, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τιμές δεκαετίας 90′ στα καφέ-bar της Θεσσαλονίκης (φωτο-video)

kafes-me-prosfora

Tου Αλέξη Αλεξιάδη

Περίπου είκοσι χρόνια πριν πήγαν οι τιμές στα καφέ-bar της περιοχής του Ποσειδωνίου στη Θεσσαλονίκη, με τους επιχειρηματίες να κάνουν προσφορές, προσπαθώντας να προσελκύσουν πελάτες. Οι ίδιοι δηλώνουν πως είναι αναγκασμένοι να μειώσουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους, αφουγκραζόμενοι και την οικονομική δυσπραγία του κόσμου. Η περιοχή τους εξάλλου, πριν από κάποια χρόνια ήταν ένα από τα πιο εκλεκτά στέκια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κρίση, τα περισσότερα καταστήματα “παλεύουν” να επιβιώσουν οικονομικά και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Όπως λέει ο Τάσος Καρπούζης ιδιοκτήτης καφέ – bar, σκεπτόμενος τον εαυτό του πριν από αρκετά χρόνια ως 20χρονος, τι χαρτζιλίκι έπαιρνε στη δεκαετία του 1990, αποφάσισε να «γυρίσει» τις τιμές στο παρελθόν. «Το ποτό τότε κόστιζε 1500 δραχμές, εγώ το έκανα 4,5 ευρώ, η μπύρα είχε 1000 δραχμές και εγώ την έκανα 3 ευρώ όπως και το κρασί και ο καφές ήταν στις 800 δραχμές και τον πήγα στα 2,5 ευρώ» αναφέρει ο κ. Καρπούζης. Στην επιχείρηση του εξάλλου, εδώ και λίγες μέρες προσφέρει όλους τους καφέδες από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην τιμή του 1,5 ευρώ, θέλοντας να αυξήσει περισσότερο την πελατεία του. «Βλέποντας την κατάσταση του κόσμου που δεν έχει χρήματα και την ανεργία στους νέους πάνω από 50%, έκανα αυτήν την πρόταση, να διασκεδάζουν και να μπορούν να βρουν ένα στέκι να καθίσουν» λέει ο επιχειρηματίας. Από την πλευρά του ο Τάκης Κουρζουμπάς, ιδιοκτήτης ενός άλλου μεγάλου καφέ-bar στην περιοχή, αναφέρει πως οι τιμές αναγκαστικά μειώθηκαν, στο πνεύμα της σημερινής εποχής, π.χ. με καφέ στα 2,5 ευρώ και μπύρα στα 3 ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως, επισημαίνει πως όλα τα έξοδα ανεβαίνουν κατακόρυφα. Και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι φόροι, τα δημοτικά τέλη κτλ. Για αυτό και όπως λέει, πολλά μαγαζιά κλείνουν και τα περισσότερα είναι “μέσα”, με τους ιδιοκτήτες τους να βάζουν ακόμη και χρήματα, προκειμένου να τα κρατήσουν.

Καφές 2,5 ευρώ, πάρκινγκ 2

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα καφέ-bar της περιοχής του Ποσειδωνίου τα τελευταία χρόνια, είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων των πελατών τους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο χώρος γύρω από το Μέγαρο Μουσικής και δίπλα από το κολυμβητήριο, είχε θέσεις για εκατοντάδες αυτοκίνητα, ωστόσο, με τη διαμόρφωση της παραλίας και τη δημιουργία ιδιωτικών πάρκινγκ στην περιοχή, πλέον ο κόσμος θα πρέπει συνήθως να πληρώσει για να αφήσει το αυτοκίνητο του, ή να ψάχνει χώρο για αρκετή ώρα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει και ο κ. Κουρζουμπάς, πως το πιο κοντινό πάρκινγκ χρεώνει 2 ευρώ για την πρώτη ώρα, ενώ ο καφές στο κατάστημα του έχει 2,5. «Καταλαβαίνετε ότι δύσκολα θα έρθει ο κόσμος, αν δεν μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητο του και φυσικά αν πρέπει να πληρώνει αρκετά» αναφέρει, τονίζοντας πως το θέμα έχει τεθεί τόσο στον δήμο, όσο και στους ιδιοκτήτες των πάρκινγκ, μήπως και βρεθεί κάποια λύση, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Αντιδράσεις για το κάπνισμα

Σχολιάζοντας την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για επανέναρξη των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως αν και τάσσονται υπέρ της δημόσιας υγείας, είναι αντίθετοι με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος. Καταρχήν, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρζουμπάς, τα περισσότερα μαγαζιά θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα και θα χάσουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους. «Δεν μπορεί να κάθεται ο πελάτης έξω από το κατάστημα για να καπνίζει. Δεν θα το κάνει κανένας» υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα έπρεπε οι προτεραιότητες της πολιτείας να είναι άλλες. «Ως καταστηματάρχες να μας δίνει η πολιτεία το δικαίωμα να δηλώνουμε τι κατάστημα θέλουμε, καπνιστών ή μη καπνιστών» λέει από την πλευρά του ο κ. Καρπούζης, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να παριστάνουν τον «χωροφύλακα» στους πελάτες τους, επειδή η πολιτεία έχει αδυναμία να ελέγξει. Αναφέρει μάλιστα πως όταν είχε εφαρμοστεί την πρώτη φορά ο νόμος, οι ίδιοι έφταναν στο σημείο να καταγγέλλουν τους πελάτες που κάπνιζαν, γιατί μόνο έτσι μπορούσαν να τους βγάλουν έξω, ωστόσο οι αρχές δεν δέχονταν καταγγελίες από τους ιδιοκτήτες των καφέ-bar.

«Η πολιτεία είναι απέναντι μας»

Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πως ενώ και ο κλάδος τους περνάει δύσκολες στιγμές, αντί να έχουν σύμμαχο την πολιτεία για να λύσουν τα προβλήματα τους, την έχουν «απέναντι». Ο κ. Καρπούζης αναφέρεται στο πρόβλημα με την ασφάλιση των εργαζομένων, λέγοντας πως «το ΙΚΑ τιμωρεί για την ανασφάλιστη εργασία με 10.500 ευρώ, πράγμα που είναι εξοντωτικό», ενώ δεν προσφέρονται λύσεις για τους εργαζόμενους που χρειάζεται έκτακτα μια επιχείρηση, για κάποια μεροκάματα. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα λογιστήριο, εκείνη τη στιγμή που θα χρειαστούμε έκτακτα έναν εργαζόμενο, να τον δηλώνει όπως θέλει το σύστημα “Εργάνη” στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ. Είναι Σαββατοκύριακα, γιορτές και έκτακτες περιπτώσεις που δεν γίνεται» αναφέρει, λέγοντας ότι παλαιότερα ο νόμος έδινε τη δυνατότητα να αναγράφεται ο εργαζόμενος στο πορτοκαλί βιβλίο και σε 7 ημέρες να δηλωνόταν κανονικά, ενώ σήμερα πρέπει να δηλώνεται την ίδια στιγμή. Σύμφωνα με τον κ. Καρπούζη, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει και που έχει προταθεί στο υπουργείο Εργασίας, είναι το λεγόμενο κουπόνι, το εργόσημο, με το οποίο θα πληρωνόταν ο εργαζόμενος και αυτός με τη σειρά του θα πήγαινε την άλλη μέρα στην τράπεζα να εισπράξει τα χρήματα του, με παρακρατημένες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Δείτε τι είπε στην Web Tv του “Karfitsa.gr” ο Τάσος Καρπούζης


prosfora-potaprosfora-kafes-mpyres

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.