Την Τρίτη η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Karfitsa.gr
Πολιτική

Την Τρίτη η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλύοντας αυτό το τρίπτυχο η Νέα Δημοκρατία, παραθέτει μία...

syriza-sima-logotupoΤην Τρίτη 29 Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Η παρουσίαση είναι προγραμματισμένη για τις 19:00

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή εξέδωσε τη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Σε αυτή απευθύνει πρόσκληση στους Έλληνες  να ανατρέψουν με την ψήφο τους,  την τρέχουσα τάξη πραγμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές.

Με σύνθημα «Φτάνει πια», η διακήρυξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η στιγμή για να πούμε: “δεν πάει άλλο”!» αναφέρει η διακήρυξη και καλεί όλους τους Έλληνες, με την ψήφο τους, να στείλουν ηχηρά μηνύματα και να δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Με την ψήφο του, αναφέρει η διακήρυξη, ο ελληνικός λαός καλείται:

 • Να στείλει ρητή εντολή προς την ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής: ΦΥΓΕΤΕ!
 • Να δώσει θετική ψήφο στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για μια σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής προκοπής, χωρίς μνημόνια και ταπεινωτική εποπτεία.
 • Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού.
 • Να υπερψηφίσει την άλλη Ευρώπη, τη δική μας Ευρώπη, αυτή της εργασίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της προοδευτικής ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία. Την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισμού.
 • Να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για να σταματήσει η πορεία εξαθλίωσης.
 • Να γυρίσει την πλάτη στην καλλιεργούμενη απάθεια και αποχή που βοηθούν αποκλειστικά και μόνο τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης: χωρίς την ενεργή δράση των πολιτών καμιά δυνατότητα αναγέννησης του τόπου δεν μπορεί να υπάρξει».

Σε ειδική αναφορά στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, η διακήρυξη σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να αντιπροσωπεύσει την άλλη Ευρώπη. Να τεθεί επικεφαλής της πανευρωπαϊκής μας προσπάθειας. Να εκφράσει την αμφισβήτηση, τη ριζοσπαστική κριτική και την εναλλακτική πρόταση. Η επιλογή αυτή συσπειρώνει τις δυνάμεις μας και δίνει νέα πνοή στον αγώνα που δίνουμε από κοινού και ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης».

Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί, για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνεται, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων.

Τονίζεται ότι «για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων».

Κυβέρνηση της Αριστεράς

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι’ αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια.

Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο Ευρώ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του Ευρώ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

Ν.Δ.: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η αποσταθεροποίηση

Απάντηση στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «η αποσταθεροποίηση της οικονομίας».

Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με έναν μόνο στόχο: την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, τη διάλυση της κοινωνίας και την απαξίωση των θυσιών του ελληνικού λαού! Ο ελληνικός λαός οφείλει, πλέον, να γνωρίζει ότι στις 25 Μαΐου επιλέγει είτε σταθερότητα και ανάπτυξη, είτε ΣΥΡΙΖΑ!».

Όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση «το τρίπτυχο των προγραμματικών θέσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  συνοψίζεται στα ακόλουθα:

 1. Έξοδος από την Ευρωζώνη
 2. Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ
 3. Ανεμπόδιστη είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Αναλύοντας αυτό το τρίπτυχο η Νέα Δημοκρατία, παραθέτει μία σειρά απόψεων που όπως υποστηρίζει έχουν στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τα ακόλουθα:

 • όχι μόνον δεν πρόκειται να δεχτούν «καμία θυσία για το ευρώ, αλλά και ότι «είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα τους στηρίξει», διευκρινίζοντας ότι δεν θα «υποταχθούν σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι»
 • θα επιβάλουν Τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, και παραδέχονται  ότι θα αυξήσουν τους  φορολογικούς συντελεστές  για τα υψηλά κέρδη (χωρίς να διευκρινίζουν  ποιο είναι το ύψος των υψηλών κερδών)
 • θα επιβάλουν «έντονα προοδευτική φορολογία εισοδήματος», «έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων», κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων», αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των πρώτων,
 • θα αυξήσουν  τις δημόσιες επενδύσεις, κάνοντας  «γενναία μείωση των στρατιωτικών δαπανών» και αυξάνοντας τη «φορολόγηση στα  κέρδη των επιχειρήσεων, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, της πολυτελούς κατανάλωσης» (χωρίς να διευκρινίζουν το ποσό που ορίζουν τη μεγάλη περιουσία και τα μεγάλα εισοδήματα)
 • θα «ακυρώσουν  όλες τις ιδιωτικοποιήσεις» (χωρίς να επισημαίνουν  πού θα βρουν τα χρήματα) και «θα αποκρούσουν  την απελευθέρωση των αγορών»…
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευθέως ότι, εκτός από «γενναία μείωση των στρατιωτικών δαπανών», θα διεκδικήσει “Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό».
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευθέως ότι θα καταργήσει τις πολιτικές αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, τις συνθήκες Frontex, Σέγκεν, τους χώρους κράτησης μεταναστών, «υποστηρίζοντας πολιτικές ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Η ανακοίνωση καταλήγει, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα. Ο ελληνικός λαός δεν θα του επιτρέψει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα».

naftemporiki.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ