, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το νέο υλικό που κάνει τα παράθυρα… «έξυπνα» ώστε να ελέγχουν φως και θερμότητα!

eksupno-parathiroΈνα νέο υλικό για «έξυπνα» παράθυρα που βασίζεται σε άμορφα νανοϋλικά μπορεί να ελέγχει τη μετάδοση της θερμότητας και του φωτός με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα.
Το υλικό, που αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ώστιν στο Τέξας των ΗΠΑ, μπορεί να τοποθετηθεί σε πλαστικές επιφάνειες, γεγονός που το καθιστά φθηνότερο και ευκολότερο να εφαρμοστεί από άλλα υλικά που συνήθως απαιτούν γυαλί.
Το υλικό δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας ενός παραθύρου ή μίας γυάλινης οροφής, ανάλογα τις ανάγκες του κτιρίου. Η εναλλαγή του βαθμού αδιαφάνειας γίνεται πιο γρήγορα και απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ό,τι προηγούμενες παρόμοιες τεχνολογίες.
Το εύκαμπτο υλικό επικάλυψης απαιτεί μόλις τέσσερα βολτ για να φωτίσει ή «σκουράνει» την επιφάνεια. Όταν το έξυπνο παράθυρο είναι φωτεινό, επιτρέπεται η διέλευση υπέρυθρης ακτινοβολίας που παράγει θερμότητα, με αποτέλεσμα τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου. Όταν «σκουραίνει» το παράθυρο μπλοκάρεται η ακτινοβολία και επομένως η θέρμανση, προσφέρονται άνεση στο στον εσωτερικό χώρο και μειώνοντας παράλληλα το κόστος του κλιματισμού.
Το υλικό είναι διαφορετικό από άλλα άμορφα υλικά, τα οποία συνήθως παράγονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα συμβατικά άμορφα υλικά έχουν συνήθως μία πυκνότερη τρισδιάστατη συνδεδεμένη δομή. Ωστόσο, η δομή του νέου υλικού, με βάση το συμπυκνωμένο οξείδιο του νιοβίου, επιτρέπει στα ιόντα να ρέουν πιο ελεύθερα, πράγμα που με τη σειρά του βελτιώνει την απόδοση του έξυπνου παραθύρου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντίλια Μίλιρον, εργάζονται τώρα για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών με χρήση της ίδιας νανοδομής, όπως σε υπερπυκνωτές με ικανότητα να αποθηκεύουν και να απελευθερώνουν ηλεκτρική ενέργεια με μεγάλη ταχύτητα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.