Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες από τη νέα κυβέρνηση; - Karfitsa.gr
Οικονομία

Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες από τη νέα κυβέρνηση;

Μιλάνε στο Karfitsa.gr και ζητάνε άμεσα μεταρρυθμίσεις και... λύσεις!

επιχειρηματιες

Της Γιώτας Ρουμελιώτη

Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας περιμένει από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άμεσα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και… λύσεις για να μπει ένα «φρένο» στα εκατοντάδες λουκέτα και να καταφέρουν να «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις οι οποίες μετά την επιβολή των capital controls βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Τέσσερις επιχειρηματίες αναφέρουν στο Κarfitsa.gr ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον τομέα του επιχειρείν, τοποθετώντας την σταθερότητα, την αναπτυξιακή πολιτική και τη χαλάρωση των capital controls, στις πρώτες θέσεις.

«Επιχειρησιακό σχέδιο»
Ο διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE Aσφαλιστικής, Ιωάννης Βοτσαρίδης, κάνει λόγο για επιστροφή των χρεών του δημοσίου προς τους επιχειρηματίες, για επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και για ενεργοποίηση των ΕΣΠΑ. «Πρέπει να κινηθούν τα γρανάζια της δημόσιας διοίκησης. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να ρίξουν ρευστό στην αγορά. Να χαλαρώσουν τα capital controls για να μη κλείσουν κι άλλες υγιείς επιχειρήσεις. Να επιστραφούν τα χρέη του δημοσίου (4-5 δις) προς τους ιδιώτες (επιχειρηματίες) για να κινηθεί – έστω ελάχιστα – η κατανάλωση. Να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την οικονομία με ορίζοντα 5ετίας. Να ενεργοποιηθούν τα ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ, να δοθούν κίνητρα (αν όχι φορολογικά, έστω κάποια εναλλακτικά) για νέες επενδύσεις», αναφέρει.

«Χαλάρωση των capital controls»
Ο οικονομικός υπεύθυνος στην εταιρεία Vicko, Κώστας Τριανταφυλλίδης, δηλώνει ότι από τα κυριότερα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν άμεσα από την πλευρά της νέας κυβέρνησης είναι η χαλάρωση των capital controls και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις. «Αυτό που περιμένουμε πρώτα ως εισαγωγική επιχείρηση είναι η χαλάρωση των capital controls, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων. Απαραίτητο είναι επίσης ένα πιο σταθερό φορολογικό σύστημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές με το δημόσιο. Το κράτος δεν θα πρέπει να είναι αδιάφορο αλλά να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον στην ελληνική οικονομία, ώστε να υπάρξουν και επενδύσεις», τονίζει.

«Ανταγωνιστική φορολόγηση»
Ο Κωνσταντίνος Σουρνόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της παραγωγικής- εμπορικής εταιρείας SOTEX Α.Ε, τονίζει ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με το οποίο θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν με διεθνείς όρους. «Από οποιαδήποτε κυβέρνηση οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον για να μπορέσουν να κάνουν τις προβλέψεις τους και να επενδύσουν με κάποιες προοπτικές ανάπτυξης και απόδοσης. Το βασικό που περιμένουμε είναι η προβλεψιμότητα στο φορολογικό κομμάτι. Να υπάρχει μια ανταγωνιστική φορολόγηση ώστε να μπορούμε να αναμετρηθούμε διεθνώς και με άλλες χώρες», λέει και συνεχίζει σχετικά με τα capital controls: «Πρέπει να αρθούν εντελώς και να λειτουργήσει σωστά το τραπεζικό σύστημα. Αν συνεχιστούν, θα κλείσουν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που έχουν εξωστρέφεια καθώς είναι εκτεθειμένες σε παγκόσμιο ανταγωνισμό». Ο κ. Σουρνόπουλος επισημαίνει την αναγκαιότητα των επενδύσεων. «Πρέπει να γίνονται επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά ώστε κάποιος να μπορεί να επενδύσει σε μια εταιρεία, όχι μόνο στη δική του αλλά και σε τρίτου ώστε να υπάρχει μια κίνηση των απαραίτητων κεφαλαίων. Να μπουν κανόνες, να τηρούνται από όλους και να αφήσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία να προχωρά σε ενέργειες», λέει.

«Έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα»
Ο επιχειρηματίας, Νίκος Τοτικίδης, αναφέρει ότι τα πρώτα βήματα θα πρέπει να είναι ο έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα και η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων από το ελληνικό δημόσιο. «Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για όλους τους κλάδους της αγοράς είναι ο έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Αφού τον κάνει, μετά θα πρέπει να ασχοληθεί με τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό και αποδυνάμωσαν το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να μας εξηγήσουν που πήγαν τα χρήματα και που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός έναντι των τραπεζών; Για τις επιχειρήσεις, συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξυπηρετούνται από το ελληνικό δημόσιο και όχι να φαίνονται ως εχθροί. Να υπάρχει βοήθεια για να ακολουθήσουν τα κέρδη και η ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα να είναι υπέρ των επιχειρήσεων και όχι να μπαίνουν συνέταιροι στα κέρδη και στις ζημιές να είναι απ’ έξω».Ο ίδιος αναφέρεται και στα capital controls τα οποία «βοηθούν τις πολυεθνικές» όπως λέει. «Με τα capital controls βοηθούνται μόνο οι πολυεθνικές. Από τις μικρές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν μόνο όσες είναι οργανωμένες και οι μεσαίες επιχειρήσεις πιστεύω ότι θα κλείσουν. Η ανεργία να εκτιναχθεί άλλες πέντε μονάδες επάνω. Η αγορά θα κατακρεουργηθεί και θα πέσει η αγοραστική δύναμη περίπου 40%-50% κάτω», τονίζει και συνεχίζει σχετικά: «Εμείς τι να περιμένουμε; Να περιμένουν οι πολυεθνικές που έχουν αυτή τη στιγμή εισροή εμπορευμάτων και εκροή κεφαλαίων. Ποια ελληνική επιχείρηση με τα capital θα κάνει εισροή εμπορευμάτων και εκροή κεφαλαίων χωρίς να περάσει από επιτροπή;». Ο κ. Τοτικίδης καταλήγει λέγοντας: «Να μας εξηγήσουν με τι εγγυήσεις δοθήκανε τα δάνεια στις επιχειρήσεις της Αθήνας με επιτόκιο 1,5% και στη Βόρεια Ελλάδα με επιτόκιο 12%. Κράτος και κυβέρνηση δεν υπάρχει. Ούτε πριν, ούτε μετά. Είναι σαν να τρέχουμε πάνω σε ένα τοίχο»,καταλήγει.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ