντε φορές, βλέποντας ότι «εδώ γίνεται δουλειά», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν παράγοντες του υπουργείου.
Το ιατρείο στο δικαστικό μέγαρο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου, λύνει ένα χρόνιο και ζωτικό πρόβλημα, αυτό της υγειονομικής κάλυψης του δικαστικού μεγάρου. Η επίλυση δρομολογήθηκε καθώς ο χώρος του παλιού κυλικείου στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αρχικά έγινε αίθουσα δικαστηρίου, όμως δεν προχώρησε. Στη συνέχεια έγινε πάλι κυλικείο, όπως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Έτσι παραχωρήθηκε στον δικηγορικό σύλλογο που τον αξιοποίησε με δύο τρόπους. Με αποκλειστική χρηματοδότηση δημιούργησε έναν χώρο για τους δικηγόρους, απελευθερώνοντας έναν άλλον που ήταν για τους δικηγόρους στον τρίτο όροφο. Ακριβώς δίπλα στον χώρο συγκέντρωσης των δικηγόρων έγινε το σύγχρονο ιατρείο, σχέδιο που είχε αποκαλύψει η Karfitsa. Σε καθημερινή βάση στο δικαστικό μέγαρο θα βρίσκεται γιατρός, νοσηλευτής και ασθενοφόρο. Για όλους.
 
Τσιάρας: Οι φορείς δεν ζητούν, δίνουν! 
 
Η παρατήρηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι ο φορέας που αποδεικνύει στην πράξη πως όχι μόνο έχει αιτήματα από την Πολιτεία, αλλά «είναι από αυτούς που έρχονται να δώσουν στην Πολιτεία», δείχνει την άποψη του υπουργείου για τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις επαφές του υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού Εσωτερικών (αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, έχει μόνιμη θέση το στεγαστικό ζήτημα. Ο υπουργός, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμος να προωθήσει μία λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των δικαστικών υπηρεσιών.
Στα εγκαίνια, ο πρόεδρος των δικηγόρων επέλεξε να κάνει μόνον μία αναφορά στο στεγαστικό, χωρίς να επεκταθεί. Το ίδιο και ο κ. Τσιάρας, ο οποίος όμως ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά τη χρηματοδότηση για τις εργασίες ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου. Αυτή τη φορά το βάρος της αναφοράς στο στεγαστικό, που πάλι κυριάρχησε στις συζητήσεις των συμμετεχόντων στα εγκαίνια, σήκωσε ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικού μεγάρου Χρήστος Νάστας. «Βαθιά ελπίδα» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό «να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα». Και τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος είναι αποφασισμένος να συμβάλει από τη δική του θέση στην απόκτηση ενός κτιρίου για την επέκταση των δικαστηρίων. Είτε αυτό θα είναι το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, είτε ένα ιδιωτικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μοσκώφ. «Να ξέρετε ότι στο τέλος της ημέρας για το στεγαστικό ζήτημα θα δικαιωθούμε», είπε με νόημα