Το «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος ζητά ο Ομπάμα - Karfitsa.gr
Διεθνή

Το «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος ζητά ο Ομπάμα

«Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα»

obama_36

Πρέπει η χώρα να δεσμευτεί για το «πάγωμα» της πυρηνικής του δραστηριότητας τουλάχιστον για μία δεκαετία, στο πλαίσιο μιας επικείμενης συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε η αρνητική στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συμφωνία προκαλεί σύγχυση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν «ουσιαστικές διαφωνίες» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος του περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Εάν, όντως, το Ιράν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του προγράμματος του ως έχει και υπαναχωρήσει σε ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα… αν το καταφέρουμε αυτό και μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η διπλωματία Ομπάμα στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δεν θα αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η ρήξη με το Ισραήλ δεν είναι προσωπική υπόθεση και ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει ξανά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές της 17ης Μαρτίου. «Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για κάθε χώρα που έχει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια διαδικασία χάραξης πολιτικής», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πάντως ότι ο Νετανιάχου είχε αποδειχτεί λάθος στην κρίση του, όταν είχε αντιταχθεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν το 2013. «Ο Νετανιάχου υποστήριξε πολλά. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια κακή συμφωνία. Αυτό πρόκειται να οδηγήσει το Ιράν στο να λάβει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν δεν θα τηρήσει τη συμφωνία. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε», παρατήρησε.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ