, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, όλων των κομμάτων, κάνουν απολογισμό του έργου τους!

Του Βαγγέλη Στολάκη
Άλλοι μετρούν δεκαετίες μέσα στη Βουλή και άλλοι μόλις λίγα χρόνια. Διεκδικούν ωστόσο την ψήφο των Θεσσαλονικέων για ακόμα μια φορά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα προβλήματα της πόλης παραμένουν τα ίδια και πολλά από αυτά είναι ακόμα άλυτα. Ανεργία, ΜΕΤΡΟ, μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, λιμάνι, αποβιομηχάνιση είναι ορισμένα από τη μεγάλη λίστα των σημαντικών ζητημάτων της Θεσσαλονίκης που χρίζουν αντιμετώπισης και μάλιστα άμεσης. Δώδεκα εν ενεργεία βουλευτές που είναι εκ νέου υποψήφιοι στην πρώτη περιφέρεια του νομού και επτά στη δεύτερη μιλούν στο debate της «Karfitsa» για το σημαντικότερο, κατ’ αυτούς πρόβλημα της πόλης αλλά και τις δικές τους ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, οπότε και διαλύθηκε επίσημα η Βουλή, είχε έξι εκλεγμένους βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης. Οι πέντε από αυτούς είναι ξανά υποψήφιοι. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος με ανακοίνωσή του αποχώρησε από την πολιτική, δεν είναι υποψήφιος ωστόσο στηρίζει τον αγώνα της Λ. Συγγρού, προκειμένου να έρθει πρώτο κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο δεν κατέθεσε καμία επίκαιρη ερώτηση ούτε πήρε το λόγο στη Βουλή. Η τελευταία του παρέμβαση στο Κοινοβούλιο  ήταν το 2009 λίγες ημέρες πριν χάσει τις εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου και εγκαταλείψει λίγο αργότερα και την ηγεσία της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Γκιουλέκας τα τελευταία δυόμιση χρόνια υπέβαλε συνολικά 33 επίκαιρες ερωτήσεις, ερωτήσεις και αναφορές. Για τον ίδιο τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά και σοβαρά. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα αλλά και πλεονεκτήματα» λέει στην «Κ» ο κ. Γκιουλέκας και συμπληρώνει πως «η πόλη είναι ένα σταυροδρόμι λαών, ηπείρων και πολιτισμών». «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε. Να γίνει κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, αυτό είναι και το όραμά μας, και γι’ αυτό αγωνίστηκα και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και από του βουλευτή. Η Θεσσαλονίκη έχει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το ΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο» υποστηρίζει. Ο ίδιος αναφέρει πως ένα από τα βασικότερα προβλήματα της πόλης είναι το ΜΕΤΡΟ. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται να γίνεται το έργο με μια διοίκηση στην Αθήνα. Έχω καταθέσει ερωτήσεις και έχω κάνει παρεμβάσεις γι’ αυτό» καταλήγει ο κ. Γκιουλέκας.
Ο Σταύρος Καλαφάτης από τον Ιούνιο του 2012, οπότε και ξεκίνησε η τελευταία κοινοβουλευτική περίοδος προσπάθησε να λύσει ορισμένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η ενασχόλησή του άλλωστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και το δήμο Θεσσαλονίκης, τον ανάγκασε ουκ ολίγες φορές να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου ορισμένα προβλήματα να λυθούν άμεσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης, όπως και της χώρας είναι η ανεργία. «Αναμφισβήτητα, στη συγκυρία που διανύουμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, όπως και όλης της Ελλάδας, είναι η ανεργία. Η σταδιακή αντιμετώπισή της, προϋποθέτει ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια, με τον χάρτη που έχει η Ν.Δ. για επιστροφή στην ανάπτυξη με τις δικές μας δυνάμεις» λέει ο ίδιος. Στην ερώτηση με ποιες παρεμβάσεις του επιχείρησε να λύσει τα προβλήματα της πόλης απαντά: «Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια, κάνοντας απλώς κριτική, αλλά πετυχαίναμε αποτελέσματα. Μόνο στο ΥΠΕΚΑ, όπου είχα την τιμή να θητεύσω ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τόσο με το νόμο για τα αυθαίρετα, όσο και με τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ για τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και πολύ περισσότερο με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Και η προσπάθεια είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς, πριν συρθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ και τους «συμμάχους» του» καταλήγει ο κ. Καλαφάτης.
Από την πλευρά της η Έλενα Ράπτη από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 μετρά 39 επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή. Για την «γαλάζια» βουλευτή και εκ νέου υποψήφια τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά. «Και μπαίνουν δύσκολα σε σειρά γιατί έχουν όλα τη δική τους μεγάλη σημασία. Όπως ο αγώνας που δίνουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ για τη δουλειά τους. Μαζί με τον ΟΑΣΘ για καλή και φθηνή δημόσια συγκοινωνία. Μαζί με τον κόσμο του τουρισμού για ευκολότερη βίζα που θα φέρει κίνηση στην αγορά. Μαζί με την εκκλησία για να μη γίνει τμήμα ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Μαζί με όλα αυτά έβαλα πρώτο σε όλη μου τη θητεία και το θέμα της στήριξης των εμπόρων και των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης μας. Συζητήσαμε προβλήματα που τα έφερα όχι μόνο στην αίθουσα της Βουλής αλλά και στα γραφεία των υπουργών. Επιτακτικά και επίμονα. Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Για την απαλλαγή από υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ. Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Για χαμηλότερη εταιρική φορολόγηση. Σε κάποια δώσαμε λύση» λέει η κ. Ράπτη στην Karfitsa.
Ο επί επτά μήνες υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Ορφανός κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο αποδείχτηκε ιδιαίτερα… δραστήριος, αφού κατέθεσε 76 επίκαιρες ερωτήσεις. «Ως υπουργός ετοίμασα τη μελέτη που αφορά το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς. Επίσης ασχολήθηκα με το θέμα του Θερμαϊκού, τον καθαρισμό της ΒΙΠΕ, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και πολλά άλλα» λέει και συμπληρώνει ότι ενέκρινε 245 επενδύσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν το νομό Θεσσαλονίκης.
ΣΥΡΙΖΑ
Αρκετά δραστήριος βουλευτής όμως αποδείχτηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια και ο Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε συνολικά 730 επίκαιρες ερωτήσεις. Για τον ίδιο το σημαντικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η πώληση της ΕΥΑΘ και η παραχώρηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ ΑΕ» στο ΤΑΙΠΕΔ. «Το νερό, το λιμάνι και οι οδικοί άξονες είναι νευραλγικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι εγκληματικό να εκχωρούνται σε ιδιώτες έτσι ώστε να στερείται η Θεσσαλονίκη δυνατότητας για αναπτυξιακά έργα. Προσπάθησα με παρεμβάσεις και επισκέψεις σε υπουργούς να εκφράσω την αντίθεσή μου και να αποτρέψω τα παραπάνω» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.
Ο Γιάννης Αμανατίδης επίσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου υπέβαλε συνολικά 390 επίκαιρες ερωτήσεις. Για τον εκπαιδευτικό από την Καλαμαριά το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης είναι η ανεργία. «Βάρος έδωσα και στα νοσοκομεία της πόλης. Προσπάθησα να λύσω τα προβλήματα μέσα από ερωτήσεις και παρεμβάσεις σε υπουργεία. Ασχολήθηκα όμως και με την ΕΛΒΟ, το ΜΕΤΡΟ, τους σχολικούς φύλακες. Τα προβλήματα είναι πολλά και θεωρώ πως ήμουν εκεί για να βοηθήσω στην επίλυσή τους» λέει ο κ. Αμανατίδης.
Εξακόσιες δεκαεπτά επίκαιρες ερωτήσεις για ζητήματα της πόλης και όχι μόνο μετρά μέσα σε δυόμιση χρόνια η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης είναι η ανεργία. «Ήμουν βουλευτής αλλά της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια δεν άσκησα εξουσία. Η προσπάθεια που έκανα ήταν να αναδείξω τα προβλήματα της εργασίας. Θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα σε ένα μεγάλο βαθμό και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είμαι μέσα στους 16 πρώτους βουλευτές σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της κυβέρνησης σε επίπεδο κατάθεσης ερωτήσεων» λέει η ίδια στην «Κ».
Για την Γιάννα Γαϊτάνη, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης είναι ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης για να μπει «λουκέτο» σε τρία νοσοκομεία. «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη ενάντια στο κλείσιμο τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, του Παναγία, του Λοιμωδών και του Δερματολογικού-Αφροδισίων και πετύχαμε την αποτροπή κλεισίματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Φυσικά, οι όποιες νίκες πετύχαμε ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των εργαζόμενων και των συμμάχων τους σε συνδυασμό με τη δική μας κοινοβουλευτική στήριξη. Παράδειγμα στην περίπτωση του Νοσοκομείου Παναγία: με τροπολογία, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, αρχικά παρατάθηκε η λειτουργία του νοσοκομείου έως το τέλος του 2014. Η δική μας, επίσης, παρέμβαση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνέβαλε στην παράταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» λέει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως η κ. Γαϊτάνη από τον Ιούλιο 2012 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2014 κατέθεσε συνολικά 242 επίκαιρες ερωτήσεις.
ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ, ο μοναδικός βουλευτής σε όλο το νομό είναι ο πρόεδρός του και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος κατέθεσε μόλις μια επίκαιρη ερώτηση το διάστημα 2012-2014.
ΑΝΕΛ
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Γαβριήλ Αβραμίδης θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι η ανεργία. «Για αυτό το ζήτημα έκανα ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις. Εννοείται ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ασκούν πολιτική αλλά κοινοβουλευτικό έλεγχο» υποστηρίζει. Ο κ. Αβραμίδης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είχε καταθέσει συνολικά 807 ερωτήσεις.
Χρυσή Αυγή
Τέλος, από την Α’ Θεσσαλονίκης εκ νέου υποψήφιος είναι ο μέχρι πρότινος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος. Σύμφωνα με τον κ. Γρέγο «το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης «αυτή τη στιγμή είναι η μη δημιουργία του ΜΕΤΡΟ, το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα της πόλης. Προσπάθησα να τα λύσω όλα μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή». Ο ίδιος το διάστημα 2012-2014 κατέθεσε συνολικά 230 επίκαιρες ερωτήσεις.
Β’ Θεσσαλονίκης
Στη Β’ Θεσσαλονίκης από τους επτά πρώην βουλευτές και οι… επτά είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Για το Θεόδωρο Καράογλου από τη ΝΔ, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Μακεδονίας Θράκης το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι η ανεργία. «Σε αυτήν την κοινοβουλευτική μου θητεία, ανέλαβα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να μην κλείσει μεγάλη βιομηχανία της δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι και σήμερα απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Με δική μου παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο δόθηκε διέξοδος σε ένα ζήτημα οικονομικής φύσης, το οποίο καθόριζε σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η λύση που δόθηκε είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να διασωθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν και νέες. Δεν έχει σημασία αν αυτή μου η ενέργεια είδε το φως της δημοσιότητας, σημασία έχει ότι πολλές οικογένειες Θεσσαλονικέων γλύτωσαν από τη λαιμητόμο της ανεργίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.
Εκ νέου υποψήφιος από τη Νέα Δημοκρατία είναι και ο Σάββας Αναστασιάδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε αλλά λόγω προεκλογικής εκστρατείας και «γεμάτου» προγράμματος δεν βρήκε χρόνο να μας απαντήσει.
Περισσότερες από 470 επίκαιρες ερωτήσεις για προβλήματα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο κατέθεσε σε διάστημα δυόμιση χρόνων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου. Για την κ. Αμμανατίδου το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής είναι η αποβιομηχάνιση. «Με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και με προτάσεις νόμου προσπάθησα να το λύσω. Με παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτή» σχολιάζει η ίδια.
Η Σταυρούλα Ξουλίδου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το διάστημα Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014 κατέθεσε συνολικά 445 επίκαιρες ερωτήσεις. Στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης» η κ. Ξουλίδου απαντά: «το λουκέτο του εργοστασίου της ΑΓΝΟ. Έτρεξα πάρα πολύ. Δυστυχώς μια επιχείρηση έκλεισε και άφησε μεγάλα κενά και ανέργους στην περιοχή αφήνοντας εργαζόμενους και γαλακτοπαραγωγούς απλήρωτους. Είχα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον κ. Παναγιωτόπουλο της Καβάλας. Είχαμε φτάσει στο σημείο να βρεθεί μια λύση, ώστε να πιεστεί ο εργοδότης. Πήγα και στο εργοστάσιο και στον ίδιο τον κ. Κολιό. Δυστυχώς δεν υπήρξε συμβιβαστική λύση εξαιτίας του ΔΣ των εργαζομένων, τη διοίκηση του οποίου ανέλαβαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ».
Εκ νέου υποψήφια είναι και η Κατερίνα Μάρκου, η οποία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του «Ποταμιού». Η βουλευτής από το 2012 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει 287 επίκαιρες ερωτήσεις, μετρά 46 ομιλίες στην ολομέλεια και έχει οκτώ συμμετοχές σε διεθνείς οργανισμούς. Για την κ. Μάρκου το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης σχετίζεται με τις νοσοκομειακές μονάδες. «Τα προβλήματα, δυστυχώς, είναι πολλά. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω το πιο σημαντικό, αυτό που αγγίζει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, είναι το θέμα της υγείας, με το οποίο έχω ασχοληθεί επανειλημμένα κοινοβουλευτικά, λόγω και της επαγγελματικής μου ενασχόλησης. Έχω επισκεφθεί πολλά Κέντρα Υγείας, στα Διαβατά, στη Νέα Μάδυτο, στα Κουφάλια, και, σε συνεργασία με τους δημάρχους και τους διοικητές των ΥΠΕ, μπορέσαμε να καλύψουμε κάποιες ελλείψεις. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ειδικά στις εφημερίες, παραμένει τραγική. Ταυτόχρονα, η υγεία έχει ακριβύνει. Ακόμα και το τηλεφωνικό ραντεβού στο Παπαγεωργίου κόστιζε 2 ευρώ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τότε παραδέχτηκε, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου, ότι αυτές οι συμβάσεις πρέπει να παγώσουν για να ελεγχθούν» λέει.
Για την Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ τα σημαντικότερα πρόβλημα της πόλης είναι το ΜΕΤΡΟ, η ανεργία και οι απλήρωτοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ. «Δεν μπορώ να ιεραρχήσω όλα τα προβλήματα. Προσπάθησα να τα λύσω μέσα από αγώνα, αντεπίθεση και προοπτική επαναστατική» λέει η ίδια στην Karfitsa. Σημειώνεται ότι η κ. Γερασιμίδου από το 2012 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είχε καταθέσει 930 επίκαιρες ερωτήσεις.
Τέλος, για τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο της Χρυσής Αυγής το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης είναι η ανεργία, το οποίο όπως υποστηρίζει προσπάθησε να λύσει μέσα από την κοινοβουλευτική του δράση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.