Το παρασκήνιο από την συνεδρίαση της επιτροπής για τα σχολεία και το "καμπανάκι" Τσιόδρα - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Το παρασκήνιο από την συνεδρίαση της επιτροπής για τα σχολεία και το “καμπανάκι” Τσιόδρα

Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση και κατά πλειοψηφία δόθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η θετική γνωμοδότηση για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης των μαθητών Λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα. Προϋπόθεση ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα. Η μακρά σε διάρκεια συνεδρίαση αλλά και οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται καταδεικνύουν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, τη δυσκολία του εγχειρήματος σε μια τόσο επιβαρυμένη επιδημιολογικά χρονική περίοδο. Η θετική γνωμοδότηση για το άνοιγμα των Λυκείων υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της Επιτροπής (18 υπέρ, 9 κατά) και πολλά μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασαν την αντίθεσή τους προβάλλοντας την ανάγκη να καθυστερήσει το άνοιγμα τουλάχιστον για μία εβδομάδα, οπότε θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ωρών που ο κ. Τσιόδρας έκρουσε καμπανάκι για τον ορατό κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του επιδημικού φορτίου, που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια μεγαλύτερη ζήτηση για κλίνες εντατικής θεραπείας, στην οποία το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Το σκεπτικό των μελών που δεν ψήφισαν τη θετική γνωμοδότηση είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι στο υψηλότερο σημείο της, με τους δείκτες να μην υποχωρούν και το άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου θα επιφέρει μια επιπλέον κινητικότητα του πληθυσμού, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Εκφράζεται δε και ο φόβος ότι η επαναλειτουργία των Λυκείων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα σπρώχνει πίσω χρονικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, κάτι που δεν δέχτηκε το υπουργείο Παιδείας.

Η ημερομηνία… αιτία της διαφωνίας

Σύμφωνα με το OPEN, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οι ειδικοί είχαν γράψει ένα προς ένα τα βήματα και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των Λυκείων – μεταξύ των προϋποθέσεων η διενέργεια self test δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που τελικά ανακοινώθηκε. Όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας, ένα από τα θέματα που ετέθησαν ήταν η ημερομηνία 12 Απριλίου που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας. Σε αυτό το σημείο ήταν που διαφώνησαν οι εννέα ειδικοί, όπως λένε οι πληροφορίες, καθώς ήθελαν πρώτα να δουν όλες τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει για το άνοιγμα και στη συνέχεια να… ανάψουν το πράσινο φως.

Πηγή: enikos.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ