Το «χρυσωρυχείο» του φυσικού αερίου - Karfitsa.gr
Οικονομία

Το «χρυσωρυχείο» του φυσικού αερίου

Ο TAP, οι επενδύσεις και οι προοπτικές για την Ελλάδα

energeia-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη

«Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής, είναι θα έλεγα μια επανάληψη της περιόδου 1945-50. Η Ελλάδα τότε έβγαινε κατεστραμμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε λάβει την βοήθεια από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ενισχύσει τη ναυτιλία της και να αναδειχθεί σε ναυτιλιακή υπερδύναμη τις επόμενες δεκαετίες. Ο TAP θα είναι για την Ελλάδα ότι ήταν τα πλοία της τη δεκαετία του ’50. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχει αυτό για να προχωρήσει μπροστά η ελληνική οικονομία». Με αυτή τη φράση ο Ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης περιέγραψε το πόσο σημαντικό είναι να γίνουν επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα μιλώντας στο karfitsa.gr στο περιθώριο του συνεδρίου για το φυσικό αέριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το φόρουμ «Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Τα δύο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε φάσεις υλοποίησης στον ελλαδικό χώρο, ο αγωγός TAP που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φέροντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός IGB που θα συνδέσει τη χώρα μας με τη Βουλγαρία, είναι ικανά να αλλάξουν κυριολεκτικά τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία.

Αυτήν την προοπτική μοιράστηκαν οι εκπρόσωποι φορέων που έδωσαν το παρών στη συνάντηση, ενώ όπως επισήμαναν στο karfitsa.gr, η ολοκλήρωση των ενεργειακών επενδύσεων αποτελεί το πρώτο μεγάλο τεστ για την Ελλάδα, ώστε να αποδείξει ότι διαθέτει ασφαλές περιβάλλον για περαιτέρω επενδύσεις, ενώ να καταστεί παράλληλα ένας ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ευκαιρία για τη χώρα

raptakisΓια τον Λεωνίδα Ραπτάκη, γερουσιαστή στην πολιτεία του Rhode Island στις ΗΠΑ και έναν από τους ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς πολιτικούς που πιστεύουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα σίγουρα θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. «Θα δώσει τη δυνατότητα, ξένες εταιρείες να δουν το project του TAP κάτι που σημαίνει ότι είναι μια καλή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να δουν ότι το έργο ολοκληρώθηκε, είναι επιτυχία και δείχνει ένα αξιόπιστο περιβάλλον στην Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν το project του TAP στενά σαν ένα τεστ αξιοπιστίας. Εάν επιτύχει θα ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο karfitsa.gr ο κ. Ραπτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόδειξη ύπαρξης σταθερότητας, σημαίνει ότι γίνεται μια καινούργια αρχή στη χώρα και υπονοεί ότι πρέπει δοθεί μια ευκαιρία ανάκαμψης στην Ελλάδα και τους Έλληνες ώστε να ξεπεράσουν την κρίση.

Όσο για το εάν η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή να υποστηρίξει ένα τέτοιο φιλόδοξο project όπως ο TAP, ο κ. Ραπτάκης εξηγεί ότι δεν είναι μόνο ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι και το ελληνικό κοινοβούλιο που αποτελείται από 300 βουλευτές. Όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί για μια μεγάλη ευκαιρία όπως ο TAP. Πρέπει να προχωρήσει η ελληνική οικονομία και αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουμε οι πολιτικοί ελληνικής καταγωγής που βρισκόμαστε στις ΗΠΑ. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση και για αυτό το λόγο να βάλουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος», επισημαίνει ο κ. Ραπτάκης.

Όπως ξεκαθαρίζει βέβαια ο ίδιος ένα ακόμα και ίσως μεγαλύτερο εμπόδιο που θεωρεί ότι πρέπει να ξεπεράσουν τα πολιτικά στελέχη στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία. «Πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί ώστε να επέλθει σταθερότητα στον κρατικό μηχανισμό και κατ΄ επέκταση στην οικονομία», σημειώνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός γερουσιαστής.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

skoufiasΤο γεγονός ότι ο TAP και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση των οικονομικών πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η Ελλάδα στο εξωτερικό στάθηκε ο διευθυντής του TAP Ελλάδας Ρίκαρντ Σκουφιάς, μιλώντας στο karfitsa.gr. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα. Βλέπω ότι και οι κυβερνήσεις έχουν εστιάσει στην υλοποίηση αυτών των ευκαιριών. Το ζήτημα είναι να δοθεί η εντύπωση ότι προχωρά η υλοποίηση και μάλιστα γρήγορα, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε με το ζήτημα του TAP ώστε να δοθεί το σήμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι ασφαλές πεδίο επενδύσεων», επισήμανε ο κ. Σκουφιάς.

Όσο για το εάν θα υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού, ο διευθυντής του TAP Ελλάδος θεωρεί ότι η κατασκευή και διέλευση του TAP δεν μπορεί να είναι πρόβλημα. «Αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη περιβαλλοντολογική μελέτη ώστε το έργο να κατασκευαστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Υιοθετήσαμε επίσης διεθνή standards. Ακόμα αποφασίσαμε εθελοντικά να κάνουμε μια μελέτη αξιολόγησης του κοινωνικού αντίκτυπου, έτσι ώστε όταν προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου θα έχουμε δει όλες τις παραμέτρους. Είτε αυτές είναι περιβαλλοντικές, οικονομικές ή κοινωνικές», επισήμανε ο Ρίκαρντ Σκουφιάς

Βιώσιμες οικονομικά επενδύσεις

ksifarasΤο πετρέλαιο είναι πλέον ο ρυθμιστής για το εάν οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά και νε ολοκληρώσουν τα project τους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Κώστα Ξιφάρα. «Τα προηγούμενα χρόνια ήταν εάν θα παρθεί η πολιτική απόφαση να προχωρήσουν και εάν θα ανέβουμε και άλλα επίπεδα στην ενεργειακή πολιτική. Τώρα το ζήτημα είναι εάν οι επενδύσεις αυτές είναι βιώσιμες οικονομικά με τις τιμές του πετρελαίου να είναι τόσο χαμηλά», αναφέρει ο δ.σ. του ΔΕΣΦΑ στο karfitsa.gr. Όπως υποστηρίζει, επειδή ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει ορίζοντα δεκαετίας πρέπει να συνεχίσει ως έχει. «Η ταχύτητα με την οποία θα πραγματοποιηθούν είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο», λέει ο κ. Ξιφάρας.

Σχολιάζοντας παράλληλα την προοπτική του έργου του TAP, επισήμανε ότι είναι ένα έργο που βοηθά στη διασύνδεση δύο χωρών όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία «και μπορεί να λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει νέα». Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα έργο που υποστηρίζεται σθεναρά από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ισορροπεί την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου. «Το ρωσικό αέριο σίγουρα θα συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή αερίου για τις χώρες της Βαλκανικής, επομένως η αγορά θα ισορροπήσει και θα υπάρχουν καλύτερες τιμές», εξηγεί στο karfitsa.gr ο δ.σ. του ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα μιλώντας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ενεργειακή πολιτικής και δη του φυσικού αερίου, ο κ. Ξιφάρας σημείωσε ότι οι φορείς αναμένουν από την πολιτειακή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ακολουθηθεί η πολιτική γρήγορης περάτωσης των έργων. «Περιμένουμε το 2020 να έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα έργα ώστε η Ελλάδα να πατήσει γερά στο ζήτημα των αγωγών και των διασυνδέσεων με άλλες χώρες και όχι μόνο με τη Βουλγαρία. Θέλω να ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να είμαστε στο μέλλον η ανατολική πύλη του αερίου», ξεκαθαρίζει ο κ. Ξιφάρας.

Ενεργειακός κόμβος

Το 2016 σύμφωνα με τον διευθύνοντας σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να είναι ο καταλύτης όσον αφορά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας. «Ο TAP από ό,τι φαίνεται έχει πάρει την πορεία για την κατασκευή του, έχουν προχωρήσει η αδειοδοτήσεις του και τρέχουν πάρα πολλά έργα. Είμαστε στη δεύτερη φάση αναβάθμισης της Ρεβυθούσας και ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε νέες υπηρεσίες. Πρέπει να πούμε ότι και το φυσικό αέριο αλλά και η χρήση του LNG(Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο), θα είναι πιο έντονες στην αγορά». Όπως λέει χαρακτηριστικά, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο να υπάρξει και διαφοροποίηση των πηγών του φυσικού αερίου, ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και καλύτερες τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή και τη βιομηχανία. «Νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για έναν ενεργειακό κόμβο στην Ελλάδα, κάτι που ζητούν γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία. Νομίζω όμως ότι με την παρουσία του TAP που θα φέρει το αζερικό αέριο στην Ελλάδα και φυσικά στην Ευρώπη, η χώρα μας θα γίνει η ανατολική είσοδος νέου αερίου προς την “Γηραιά Ήπειρο”». Σύμφωνα με τον κ. Ξιφάρα την παρούσα χρονική στιγμή δίνεται μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα και σε όλες τις εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο ενασχόλησης το αέριο, να πραγματώσουν όλες τις επιδιώξεις τους για μια νέα αγορά αερίου.

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ