Τι λένε οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ στην Karfitsa! - Karfitsa.gr
Πολιτική

Τι λένε οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ στην Karfitsa!

Debate μεταξύ Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη...

αδωνις τζιτζικωστας

του Βαγγέλη Στολάκη

H Karfitsa επικοινώνησε με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας καλώντας τους να απαντήσουν σε συγκεκριμένα και ίδια ερωτήματα. Τους ζητήσαμε να κάνουν έναν προσωπικό απολογισμό της μεγάλης αυτής προεκλογικής περιόδου, να αναφερθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας και να μιλήσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Δυστυχώς στο… debate της Karfitsa συμμετείχαν μόνο ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δια των συνεργατών του δήλωσε πως δεν συμμετέχει σε ρεπορτάζ με ίδιες ερωτήσεις αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (επίσης μέσω των συνεργατών του) απέρριψε την πρόταση-πρόσκληση λέγοντας ότι θα συμμετάσχει εάν απαντήσει και ο κ. Μεϊμαράκης.

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Τέρμα οι ταμπέλες στη ΝΔ»

Πως, πότε και με ποια μέσα θα κάνει αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

Προφανώς, με κάθε μέσο στο πλαίσιο της νομιμότητας, της κοινωνικής και κοινοβουλευτικής δράσης της. Η κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε καταστροφική και επικίνδυνη για τον τόπο. Είναι καθήκον μας να την αποδομήσουμε στην κοινωνία πρωτίστως για να εξαλείψουμε τα όποια ερείσματα διαθέτει ακόμη σε επίπεδο νοοτροπίας και για να γίνει αυτό οφείλουμε πρώτα από όλα να αλλάξουμε τη ΝΔ. Αυτό θα κάνω εφόσον εκλεγώ πρόεδρος του κόμματος από την 21η Δεκεμβρίου. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε, παρά μόνο σε εθνικά θέματα και σε αυτά υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται σε όλους και για όλα. Πλέον τον έχει καταλάβει ο κόσμος. Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσουμε τη μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση εντός του Κοινοβουλίου, αλλά δε θα περιοριστούμε στα στενά του όρια. Έχουμε την κοινωνία, στην οποία πρέπει να μιλήσουμε, πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένο όραμα και προοπτική κι αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα. Η εκλογή αρχηγού στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, διότι πρώτον, θα αναδείξει τον άνθρωπο ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα σε λίγους μήνες από τώρα και δεύτερον, είναι μια εκλογή που θα βγάλει την αξιωματική αντιπολίτευση αυτής της χώρας ισχυρότερη. Και σήμερα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση, περισσότερο από ποτέ στη χώρα μας, όταν έχεις μια επικίνδυνη κυβέρνηση η οποία βαθιά σε ιδεοληψίες και ανικανότητα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο γκρεμό. Γι’ αυτό μιλάω για μια μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, που θα παρουσιάσουμε στους πολίτες απέναντι σε αυτή την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ανασύνταξη της ΝΔ; Θα προτείνετε νέο καταστατικό πιο ανοικτό στην κοινωνία;

Και όχι μόνο. Έχω δώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στην παράταξη. Στην περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος την Κυριακή το βράδυ, θα οριστούν αντιπρόεδροι, ένας εκ των οποίων θα έχει την ευθύνη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής και ένας την ευθύνη της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, που θα παρουσιάσουμε την άνοιξη. Θέλω να φέρω πίσω στη Νέα Δημοκρατία τη δυναμική που έχασε σταδιακά. Θέλω να γίνει ξανά το μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα που πήρε τις ιστορικά σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Θέλω να αλλάξει ως προς τις παθογένειες και να συνεχίσει ακόμη πιο αποφασιστικά τις σωστές πολιτικές. Καμία αλλαγή δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς την κοινωνική υποστήριξη και κανένα οικονομικό πρόγραμμα δε μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την αποδοχή των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Το μοντέλο «οι άνθρωποι του Προέδρου» ανήκει στο παρελθόν, τουλάχιστον για εμένα. Μιλώ για μια νέα συλλογικότητα, μακριά από κλειστούς μηχανισμούς. Μια συλλογικότητα που συγκροτείται πάνω στον ανοιχτό διάλογο, τη λογοδοσία στα μέλη και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης των στελεχών με κριτήριο την αξιοσύνη και μόνο. Από την πρώτη ημέρα θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στο κόμμα και από την πρώτη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μία «σκιώδης κυβέρνηση» ώστε να υπάρχει άμεσα μια ανασυγκρότηση σε επίπεδο θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Συνέδριο θα γίνει την άνοιξη και εκεί θα δείτε να ξεδιπλώνεται πια η λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος θέσεων προτάσεων και ανοιχτών θυρών, διαλόγου, σύνθεσης και ανανέωσης. Αν εκλεγώ εγώ θα αλλάξουν πολλά στη ΝΔ, για να μη σας πω όλα. Θα κρατήσουμε αυτά που έγιναν και είναι σωστά, αλλά θα αφήσουμε πίσω μας όσα μας πλήγωσαν και όσα κάναμε λάθος. Το πρώτο που θα αλλάξω είναι η νοοτροπία, διότι θεωρώ ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια κλείστηκε στον εαυτό της. Απέκλεισε ό,τι παραγωγικό είχε στο στελεχιακό της δυναμικό, και έγινε ένα κόμμα των λίγων, των συστημάτων και των μηχανισμών. Κι αυτό έδιωξε την ίδια την κοινωνία. Η πρώτη αλλαγή που θα κάνω την πρώτη μέρα, είναι να ξανανοίξω τις πόρτες της παράταξης στην κοινωνία και να δώσω ρόλο στα μέλη και στους φίλους αυτής της παράταξης. Με δύο συνδιασκέψεις το χρόνο, όπως έχω πει, με το να συμμετέχουν με τοπικές ψηφοφορίες σε κάθε νομό για την ανάδειξη του 50% των υποψήφιων βουλευτών και όχι να ορίζονται κάθε φορά, με το να έχουμε ένα κόμμα εξορθολογισμένο οικονομικά. Δεν μπορούμε να πείσουμε σήμερα την ελληνική κοινωνία ότι ερχόμαστε να συγυρίσουμε τα οικονομικά μιας χώρας όπως η Ελλάδα, όταν δεν έχουμε πρώτα συγυρίσει το ίδιο μας το σπίτι. Επομένως πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές, αλλαγές όμως και σε πρόσωπα. Τελειώνει η ΝΔ των κολλητών, των βολεμένων, των φίλων.

Τι είναι η ΝΔ; Δεξιό, κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα; Εάν κερδίσετε στις εκλογές ποιους ψηφοφόρους θα θελήσετε να προσεγγίσετε;

Τέρμα οι ταμπέλες για τη ΝΔ από το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου. Τις πληρώσαμε πολύ ακριβά. Ανοίγουμε έναν καινούργιο για την παράταξή μας. Την παράταξη που φτιάχτηκε για να εκφράσει τον κόσμο από την Δημοκρατική Δεξιά, μέχρι τις παρυφές της Πατριωτικής Αριστεράς κι όχι για να είναι κλεισμένη στον εαυτό της, όχι για να βάζει ταμπέλες στον εαυτό της και τα στελέχη της. Ταμπέλες βάζουν εκείνοι που θέλουν την παράταξη μικρή. Εμείς δεν βάζουμε ταμπέλες στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς τη θέλουμε μεγάλη, ισχυρή για όλο τον κόσμο, και αυτή τη Νέα Δημοκρατία χτίζουμε.

Άδωνις Γεωργιάδης:«Βοήθησα να… σταματήσει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Πως πότε και με ποια μέσα θα κάνει αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

Θα κάνω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από το πρώτο λεπτό που θα εκλεγώ πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα ασκήσω σκληρή αντιπολίτευση σε μια συγκυβέρνηση που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το άκρον άωτον του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Θα κάνω σκληρή αντιπολίτευση σε ανθρώπους που άλλαξαν όλα όσα έλεγαν πέντε χρόνια και προσκυνούν τώρα την τρόικα με τρόπο χυδαίο, κάτι που καμία κυβέρνηση κατά το παρελθόν (που είχε συνεργασία με την τρόικα) δεν είχε διανοηθεί να κάνει.

Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ανασύνταξη της ΝΔ; Θα προτείνετε νέο καταστατικό πιο ανοικτό στην κοινωνία;
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναζωογονήσει τις κομματικές της οργανώσεις, να αποκτήσει μέτωπο ανοικτό προς την κοινωνία –δηλαδή να δώσει στην κοινωνία το αίσθημα ότι γίνεται ξανά η λαϊκή ΝΔ, το δικό τους κόμμα που θα αγωνίζεται για να λύσει τα προβλήματα.

Τι είναι η ΝΔ; Δεξιό, κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα; Εάν κερδίσετε στις εκλογές πους ψηφοφόρους θα θελήσετε να προσεγγίσετε;
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Το κόμμα που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Τίποτα από αυτό δεν αλλάζει και είμαστε περήφανοι για όλα αυτά.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας απολογισμός αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου; Τι κάνατε και τι δεν κάνατε;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Τα όποια πολιτικά ζητήματα ήθελα να θέσω, ετέθησαν. Η Δεξιά ακούστηκε ξανά, η λαθρομετανάστευση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και βοήθησα κι εγώ σ’ αυτό. Επίσης η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε, όλοι οι συνυποψήφιοί μου λένε βροντερά «ΟΧΙ» και υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Είμαι πολύ ευτυχής για τους φίλους που απέκτησα. Έκανα όλα όσα μπορούσα να κάνω δεδομένης της οργανωτικής μου δυνατότητας και των χρημάτων που είχα.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ