Το ελληνικό έξυπνο ψάρι που… «κοροϊδεύει» τους αλιείς! - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Το ελληνικό έξυπνο ψάρι που… «κοροϊδεύει» τους αλιείς!

Ξέρει να αποφεύγει τις παγίδες

thalassinh-perkaΗ θαλασσινή πέρκα Serranus scriba, ένα ψάρι που απαντάται και στις ελληνικές θάλασσες έχει την ικανότητα να αποφεύγει τις περιοχές όπου ρίχνουν δίχτυα οι ψαράδες.

Το συμπέρασμα βασίζεται σε μελέτη γερμανών ιχθυολόγων που διενήργησαν πειράματα σε 53 θαλάσσιες περιοχές της νήσου Μαγιόρκα στην Ισπανία. Εκεί συνέκριναν τις διαφορετικές αντιδράσεις δύο ειδών ψαριών, της εν λόγω πέρκας και του σπάρου (Diplodus annularis).

Σημειώνεται ότι η πέρκα είναι ένας παρορμητικός, επιθετικός θηρευτής που τρέφεται με ψάρια και μικρά καρκινοειδή, ενώ ο σπάρος, πιο επιφυλακτικός, τρώει φύκια και δίθυρα μαλάκια που στέκονται ακίνητα στον βυθό.

Η βιντεοσκόπηση των πειραμάτων έδειξε ότι εκεί όπου εκδηλώνεται έντονη αλιευτική δραστηριότητα, δηλαδή υπάρχουν πολλά αλιευτικά εργαλεία, η πέρκα γίνεται πολύ πιο επιφυλακτική απέναντι στα δολώματα και αποφεύγει τα αγκίστρια.

Στη συμπεριφορά του ούτως ή άλλως “καχύποπτου” σπάρου δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φαινόμενο μπορεί να αφορά και σε άλλα είδη σαρκοφάγων ψαριών. Αν κάτι τέτοιο ισχύει τότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις των αλιευτικών αποθεμάτων, αφού τα “εξαφανισμένα” ψάρια θα έχουν μεταναστεύσει σε άλλες πιο ήρεμες περιοχές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ