, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι πρέπει να θυμόμαστε από τη χρονιά που φεύγει

adwnis-gewrgiadhs-thumb-large4Του Άδωνι Γεωργιάδη*

Η χρονιά που φεύγει, ήταν αναμφισβήτητα δύσκολη. Μια ακόμη χρονιά που κληθήκαμε να κάνουμε πολλά. Προωθήσαμε τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, παρουσιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα και κερδίσαμε ξανά το σεβασμό των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση σε αυτή τη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα χώρο με πολλά προβλήματα και –σε αρκετές περιπτώσεις- αλόγιστη σπατάλη.

Ένας χώρος ο οποίος θα έπρεπε να έχει «νοικοκυρευτεί» εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος, καθώς υπήρχε ακόμη το περιθώριο χρηματοδότησής του, έστω και με δανεικά. Περιθώριο ωστόσο που πλέον δεν υφίσταται.

Ούτως ή άλλως όμως δεν μιλούμε για μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Μιλούμε για αυτονόητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Για μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία από 5,2 δις ευρώ το 2009 έχει πλέον μειωθεί στα 2,370 δις ευρώ για το 2013, χωρίς ωστόσο να έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί οι παροχές και οι καλύψεις προς τους πολίτες. Χωρίς ο πολίτης να χάνει την πρόσβασή του σε ποιοτικό και φθηνό φάρμακο.

Αυτόν τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης τον επιτύχαμε μέσω της δημιουργίας και επέκτασης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαθέτοντας πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα σε όλο τον κόσμο, μέσω της μεσοσταθμικής μείωσης της τιμής των φαρμάκων και της επέκτασης της χρήσης των γενοσήμων.

Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί ο αναπροσανατολισμός μικρών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η μετατροπή τους είτε σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε σε Χρόνιων Παθήσεων, κάτι που επετεύχθη χωρίς να αποδυναμωθούν στο ελάχιστο οι υπηρεσίες υγείας και χωρίς να υπάρξει ουδεμία απόλυση. Μια διαδικασία η οποία πρόκειται να ακολουθηθεί και στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Με την ολοκλήρωση της κινητικότητας, ενισχύεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αναμένεται να μειωθεί η προσέλευση στα επείγοντα, αυξάνονται σταδιακά οι κλίνες των μεγάλων νοσοκομείων, ανοίγουν χειρουργεία και κλίνες εφημερίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ένα υπερσύγχρονο  και συνάμα αναξιοποίητο μέχρι τώρα νοσοκομείο, που πλέον αναπτύσσεται πλήρως και μπαίνει στην γενική εφημερία.

Ενδεικτική της επιτυχίας της κινητικότητας και της σημασίας της ορθής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, είναι και η αύξηση των ενεργών κλινών ΜΕΘ από 436 πέρυσι τον Δεκέμβριο σε 540 σήμερα, τη στιγμή που το ανώτατο όριο που φτάσαμε ποτέ ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ανερχόταν σε 515 κλίνες.

Αντιμετωπίζουμε, επίσης, άμεσα και ρεαλιστικά κάθε πρόβλημα το οποίο προκύπτει, όπως επί παραδείγματι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Επιταχύνουμε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού έως και το τέλος του έτους και προπαντός προβαίνουμε σε ελέγχους ώστε να μην επαναληφθούν υπερβάσεις του παρελθόντος.

Επιδιώκουμε οποιαδήποτε αλλαγή να γίνεται χωρίς αιφνιδιασμούς αλλά μέσα από διάλογο και ενημέρωση όλων των φορέων. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε έχω ανοιχτή την πόρτα του γραφείου μου σε οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει. Παρουσιάζω σε κάθε συνάντηση, με απόλυτη ειλικρίνεια, τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχουμε και καλώ τους πάντες να γίνουν συμμέτοχοι στην κοινή προσπάθεια που οφείλουμε να καταβάλλουμε προς όφελος των Ελλήνων.

Με αυτό τον τρόπο διεξήχθη και ο διάλογος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όπου αποφασίστηκε ο Οργανισμός να είναι αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Ενόψει δε της επικείμενης μεταρρύθμισης καλούμε τους γιατρούς να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουμε από κοινού στον τρόπο, ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να λειτουργεί στο εξής προς το συμφέρον των πολιτών.

Ουδείς διαθέτει μαγικές συνταγές επίλυσης των προβλημάτων. Με συγκροτημένο όμως σχέδιο και καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσεων μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν είναι άλλωστε καιρός για χαμένο χρόνο και χαμένες ευκαιρίες. Είναι καιρός για σκληρή δουλειά. Για συνεργασία και αποτελέσματα. Είναι ανάγκη να ασκούμε πολιτική, ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Γιατί πράγματι μια μεγάλη «κρίση» μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη «ευκαιρία». Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι Κινέζοι έχουν ακριβώς το ίδιο ιδεόγραμμα και για τους δύο όρους. Αρκεί βέβαια να κάνουμε τη δουλειά μας με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, χωρίς πισωγυρίσματα και σκοπιμότητες.

Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της υγείας.

*Ο κ. Γεωργιάδης είναι υπουργός Υγείας

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.