Τι έκανε η κυβέρνηση στην Κεφαλονιά... - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πρόσωπα

Τι έκανε η κυβέρνηση στην Κεφαλονιά…

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος μιλά στην «Κ» και αποκαλύπτει και...

 

simopoulos-kefalonia

Αποκαθίστανται σιγά σιγά οι ζημιές που προκάλεσε ο δεύτερος μεγάλος σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά. Αύριο Κυριακή αναμένεται να δοθεί για χρήση ο αεροσταθμός του αεροδρομίου και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Περισσότεροι από 1200 άνθρωποι, κυρίως κάτοικοι του Ληξουρίου εξακολουθούν να μένουν σε κρουαζιερόπλοια και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε σπίτια και δημόσια κτίρια συνεχίζεται. Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, που τοποθετήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου στην περιοχή απαριθμεί τις «πληγές» της περιοχής, αναφέρεται στις πρώτες αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά όταν επισκέφτηκε το Ληξούρι και μιλά για το πώς είναι να ζεις στο νησί την ώρα που οι μετασεισμοί είναι χιλιάδες.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε η κυβέρνηση στην Κεφαλονιά;

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εδώ, αντικρύσαμε πολλά κτίρια με μεγάλο πρόβλημα και έναν τοπικό πληθυσμό σε απόγνωση που πολύ φυσιολογικά είχε απαίτηση να στηριχτεί και δεν πίστευε πως θα είχε την αρωγή την οποία τελικά είχε από την Πολιτεία.

Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα το νησί;

Σήμερα οι κάτοικοι κυρίως του Ληξουρίου σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγασης, της σίτισης και του πόσιμου νερού, δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Αρκετοί κάτοικοι βέβαια, παραμένουν στα αυτοκίνητα, αλλά πρόκειται για μια δική τους επιλογή. Το κράτος έχει διαθέσει κρουαζιερόπλοιο και πολεμικά πλοία προκειμένου να μείνουν εκεί. Υπολογίζεται πως στα πλοία μένουν 1200 άτομα, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για άλλα χίλια.

Η ΕΥΔΑΠ, σε ό,τι αφορά στο πόσιμο νερό, αποκατέστησε το δίκτυο. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι και πριν από το σεισμό η ποιότητα του νερού δεν ήταν καλή. Με μέριμνα της Περιφέρειας και πολλές δωρεές υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού. Τέλος η Περιφέρεια μοιράζει ημερησίως 3000 μερίδες φαγητό.

Γιατί δεν έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους;

Πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή της Παλικής έπρεπε να ξεκινήσουν προετοιμασία για την τουριστική περίοδο που έρχεται άμεσα. Επομένως δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ξενοδοχεία.

Εκτιμάτε ότι το νησί θα είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τουρίστες;

Πιστεύω πως ναι! Άλλωστε αυτή την προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση.

Η εικόνα στο εξωτερικό θεωρείτε ότι είναι κακή;

Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θεωρώ ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακυρώσεις κρατήσεων σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω.

Ισχύει ότι γίνεται πλιάτσικο στα είδη που στέλνονται από φορείς και συλλόγους;

Υπήρξε μια κακιά στιγμή. Είχαν φύγει οι εθελοντές που είχαν την ευθύνη φύλαξης και γι’ αυτό συνέβη. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι συχνό φαινόμενο. Θέλω να πω ότι με τη συμβολή της ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τη συνδρομή των κατοίκων και των φορέων η εγκληματικότητα στο νησί είναι μηδενική.

Οι εθελοντές πως συντονίζονται;

Βρίσκονται κάτω από το συντονισμό των τοπικών φορέων και κυρίως του δήμου.

Ένα στα δυο σπίτια στο Ληξούρι έχουν κριθεί ακατάλληλα για να κατοικηθούν. Ποια είναι η κατάσταση για τα σχολεία και τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες;

Στον πρωτοβάθμιο έλεγχο ναι. Ένα στα δυο σπίτια κρίθηκε ακατάλληλο. Πρόσφατα ξεκίνησε και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δεκαημέρου. Σε ό,τι αφορά στα σχολεία μόλις τέσσερα έχουν πρόβλημα. Είμαστε όμως έτοιμοι. Ήδη οι πρώτες αίθουσες ήρθαν και αναμένουμε να έρθουν και άλλες. Η πίεση που έχουν δεχτεί οι υπηρεσίες του δήμου είναι μεγάλη, και έτσι καταλήξαμε να αναλάβουμε εμείς ως Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., την κατασκευή βάσεων για να τοποθετηθούν οι αίθουσες. Σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες έχω να πω ότι πολλά κτίρια είναι τραυματισμένα, όπως είναι το Μουσείο ή το Δημαρχείο. Η αποκατάσταση είναι ευθύνη των ίδιων των υπηρεσιών.

Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση σε ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού;

Η παρουσία μας εδώ πιστοποιεί ότι μας ενδιαφέρει να αποκαταστήσουμε άμεσα το φυσιολογικό ρυθμό ζωής στο νησί.

Φοβάστε για την προσωπική σας ακεραιότητα; Συνηθίσατε τους εκατοντάδες μετασεισμούς;

Μετά από ένα διάστημα μεγάλο το συνηθίζεις. Δεν σε ενοχλεί πλέον και δεν αισθάνεσαι κάτι το ιδιαίτερο. Μπαίνει μέσα στην καθημερινότητά σου.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του Πρωθυπουργού μόλις προσγειώθηκε από τις Βρυξέλλες στην περιοχή;

Ασχολήθηκε αμέσως με την επιτόπου λύση όσων προβλημάτων παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες. Ο κόσμος ζητούσε στήριξη. Στήριξη την οποία έχουν οι κάτοικοι και που τις πρώτες ημέρες δεν φανταζόντουσαν ότι θα είχαν. Έρχονται συνεχώς στελέχη της κυβέρνησης και παράγεται έργο.

Πόσοι είναι αυτοί που έχουν πάρει το επίδομα μίσθωσης; Για πόσο θα διαρκέσει; Είναι εφάπαξ;

Η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για ποσό που ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 500 και είναι για δυο χρόνια, ανά μήνα.

Αν θελήσει κάποιος να έρθει στο νησί για να βοηθήσει, με ποιο τρόπο μπορεί να το κάνει; Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης;

Πρέπει να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του δήμου. Υπάρχει υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής στο νησί που συντονίζει τις λεπτομέρειες.

Σε τι κατάσταση είναι σήμερα το νοσοκομείο του Ληξουρίου; Είναι ασφαλής χώρος για τους ασθενείς;

Λειτουργεί κανονικά. Έχει γίνει και δευτεροβάθμιος έλεγχος και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όπως και με το αεροδρόμιο δεν υπάρχει πρόβλημα και λειτουργεί. Μέχρι την Κυριακή μάλιστα θα δοθεί σε λειτουργία και το κτίριο του αεροσταθμού. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως έχει ανοίξει, αλλά χρειάζεται προσοχή και ο δρόμος Ληξουρίου- Αργοστολίου.

Βλέπετε ρεαλιστικό το σενάριο να είναι έτοιμο το λιμάνι σε δυο μήνες;

Το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές, ωστόσο παραμένει λειτουργικό. Προσεγγίζουν τα πλοία αλλά πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες. Κανονικά χρειάζονται πάνω από τρις μήνες αλλά στους δυο πρώτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές εργασίες αποκατάστασης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ