«Το ασφαλιστικό απαιτεί συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πρόσωπα

«Το ασφαλιστικό απαιτεί συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μιλά στην Karfitsa για GREXIT, Βαρουφάκη και... επενδύσεις!

mardas copy

Βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα «πέσει» και πως το ασφαλιστικό θα «περάσει» εμφανίζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας στην Karfitsa ο Δημήτρης Μάρδας ζητά τη συναίνεση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο κ. Μάρδας αναφέρεται στην αναγκαιότητα  για  απλούστευση του φορολογικού συστήματος και της αδειοδότησης ξένων επιχειρήσεων προκειμένου να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, αναφέρεται στην προσπάθειά του να δημιουργηθεί θερινό Νταβός στην Ελλάδα και σχολιάζει τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Τέλος, εκτιμά ότι τα capital controls μπορεί να αρθούν νωρίτερα από ότι προβλέπεται.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

 

Tο ασφαλιστικό μπορεί να «ρίξει» την κυβέρνηση; Θα υπάρξουν απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία; Αρκούν τρεις βουλευτές και ήδη ορισμένοι προεξοφλούν πως δεν θα ψηφίσουν!

H κυβέρνηση διαθέτει μια επαρκή πλειοψηφία και εκτιμώ ότι δε θα υπάρξουν απώλειες, καθώς κάθε ένας από εμάς που ψηφίζει για το ασφαλιστικό, οφείλει να έχει το ακόλουθο κατά νου: Ψηφίζει όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά επίσης και για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της οικονομίας, τη χρηματοδότησής της κ.λπ. Το ασφαλιστικό όμως απαιτεί  τη συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων, διότι, εκτός των άλλων, θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστούν παθογένειες που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί προ πολλού. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στη συζήτηση με όλες τις κοινωνικές ομάδες για την διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος δίκαιου και βιώσιμου και με τις ελάχιστες δυνατές υπερβολές. Αλλά οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουμε είναι γνωστοί. Επιπλέον υπάρχουν  τρόποι, που μπορούν να απαλύνουν τα βάρη ενός δύσκολου για τους πολίτες ασφαλιστικού συστήματος. Ο διάλογος μπορεί να θεραπεύσει πολλά προβλήματα, αρκεί μην είναι προσχηματικός.

Πολλές φορές έχετε μιλήσει για αναπτυξιακό ΣΟΚ στην χώρα. Πώς θα γίνει αυτό όταν η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις όπως είναι αυτή στις Σκουριές Χαλκιδικής, φορολογεί επιπλέον τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναγκάζει επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι»;

Η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ για να ξεπεράσουμε τις υφεσιακές πτυχές της συμφωνίας. Να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε εκτός των συμβατικών πλαισίων διαχείρισης. Δεν μιλάμε μόνο για κινητοποίηση χρηματικών πόρων αλλά για μια ευρύτερη κινητοποίηση ανθρώπινων πόρων, παραγωγικού δυναμικού, αποθέματος ιδεών και συνδυασμού σωστών και αποτελεσματικών διοικήσεων και δημόσιων υπηρεσιών με την ιδιωτική και κοινωνική πρωτοβουλία. Βασικό στοιχείο είναι η απλοποίηση και η σταθερότητα του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από:

  • Απλούστευση του φορολογικού μας συστήματος,που πρέπει να ολοκληρώνεται σε 50 σελίδες. Σταθερότητα των φορολογικών νόμων με προοπτική δεκαετίας. Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων.
  • Απλούστευση της αδειοδότησης για εγχώριες και για ξένες επενδύσεις,αναλαμβάνοντας όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης σε 6-8 μήνες το μέγιστο, σε ένα πρώτο στάδιο.

Η κρίση χρέους αντιμετωπίζεται με μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Έτσι μεγάλες επενδύσεις σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αναδεικνύοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα, θα αποφέρουν πολλά φορολογικά έσοδα, ικανά να καλύψουν μεγάλο ύψος των τόκων που οφείλουμε και κατόπιν των χρεολυσίων. Χρηματοοικονομικές προσεγγίσεις του προβλήματος μπορεί να δίνουν ανάσες αλλά σίγουρα δεν αποτελούν διεξόδους για 1,5 εκατ. ανέργους. Οι λύσεις θα έρθουν μόνο από τη δημιουργία πλούτου μέσω μεγάλων, καινοτόμων, αναπτυξιακών έργων, που θα δημιουργήσουν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση δεν διώχνει καμία επένδυση, ούτε αναγκάζει καμία επιχείριση να μεταναστεύσει σε φορολογικούς «παραδείσους». Το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στις γειτονικές μας χώρες είναι γνωστό και δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς την επένδυση στις Σκουριές, εδώ αξίζει να σημειωθεί το εξής. Υπάρχουν συμβάσεις με εταιρίες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως λεόντειες συμβάσεις, εμπεριέχοντας όρους μοναδικούς στον πλανήτη. Και δεν αναφέρομαι σε όρους που αφορούν στα οικολογικά προβλήματα. Σας δίνω ένα παράδειγμα. Διεθνώς, στα ευνομούμενα κράτη, τα δικαιώματα που εισπράττει ένα κράτος από την εκμετάλλευση του χρυσού του, που εξορύσσεται από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες κυμαίνονται από   2% έως 21%. Στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα δικαιώματα είναι 0%.! Χρειάζεται να συνεχίσω ακόμη περισσότερο; Στη Βουλή κατ’ επανάληψη τόνισα ότι στην Ελλάδα δεν γίνονταν ιδιωτικοποιήσεις αλλά δωροδοποιήσεις. Ο όρος αυτός δεν είναι δικός μου, άλλα του Ζ. Στίγκλιτζ, του γνωστού Νομπελίστα οικονομολόγου.

Συνεργαστήκατε στο υπουργείο με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αλήθεια, γνωρίζατε όλα αυτά που πρόσφατα αποκάλυψε περί PLAN X, εισβολής στο ΔΝΤ αλλά και τα δημοσιεύματα ότι τα νέα νομίσματα θα τυπώνονταν στην Αυστραλία; Και εάν ναι, ενημερώσατε τον Πρωθυπουργό;

Φυσικά δεν γνώριζα τίποτα από αυτά που αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αυτά που φημολογούνται αλλά επίσης δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η πραγματική διάσταση αυτών των αποκαλύψεων. Αλλά σε τελική ανάλυση όλα αυτά αποτελούν παρελθόν και δεν απασχολούν σήμερα την κυβέρνηση, θα κριθούν από την ιστορία.

 

Ο κίνδυνος για GREXIT υπάρχει ακόμα;

Η συζήτηση περί GREXIT έχει κλείσει προ πολλού.

 

Εκτός από το θερινό Ελληνικό Νταβός και το σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη του Ολύμπου, τι άλλο σχεδιάζετε; Σε ό,τι αφορά το πρώτο έχετε προσεγγίσει επενδυτές και εάν ναι, πότε εκτιμάτε πως θα είναι έτοιμο το «Νησί»;

Με δεδομένη την ανάγκη της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων αναζητούμε, πέραν των διαδικασιών που ήδη δρομολογούνται στο πλαίσιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, προτάσεις και ιδέες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα θετικό επενδυτικό κλίμα σε όλο το φάσμα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ιδέα πρωτοβουλίας πολιτών για την δημιουργία ενός project για το «Νησί του Πολιτισμού». Η πρωτοβουλία προτείνει την μετατροπή της Νήσου Αιγιλείας στον Ευβοϊκό Κόλπο, σε ένα σύγχρονο, Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Ανακοινώσαμε προ μηνών αυτήν την ιδέα και ήδη έχει αρχίσει να «περπατάει». Το συζητάμε με όλους όσους μπορούν να συμμετάσχουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας και σύντομα ελπίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Το σημαντικό στην ιδέα του νησιού είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,6 δις. ευρώ, και το ποσόν θα συγκεντρωθεί από χορηγίες και τις συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στο Νησί. Ήδη την ιδέα του Νησιού έχουν αγκαλιάσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα οποία θα συνδράμουν στην υλοποίηση του.

 

Πότε θα υπάρξει άρση των capital controls; Είναι εφικτός ο στόχος του πρώτου εξαμήνου του 2016;

Θα πρέπει πρώτα να επισημάνουμε ότι ήδη τα capital controls έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό, από την αρχική τους επιβολή, και συνεχίζουν να χαλαρώνουν μειώνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Είναι πολύ πιθανόν να αρθούν πολύ νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ