, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το τεχνητό πάγκρεας είναι εδώ!


Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς το σάκχαρο και χορηγεί όση ινσουλίνη χρειάζεται ο οργανισμός – Αφορά ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 άνω των 14 ετών.
Του Αιμίλιου Νέγκη
Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη συσκευή, που παρακολουθεί αυτόματα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και παρέχει την κατάλληλη δόση βασικής ινσουλίνης. Δηλαδή, πρακτικά, μιμείται το πάγκρεας!
Φυσιολογικά, το πάγκρεας παρέχει μία χαμηλή και συνεχή παροχή ινσουλίνης. Δυστυχώς, στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης), ο οργανισμός τους δεν παράγει καθόλου ή ελάχιστη ποσότητα ινσουλίνης. Γι’ αυτό και χρειάζονται τακτικά τη λήψη φαρμακευτικής ινσουλίνης. Η νέα συσκευή ονομάζεται MiniMed 670G και είναι ανακάλυψη του αμερικανικού κολοσσού Medtronic, που διεθνώς είναι γνωστός για τη διάθεση καρδιακών υλικών και συσκευών, όπως στεντ, βηματοδοτών και απινιδωτών. Πρόκειται για ένα υβριδικό, κλειστό σύστημα, το οποίο λειτουργεί πρακτικά σαν ένα τεχνητό πάγκρεας.
Σκοπός του λοιπόν είναι να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου του ασθενούς με μηδαμινή ή ελάχιστη παρέμβαση από εκείνον.
Η λειτουργία του είναι σχετική απλή στη φιλοσοφία της: Ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης κάθε πέντε λεπτά και αυτομάτως χορηγεί ή κατακρατεί ινσουλίνη.
Αν και το σύστημα ρυθμίζει αυτομάτως τις ποσότητες ινσουλίνης, ο ασθενής χρειάζεται να ρυθμίζει χειρονακτικά τη χορήγηση ινσουλίνης μετά από κάθε γεύμα.
Η έγκριση του πρωτοποριακού συστήματος της Medtronic από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) βασίστηκε σε κλινική μελέτη, στην οποία πήραν μέρος 123 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Οι ασθενείς τέθηκαν υπό παρακολούθηση για διάστημα τριών μηνών και αποδείχθηκε ότι το σύστημα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα άνω των 14 ετών.
Επίσης, καμία σημαντική παρενέργεια δεν εμφανίστηκε, όπως διαβητική κετοξέωση ή υπογλυκαιμία. Από την άλλη, πάντως, κρίθηκε ότι η συσκευή δεν είναι ασφαλής για χρήση από παιδιά κάτω των 6 ετών και από ασθενείς που χρειάζονται πάνω από 8 δόσεις ινσουλίνης ημερησίως. Η εταιρεία συνεχίζει να μελετά τη χρήση της συσκευής σε παιδιά ηλικίας 7-13 ετών και έχει υποχρεωθεί να καταγράφει αναλυτικά δεδομένα για τη χρήση της σε πραγματικές συνθήκες μετά την έγκριση.
Το σύστημα περιλαμβάνει τρία κομμάτια:
1. Έναν αισθητήρα, ο οποίος «ενσωματώνεται» στο σώμα του ασθενούς και καταγράφει τα επίπεδα του σακχάρου.
2. Μία αντλία ινσουλίνης.
3. Ένα σύστημα έγχυσης της ινσουλίνης που συνδέεται με την αντλία μέσω καθετήρα.
O διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο οργανισμός, για άγνωστη αιτία, αντιλαμβάνεται ως ξένα τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και τα καταστρέφει.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1. Από την πρώτη στιγμή, το άτομο που θα εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 θα χρειαστεί να ακολουθήσει θεραπεία με ινσουλίνη, για να υποκαταστήσει την ορμόνη που παράγουν τα β-κύτταρα που έχουν πλέον καταστραφεί.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.