03:27, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

Το «Ισλί» μας μαθαίνει ιστορία και παράδοση

Στην οδό Αγία Σοφίας, στον αριθμό 56, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει ανοίξει το «Ισλί», ένα ζαχαροπλαστείο – καφέ που «μυρίζει» παράδοση. Ο ιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης Στέλιος Πορφυρίδης, σε συνέντευξη του στην Karfitsa μας εξιστορεί την ιστορία δεκαετιών.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Υπάρχει μεγάλη ιστορία πίσω από το μαγαζί.

Σωστά. Η προγιαγιά μου Ελισσώ και ο παππούς μου Ιωσήφ ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το Προκόπι της Καππαδοκίας, μετά τη Μικρασιάτικη Καταστροφή. Εκεί στις γιορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα, έφτιαχναν το νηστίσιμο γλυκό ισλί σε μεγάλα κομμάτια και το κεντούσαν στο χέρι. Όταν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, εκείνους τους δύσκολους καιρούς, έμεναν στην Άνω Πόλη και άρχισαν σιγά σιγά να φτιάχνουν το ισλί, το οποίο το έβαζαν σε δισκάκια και κατέβαιναν κρατώντας το στα χέρια για να το πουλήσουν στα παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Μετέπειτα οι γονείς που έκαναν το 1990 εργαστήριο στο Μελισσοχώρι, όπου συνέχισαν την παράδοση κεντώντας στο χέρι κάθε ισλί, όμως το μίκρυναν σε μέγεθος για να μπορέσουν να το παράγουν σε μεγαλύτερες ποσότητες και να το στέλνουν και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγώ και ο μεγάλος μου αδερφός είμαστε ζαχαροπλάστες και συνεχίζουμε μαζί με τους γονείς μας να φτιάχνουν το ισλί, όπως και άλλα γλυκά.

Εσείς πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε την παράδοση;

Προσωπικά από μικρός είχα όνειρο να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει πολύ η περιοχή και συνάμα η επαφή με τον κόσμο. Για αυτό όταν μου δόθηκε η ευκαιρία επέλεξα να ανοίξω ένα μαγαζί που συνδυάζει την ζαχαροπλαστική και την δυνατότητα των πελατών να κάθονται στα τραπεζάκια και να πίνουν και τον καφέ τους.

 

Τι πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από το «Ισλί»;

Η ναυαρχίδα είναι το ισλί, όπως επίσης ένα γλυκό ονόματι «Αντιγόνη» ένας κορμός σεράνο βουτηγμένος σε κουβερτούρα Νιαγάρα φιλέ αμυγδάλου και άχνη. Το προφιτερόλ. Το εκμεκ, που το φτιάχνει η μητέρα μου. Τα περισσότερα γλυκά είναι φτιαγμένα από εμάς.

Πέρα όμως από τα γλυκά έχουμε καθημερινά και κρύα πιάτα. Τα χειροποίητα κεφτεδάκια του μπαμπά, ρολό και σαρμαδάκια της μαμάς.

Πάντως χειροποίητα δεν είναι μόνο το γλυκά στο μαγαζί, αλλά και πολλά αντικείμενα στην διακόσμηση.

Το στυλ είναι λίγο άλλης εποχής, καθώς μου αρέσουν τα παλιά αντικείμενα. Μου αρέσουν και οι κατασκευές και έτσι μαζί με τον πατέρα μου και έναν φίλο μου τα έχουμε φτιάξει σχεδόν όλα. Τα τραπέζια τα έχω κάνει αναπαλαίωση και σε άλλα έχουμε βάλει κομμένους κορμούς δέντρων. Το φωτιστικό είναι από μια συκιά. Στον εσωτερικό χώρο έχουμε βάλει και το παλιό σαλόνι της γιαγιάς μου.

Ο Στέλιος Πορφυρίδης

Οι νέοι της πόλης επιλέγουν τα παραδοσιακά γλυκά;

Γενικά αρκετά νέα άτομα επιλέγουν το μαγαζί, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Το ισλί το ζητούν;

Το ισλί οι παλιοί το ξέρουν και οι νέοι το μαθαίνουν. Πιστεύω κερδίζει έδαφος στις νέες γενιές, καθώς είναι και έναν vegan γλυκό οπότε αποκτά το ενδιαφέρον και από άλλες κατηγορίες πελατών.