, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι γίνεται με την επέκταση του «Πόρτο Καρράς»;

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Φωτο Σάββας Αυγητίδης www.e-photopress.blogspot.com (Πόρτο Καρράς 2015)
—-
Μπορεί μια νομοθετική ρύθμιση να «αναστήσει» οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από 40 έτη και, μέσω αυτών, να επαναφέρει σε ισχύ τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης που έχει «λήξει» εδώ και 30 χρόνια; Ισως όλο αυτό να ακούγεται περίπλοκο, αλλά είναι το κύριο ζητούμενο στην υπόθεση του τουριστικού χωριού του Πόρτο Καρράς.
Το τελευταίο επεισόδιο είχε γραφτεί το 2013: Οταν η Πολεοδομία Πολυγύρου ανακάλεσε την οικοδομική άδεια που είχε εκδώσει το 2010 και η οποία αφορούσε την ανέγερση «516 οικίσκων πολυτελείας με υπόγειο και πισίνα» σε τμήμα της έκτασης του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.
Ο βασικότερος από τους λόγους της ανάκλησης ήταν ότι δεν είχε ζητηθεί η άδεια του δασαρχείου. Λόγω των «θολών σημείων» της υπόθεσης, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παρέπεμψε σε δίκη τον υπάλληλο της πολεοδομίας που εξέδωσε την άδεια και υψηλόβαθμο στέλεχος της Πόρτο Καρράς. Η υπόθεση θα εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2016.
Στο ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής
Στις αρχές Αυγούστου, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Χαλκιδικής συνεδρίασε για να εξετάσει την προσφυγή της Πόρτο Καρράς Α.Ε., ενάντια στην ανάκληση της οικοδομικής άδειας. Το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής απέρριψε ως αβάσιμα τα επιχειρήματα της πολεοδομίας, εκτιμώντας ότι η επίμαχη περιοχή δεν είναι δασική και συνεπώς δεν πρέπει να απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου. Στο ΣΥΠΟΘΑ έκανε την εμφάνισή της μια νέα νομοθετική ρύθμιση που ήρθε να ισχυροποιήσει τη θέση της Πόρτο Καρράς. Πρόκειται για τον ν. 4280/14, μια συρραφή από διατάξεις για πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα, με περισσότερες από 30 σελίδες «φωτογραφικών» ρυθμίσεων.
Στον νόμο αυτό προβλέπεται ότι «στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη οικοδομική άδεια προ της 11.6.1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση, κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 998/1979, και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης οικοδομικής άδειας και δεν απαιτείται βεβαίωση του δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια». Η ρύθμιση αυτή ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Πόρτο Καρράς: το 1968 είχε δοθεί άδεια για τον αποχαρακτηρισμό μέρους του κτήματος Καρρά για την ανέγερση bungalows και τη δημιουργία δενδροκομικών καλλιεργειών, η οποία (ύστερα από διάφορες παρατάσεις) έληξε τον Οκτώβριο του 1987. Στη βάση αυτής της άδειας, το 1972 είχαν εκδοθεί 5 οικοδομικές άδειες για bungalows. Η «λήξη» του αποχαρακτηρισμού παραμένει ακόμα και σήμερα ένα σημείο τριβής. Ωστόσο, τη λήξη δέχεται με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (164/2003), η οποία παρότι ουδέποτε έγινε δεκτή από τον υπ. Περιβάλλοντος, ώστε να υποχρεωθεί η διοίκηση να την εφαρμόσει, παραμένει μια ισχυρή νομική άποψη.
Η άποψη του Δασαρχείου
Η υπόθεση όμως περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο. Στις 2 Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Πολυγύρου υποστήριξε ότι τα έγγραφα που επικαλέστηκε η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ για να αποδείξει ότι κάποιες εκτάσεις δεν είναι δασικές, δεν είναι πράξεις χαρακτηρισμού που εξέδωσε το δασαρχείο, αλλά πληροφοριακού τύπου έγγραφα, χωρίς νομική ισχύ. Επιπλέον καταρρίπτει ως αστήρικτο τον ισχυρισμό, ότι η περιοχή που δόθηκε για γεωργοδενδροκομική καλλιέργεια μπορεί να αλλάξει χρήση με την πάροδο των ετών (και μέρος της να αξιοποιηθεί τουριστικά) «διότι συνιστά αποδέσμευση από τον πρωταρχικό σκοπό που η έκταση δόθηκε για εκχέρσωση» καταλήγει και ζητεί τη διόρθωση της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ. Σε συνέχεια της παρέμβασης του δασάρχη, στις 7 Σεπτεμβρίου ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ζήτησε ουσιαστικά την ανάκληση της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ. «Οι παλαιές οικοδομικές άδειες, του 1972 αφορούσαν μια έκταση μερικών δεκάδων στρεμμάτων και είχαν ως αποτέλεσμα να ανεγερθούν μόνο οι σκελετοί κάποιων κτιρίων» λέει ο κ. Φραγκισκάκης. «Τώρα όμως θέλουν να πάνε και σε άλλες περιοχές, που είχαν δοθεί για δενδροκομική καλλιέργεια. Αυτές όμως δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση. Ο αποχαρακτηρισμός έγινε στο πλαίσιο μιας σύμβασης με συγκεκριμένους όρους και προθεσμίες».
Το θέμα έχει φθάσει και στο υπ. Περιβάλλοντος. «Διερευνούμε την υπόθεση, προκειμένου να δούμε αν είναι σωστή η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής», λέει η γ.γ. Αστικού Σχεδιασμού και Χωρικού Περιβάλλοντος, Ρένα Κλαμπατσέα. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το κατά πόσον μπορούν να τεθούν οι όροι “ανάπτυξης” οποιασδήποτε περιοχής με βάση εγκρίσεις που δόθηκαν πριν από 40 χρόνια».
Μαρίνα Πόρτο Καρράς, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Η θέση της εταιρείας Πόρτο Καρράς Α.Ε.
Η «Κ» ζήτησε από την Πόρτο Καρράς Α.Ε. τη θέση της για τα βασικά ζητήματα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έστειλε ο γενικός διευθυντής της, κ. Θανάσης Κλαπαδάκης, «για τις εκτάσεις που ουδέποτε αξιοποιήθηκαν με προβλεπόμενο από τη σύμβαση του 1968 τρόπο, δεν ισχύει ο αποχαρακτηρισμός τους. Πλην όμως, για τις εκτάσεις που αξιοποιήθηκαν, ο αποχαρακτηρισμός τους από δασικού ενδιαφέροντος είναι και σήμερα σε απόλυτη ισχύ. Τέτοιες εκτάσεις είναι και οι δύο περιοχές της υπ’ αριθμόν 199/2010 οικοδομικής άδειας για τις οποίες δεν υπάρχει μεν πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, αλλά οι δασικές υπηρεσίες δέχονται ότι απώλεσαν νόμιμα τον δασικό τους χαρακτήρα προ του 1975».
Σύμφωνα με τον κ. Κλαπαδάκη, η άδεια 199/2010 αφορά έκταση 382 στρ. που αποτελείται από 10 τμήματα. Οι οικοδομικές άδειες του 1972 αφορούσαν την ανέγερση 234 κτιρίων σε περιοχή, που τμήμα της αποτελεί μια από τις 10 περιοχές της άδειας 199/2010. «Υπάρχουν από το 1972 πολλά ημιτελή κτίρια και κατασκευές περιβάλλοντος χώρου και πρόσβασης σε αυτά, στην δε υπόλοιπη περιοχή που αφορά η άδεια 199/2010 είχαν γίνει, από το 1972, εκτεταμένες επεμβάσεις χωματουργικών εργασιών, διανοίξεων δρόμων κ.ά.», αναφέρει. Πηγή kathimerini.gr
μαρίνα πόρτο καρράς, φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.