, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Λιμάνι της κρουαζιέρας, των συναυλιών και του πολιτισμού ανήκει στη Θεσσαλονίκη!

limani-sunavlies-thema-k
Του Βαγγέλη Στολάκη
Απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Λίγο μετά τις επτά. Έξω από το κτίριο του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι καντίνες «στήνονται», οι μαύρες καγκελόπορτες ανοίγουν και ο κόσμος με ένα εισιτήριο στο χέρι κατευθύνεται προς τον δεύτερο προβλήτα. Οι υπεύθυνοι της συναυλίας της Άννας Βίσση και του Αντώνη Ρέμου έκαναν λόγο για δέκα χιλιάδες θεατές. Μια βδομάδα πριν εκτιμάται πως στο ρυθμό του Manu Chao «κουνήθηκαν» περίπου οι πενταπλάσιοι. Το ίδιο και στη συναυλία του Bob Dylan. Και μπορεί ορισμένοι να ισχυρίζονται πως στη «Θεσσαλονίκη διαθέτουμε λιμάνι χωρίς… πλοία» οι υπεύθυνοι της ΟΛΘ Α.Ε., όχι μόνο έχουν καταφέρει να πείσουν μεγάλες εταιρίες να φέρουν σε αυτό τα κρουαζιερόπλοιά τους, επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε κέντρο πολιτισμού.
Μετά τον πρώτο προβλήτα, όπου ήδη λειτουργούν τέσσερα μουσεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου-Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κινηματογραφικές αίθουσες και διοργανώνονται κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων στους ανοικτούς της χώρους (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένονται μάλιστα δράσεις σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ), σειρά παίρνει ο δεύτερος προβλήτας ή αλλιώς ο προβλήτας των… συναυλιών. Και ενώ πέρσι διοργανώθηκε μόλις μια και μοναδική συναυλία φέτος το χώρο ήδη έχουν «κλείσει» οκτώ διαφορετικές εταιρίες παραγωγής που σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε., Στέλιο Αγγελούδη ότι θα πραγματοποιηθούν «οκτώ με δέκα συναυλίες». «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρίας μέσα από τις πολιτιστικές μας δράσεις» αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Αγγελούδης και συμπληρώνει πως «επεκτείνουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες και στο δεύτερο προβλήτα όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ευρείας μαζικότητας».
Πόσο κοστίζει;
Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται μπροστά από την αποθήκη 8 και είναι συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μισθώσουν από ένα στρέμμα έως και ολόκληρη την έκταση. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της εταιρίας η εκμίσθωση ενός τετραγωνικού μέτρου ανέρχεται σε 0,60 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ το στρέμμα. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Παρδαβέλας εργαζόμενος στην αρμόδια υπηρεσία για της ενοικιάσεις των χώρων της ΟΛΘ Α.Ε., τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Χώρων «για τις συναυλίες των Manu Chao και Bob Dylan οι υπεύθυνοι των συναυλιών ζήτησαν όλη την έκταση ενώ για τη συναυλία των Βίσση-Ρέμου ενοικιάστηκαν τέσσερα στρέμματα». Αυτό σημαίνει πως με την αξιοποίηση του παραπάνω χώρου και μόνο για τρεις από τις περίπου δέκα συναυλίες του φετινού καλοκαιριού μπήκαν στα ταμεία της εταιρίας 7.200 ευρώ για καθεμιά από τις δυο πρώτες και 2.400 ευρώ για τη συναυλία της περασμένης Τετάρτης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Οι τιμές «ανεβαίνουν» όσο πλησιάζουμε τον πρώτο προβλήτα. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού οι αποθήκες Γ’, 8 και 13 χρεώνονται με ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές, ενώ κοστίζουν 0,77 ευρώ/ τ.μ. τις υπόλοιπες ημέρες. Ενοικιάζονται επίσης το φουαγιέ της αποθήκης 1, η αποθήκη Β’, η αποθήκη Δ’ και η Εκκλησία.
Σειρά παίρνει ο δεύτερος προβλήτας
«Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε ένα περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού φέροντας έσοδα. Παράλληλα στηρίζουμε τις πολιτιστικές δράσεις. Δεν δίνουμε επιπλέον πολιτιστικά φορτία στον πρώτο προβλήτα που είναι συνήθως γεμάτη και επεκτείνουμε την πολιτιστική μας υποδομή και λειτουργία και στο δεύτερο προβλήτα, που συνδέεται με αυτή τη δραστηριότητα αφού βρίσκεται εκεί όπου έρχονται τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατικά πλοία. Αναβαθμίζεται αισθητικά και ποιοτικά η λειτουργία του Λιμανιού σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την πόλη» αναφέρει ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «οποιοσδήποτε ιδιώτης ή δημόσιος φορέα θέλει να προχωρήσει σε πολιτιστικές δραστηριότητες μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο. Είναι φυλασσόμενος, περιποιημένος με πρόσβαση κοντά στο χώρο στάθμευσης». Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου, ο κ. Αγγελούδης υπογραμμίζει πως «μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε εφόσον αποδεχτεί τους εδικούς όρους φύλαξης, καθαριότητα κτλ και αφού πρώτα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου». Ο πρόεδρος του ΟΛΘ εκτιμά μάλιστα, πως το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να μισθώσουν χώρους του λιμανιού συνεχώς θα αυξάνεται. «Αυτό που βοήθησε το λιμάνι να αναβαθμιστεί στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών και δράσεων είναι η ανάπλαση του πρώτου προβλήτα. Κατέστησε το Λιμάνι επισκέψιμο στους πολίτες. Ανέβηκε το ενδιαφέρον των πολιτών γι’ αυτό. Άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον για δραστηριότητες μικρής και μεγάλης κλίμακας. Ενώ, το λιμάνι είναι ένας οργανισμός έντασης με λιμενικές κυρίως δράσεις προσπαθούμε να προχωρούμε και σε ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες προκειμένου να το αναβαθμίσουμε και να το φέρουμε πιο κοντά στην πόλη. Άλλωστε, είναι η καρδιά της Θεσσαλονίκης» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.