Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα ενοίκια ιδιοκτήτες και ενοικιαστές - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Οικονομία

Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα ενοίκια ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

m᪯߭�粠흡򠤝󬧲 頻ﭯ쩪�ᱥ좜󥹭 �굢ݱ�粠㩡 �᭴鬥�󧠴�鰴󥹭 �꯱��� �񣯽򠏩꯭﬩꾭 ױ޳��アᬠű㡳ߡ򠃩ܭ�±エ󧠪᩠mܰ�򠶤�å�䧲, �С񡳪嵞 20 ̡񴟯�20. (EUROKINISSI/POOL PŠ̐ůKŎMđϓ ‹Wϓ)

 Σε άσκηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ιδιοκτητών και ενοικιαστών εξελίσσεται η διαδικασία με τα μειωμένα ενοίκια, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ και οι δύο πλευρές μετράνε κέρδη και απώλειες.

Η «Κ» παρουσιάζει τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με τις αποφάσεις για τα ενοίκια και πώς αυτές καθορίζουν τα οικονομικά των ιδιοκτητών αλλά και των ενοικιαστών. Το θέμα παραμένει στο προσκήνιο και τον τρέχοντα μήνα, αν και δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον Μάρτιο. Ειδικότερα, αρχίζοντας από τα βασικός σκέλος του ζητήματος, πρέπει να σημειωθεί ότι:

 1. Έως το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας, οι ιδιοκτήτες θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την αποζημίωση του Φεβρουαρίου αλλά και του Μαρτίου.
 2. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση Covid στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα λάβουν την αποζημίωση για το 80% του μηνιαίου μισθώματος όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που ενοικιάζουν εμπορικό κατάστημα και το 60%, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο-εκμισθωτή.
 3. Για τον Απρίλιο, η μείωση ενοικίου θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονταν έως τα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.
 4. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, θα συνεχιστεί η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου βολεύει τις επιχειρήσεις που άνοιξαν, καθώς δεν θα καταβάλουν καθόλου ενοίκιο για τον τρέχοντα μήνα, ενώ θα είναι ανοικτές.

 Προϋποθέσεις

Για τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι τις 31/01/2021, θα διενεργηθεί καταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση Covid Φεβρουαρίου, χωρίς την υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν νέα δήλωση για τον Μάρτιο, εφόσον από την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει η εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Ειδικότερα:

 1. Η πλατφόρμα υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα παραμείνει ανοικτή έως τις 19 Απριλίου, έτσι ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
 2. Οι μισθώσεις πρέπει να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
 3. Πρέπει να έχει υποβληθεί για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση Covid τον περασμένο Φεβρουάριο.
 4. Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο δεν πρέπει να έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 5. Ο μισθωτής-επιχείρηση δεν πρέπει να έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 6. Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
 7. Πρέπει να εκπληρώνονται οι λοιπές γενικές προϋποθέσεις για την καταβολή αποζημιώσεων.
 8. Για όσους ιδιοκτήτες αποδειχθεί ότι έγινε καταβολή της αποζημίωσης χωρίς το λογισμικό της ΑΑΔΕ και υπάρχει έλλειψη των νόμιμων προϋποθέσεων, τότε θα ζητείται από το Δημόσιο η επιστροφή των ποσών που θα καταβληθούν αχρεωστήτως.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ