Τι πρέπει να κάνουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους όσοι έχουν μπει στο άρθρο 99 - Karfitsa.gr
Οικονομία

Τι πρέπει να κάνουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους όσοι έχουν μπει στο άρθρο 99

Το μέτρο αφορά και τις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106β

louketa-eΔυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στονπτωχευτικό κώδικα, σύμφωνα με το άρθρο 99, η απόφαση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ).

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση γίνεται είτε με εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών είτε με ρύθμιση σε μηνιαίες δόσεις από 72 έως και 180, με αντίστοιχη κυμαινόμενη έκπτωση, έως και 60%. Για όσο διάστημα καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και οι δόσεις της ρύθμισης, αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.

Το μέτρο αφορά και τις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106β, ενώ η υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης στη βάση των παρακάτω όρων:

– μέχρι 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση των πρόσθετων τελών κατά 60%,

– μέχρι 84 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50%,

– μέχρι 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 40%,

– μέχρι 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30%,

– μέχρι 144 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 20%,

– μέχρι 160 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 10%, και

– μέχρι 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

Αιτήματα που αφορούν σε περισσότερες των ανωτέρω δόσεων φέρονται ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην απόφαση του ΙΚΑ επισημαίνεται:

– Υφιστάμενες οφειλές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης που δεν περιλαμβάνονται στην επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης, καταβάλλονται εφάπαξ ή εντάσσονται σε καθεστώς ρύθμισης κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

– Για όσο διάστημα εξυπηρετούνται οι όροι της ρύθμισης (καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων) αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης και χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

– Σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας εξυγίανσης από τον οφειλέτη δύναται να τίθεται ως διαλυτική αίρεση της συμφωνίας εξυγίανσης ή ως λόγος καταγγελίας αυτής.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ