Τι λένε οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης για τους άλλους... επιχειρηματίες; - Karfitsa.gr
Οικονομία

Τι λένε οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης για τους άλλους… επιχειρηματίες;

????????????????????????????????????
Ποιοι κάνουν δουλειές και ποιοι μας... δουλεύουν!

????????????????????????????????????

του Βαγγέλη Στολάκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλο οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης. «Έχουμε ακούσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις για να επανεκκινήσουν πρέπει να δεχτούν ένα σοκ. Η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αυτή που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην κλείνουν επιχειρήσεις και να μην χάνονται θέσεις εργασίας».

Διαφορετική είναι η άποψη που εκφράζει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δει να περνούν από τα Δικαστήρια δεκάδες επιχειρηματίες που ενώ έχουν βίλες με πισίνες στο Πανόραμα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο κ. Βαλεργάκης ισχυρίζεται ότι οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες δεν έχουν συμβάλει καθόλου στην ανάπτυξη της πόλης. «Δεν έχουμε πραγματικούς επιχειρηματίες με αποτέλεσμα άλλοι από το εξωτερικό να έρχονται με λιγοστά κεφάλαια και να σαρώνουν τα πάντα» λέει εννοώντας τους κκ. Σαββίδη και Μουζενίδη.

«Πιστόλια» πέφτουν στην αγορά και από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διασκέδασης και κυρίως των νυχτερινών μαγαζιών εντός Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιχειρηματία που ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης του έχει βεβαιώσει πρόστιμα για παράνομα τραπεζοκαθίσματα δεν έχει πληρώσει ούτε ένα… ευρώ. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης μαγαζιού στο κέντρο της πόλης που συμμετέχει και σε… μπουζουκτσίδικο δεν έχει πληρώσει ούτε δημοτικά τέλη, σύμφωνα με στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας του κεντρικού δήμου.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνης Παππάς εκτιμά ότι «οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες πρέπει να προσφέρουν για την ανάπτυξη της περιοχής». Λέει ότι οι περισσότεροι κάνουν ό,τι μπορούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης ωστόσο «εξοργίζεται» όταν όπως λέει «βλέπω υγιείς επιχειρηματίες να κατασκηνώνουν στη Βουλγαρία. Δεν πρόκειται να έρθει έτσι η ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε μι προσπάθεια συνολική» λέει ο κ. Παππάς. Και καταλήγει: «υπάρχουν βέβαια επαγγελματίες απατεώνες. Η κρίση είναι το άλλοθί τους και η καλύτερή τους».

«Η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης πάντα ήταν εξωστρεφής και πάντα παρήγαγε καινοτομικά προϊόντα. Η Βόρεια Ελλάδα για κάθε εκατό προϊόντα που εισάγει εξάγει τα 95. Ποιος τις κάνει αυτές τις εξαγωγές εάν δεν τις κάνουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας» σχολιάζει ο Απόστολος Λακασάς, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.

Μεγάλη κινητικότητα ελληνικών επιχειρήσεων προς χώρες του εξωτερικού, κυρίως τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, παρατηρεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος. Όπως ο ίδιος λέει οι κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης των επιχειρηματιών είναι οι φορολογικοί. «Η Βουλγαρία έχει χαμηλό κόστος παραγωγής» υποστηρίζει. Ο κ. Μπακατσέλος ωστόσο, χαρακτηρίζει «ύβρεις» αυτά που λέγονται περί «μη σοβαρών επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης» και σχολιάζει πως «υπάρχουν παντού σε όλες της περιοχές της χώρας και του κόσμου επιχειρηματίες που αδιαφορούν».

Να γίνει διαχωρισμός και στους επιχειρηματίες ζητάει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης. «Υπάρχουν οι εκ πεποιθήσεως κακοπληρωτές και αυτοί που παλεύουν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουν όντως πολύ μεγάλα φέσια στην αγορά, ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία και κόκκινα δάνεια» λέει. Ο κ. Λουφάκης εκτιμά ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με το επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα είναι σοβαροί αλλά παραδέχεται πως υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. «Δεν είναι όλοι Άγιοι. Υπάρχουν και λαμόγια» υποστηρίζει και φέρνει ως παράδειγμα τα «κουφάρια» εργοστασίων σε περιοχές της Θράκης τα οποία ποτέ δεν είχε σχεδιαστεί να γίνουν εργοστάσια, απλά ορισμένοι θέλησαν να πάρουν επιδοτήσεις από το κράτος. Ο κ. Λουφάκης καταλήγει: «Σε ό,τι αφορά αυτούς που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν να ξέρετε πως δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Βγαίνουν στο εξωτερικό γιατί δεν θέλουν να πετάξουν τον κόπο και το βιός τους αφού βλέπουν ότι στην Ελλάδα η κατάσταση δύσκολα θα καλυτερεύσει».

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ