Το success story... της πιπεριάς Φλωρίνης! - Karfitsa.gr
Οικονομία

Το success story… της πιπεριάς Φλωρίνης!

Από τον Άγιο Παντελεήμονα στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης

piperia-flwrinis1 copy

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Την ώρα που η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει και να προωθήσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της στο εξωτερικό, μια οικογένεια από τον Άγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη, παράγοντας και μεταποιώντας τον καρπό-«χρυσάφι» της περιοχής, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Ο λόγος φυσικά για τις περίφημες και συνάμα γλυκιές πιπεριές Φλωρίνης, που παράγει εδώ και λίγα χρόνια η οικογένεια Ναουμίδη.

«Το αγρόκτημα μας είναι ένας τεράστιος βιολογικός κήπος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος πωλήσεων αλλά και επικοινωνίας της επιχείρησης, Πέτρος Ναουμίδης. Ο ίδιος, μαζί με τα τρία αδέρφια του, κατάφερε να εξελίξει το οικογενειακό εστιατόριο που λειτουργεί στην περιοχή από το 1972, σε ένα κέντρο βιολογικής μεταποίησης της πιπεριάς Φλωρίνης. Αποτέλεσμα, η μισή και πλέον παραγωγή εφόσον υποστεί βιολογική πάντα επεξεργασία ταξιδεύει στα καλύτερα εστιατόρια και ντελικατέσεν της Ευρώπης, παραδίδοντας ένα ιδιότυπο μάθημα γαστρονομίας σε ουρανίσκους εκτός συνόρων. Μουστοπιπεριά, πατέ λιαστής πιπεριάς, πιπερόκαμα και άλλες ακόμα αναρίθμητες παραδοσιακές συνταγές που άντεξαν στο χρόνο, βγήκαν από την αφάνεια και καταλήγουν στα πιάτα Ελλήνων και Ευρωπαίων. «Δεν κάναμε κάτι παραπάνω από το να παράγουμε πιπεριές και να τις μαγειρεύουμε όπως έκαναν οι παλιοί», παραδέχεται ο Πέτρος Ναουμίδης μιλώντας στην «Κ», για την επιτυχία μιας επιχείρησης με χρώμα… κόκκινο!

Επεξεργασία… στο χέρι

Προϊόντα πιπεριάς Φλωρίνης μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα στο εμπόριο, όμως η επεξεργασία τους σύμφωνα με τον Πέτρο Ναουμίδη κάνει τη μεγάλη διαφορά. «Η επεξεργασία της πιπεριάς δεν έχει καμία σχέση με την επεξεργασία άλλων αγροτικών προϊόντων», εξηγεί ο ίδιος. Όπως λέει μάλιστα, η διαφορά είναι πως η επεξεργασία της πιπεριάς γίνεται ή βιομηχανικά ή παραδοσιακά, δεν υπάρχει μέση οδός. «Στην επεξεργασία που γίνεται βιομηχανικά η πιπεριά πηγαίνει είτε στο φλόγιστρο είτε στο πλυντήριο προκειμένου να φύγει η φλούδα και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία για την τελική τυποποίηση. Εμείς ακολουθούμε μια τελείως διαφορετική διαδικασία. Να φανταστείτε ότι ψήνουμε τις πιπεριές μία μία, στο χέρι, ώστε να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που θα φύγει και στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Ναουμίδης. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως την κατάλληλη πρώτη ύλη. «Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης την οποία καλλιεργούμε φυτεύοντας σπόρους της γνήσιας ποικιλίας είναι μοναδική. Πρόκειται για ένα προϊόν που αναμένεται να γίνει ΠΟΠ», επισημαίνει ο Φλωρινιώτης παραγωγός και επιχειρηματίας. Όσο για την παραγωγή, αυτή γίνεται με άκρως… βιολογικό τρόπο, αφού σύμφωνα με τον κ. Ναουμίδη πρόκειται για εξωχώραφη καλλιέργεια, με βιολογικά λιπάσματα, ενώ στο μικρό αγρόκτημα υπάρχουν και μελίσσια και άλλα ωφέλιμα έντομα που βοηθούν ώστε η καρποφορία να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. «Σε όλα αυτά βέβαια βοηθά και το μικροκλίμα της περιοχής μας, δεν ξέρω εάν γινόταν αλλού η καλλιέργεια θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα», παραδέχεται ο κ. Ναουμίδης.

Γνωστή διεθνώς

Ο ιδιαίτερος τρόπος επεξεργασίας της παραγωγής μέσα από βιολογική καλλιέργεια, χειροποίητη επεξεργασία και παραδοσιακές συνταγές, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος στο εξωτερικό. Τα προϊόντα της οικογένειας Ναουμίδη γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό, ενώ για να μπορέσει να τα βρει κάποιος στη χώρα μας, πρέπει να τα αναζητήσει σε εξειδικευμένα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για μεγαλύτερη… σιγουριά βέβαια το εστιατόριο της οικογένειας στον ακριτικό Άγιο Παντελεήμονα παρέχει όλες τις νοστιμιές που προέρχονται από πιπεριά Φλωρίνης. «Το 50% και παραπάνω των προϊόντων που δημιουργούμε φεύγει στο εξωτερικό. Μιλάμε πά-ντα για τυποποιημένα προϊόντα και όχι φρέσκιες πιπεριές. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε αρκετές χώρες, κυρίως σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο», τονίζει ο κ. Ναουμίδης. Όσο για την πορεία της επιχείρησης, ο υπεύθυνος πωλήσεων της οικογενειακής επιχείρησης αναφέρει ότι τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. «Η μεταποίηση ξεκίνησε από το 2008 σε χώρο που βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα. Αν αναλογισθούμε ότι αρχίσαμε σε δύσκολες για τη χώρα μας εποχές, τότε η πορεία μας είναι πάρα πολύ καλή», εξηγεί.

Τα προϊόντα

Περισσότερα από δέκα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας μέσα σε μικρά βάζα είναι το αποτέλεσμα της κοπιαστικής δουλειάς της οικογένειας Ναουμίδη. Μουστοπιπεριά μαζί με άλλα λαχανικά, παρθένο ελαιόλαδο, μούστο και ξύδι, παραδοσιακό φιλέτο πιπεριάς, πατέ ντοματοπιπεριάς και σάλτσα καυτερής πιπεριάς γνωστή και ως πιπερόκαμα, είναι μερικά από τα δημοφιλή προϊόντα. «Οι συγκεκριμένες συνταγές είναι παραδοσιακές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και εμείς προσπαθούμε να τις κάνουμε γνωστές σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο», τονίζει ο Πέτρος Ναουμίδης. Όσο για το πόσο γευστικές είναι οι συνταγές με πιπεριά Φλωρίνης, μπορεί όποιος θέλει να το διαπιστώσει με μια δωρεάν δοκιμή στις εγκαταστάσεις της οικογένειας Ναουμίδη.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.



 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ