ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

A smartphone user shows the Facebook application on his phone in Zenica, in this photo illustration

Το Facebook θα ζητά περισσότερες εξηγήσεις από όσους δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι πραγματικό το όνομα που χρησιμοποιούν στο κοινωνικό δίκτυο, χωρίς ωστόσο να απαιτεί πλέον αστυνομική ταυτότητα. Επίσης, δεν θα αρκεί ένα κλικ για να υποδείξει κανείς κάποιον που θεωρεί ότι δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα.

Αυτές είναι οι δύο σημαντικές αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, προς εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουν για την χρήση του ονόματος που επέλεξαν όταν τους ζητηθεί να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook δεν απαιτεί πλέον την χρήση του πραγματικού ονόματος (και την αληθινή ημερομηνία γέννησης).

Αντίστοιχα, όταν κανείς υποδεικνύει ότι κάποιο μέλος του δικτύου δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα θα καλείται επίσης να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Με αυτό τον τρόπο, η υπηρεσία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των serial reporter, που με ένα κλικ υποβάλλουν σχετική καταγγελία.

Οι αλλαγές στην πολιτική ονομάτων στο Facebook έρχονται μετά την ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στην εταιρεία δύο οργανώσεις (ACLU και EFF), δηλώνοντας ότι διακυβεύεται ακόμα και η ζωή κάποιων μελών του από την απαίτηση ή αποκάλυψη του πραγματικού τους ονόματος.

Στις αρχές Οκτωβρίου, πλήθος μελών του Facebook συνέστησαν τον συνασπισμό Nameless Coalition και απαιτούν από το Facebook να αλλάξει την πολιτική που προβλέπει την χρήση του αληθινού ονόματος στο κοινωνικό δίκτυο. Την επιστολή διαμαρτυρίας προς την αμερικανική εταιρεία συμπληρώνει έκθεση περιστατικών που, μεταξύ άλλων, έθεσαν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και την ελευθερία της έκφρασης για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο όταν το πραγματικό τους όνομα αποκαλύφθηκε στο Facebook.

 

Πηγή: tech.in.gr

Σχολιάστε