14:00, Δευτέρα
23 Μαΐου 2022

Άσπρο Δέντρο: Το πρώτο «μαγειρείο – θέατρο» – Ένα πρωτότυπο concept στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο μαγειρείο – θέατρο έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Φωτιάδης.

Θέλοντας να συνδυάσει τις δυο μεγάλες του αγάπες, το θέατρο και την μαγειρική, αποφάσισε να ανοίξει έναν χώρο με ένα πρωτότυπο concept, όπου ένα σύγχρονο μαγειρείο και μια θεατρική σκηνή θα συνυπάρχουν.

Η κουζίνα στο Άσπρο Δέντρο είναι στημένη έτσι ώστε να μετατρέπεται εύκολα σε σκηνή όπου ο Αντώνης Φωτιάδης θέλει να δημιουργήσει παραστάσεις στις οποίες οι ηθοποιοί ως ρολόι θα μαγειρεύουν μέσα στην δράση της παράστασης και τα πιάτα στο τέλος θα σερβίρονται στους θεατές που θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ένα ολοκληρωμένο μενού. Όπως τονίζει μιλώντας στην Karfitsa αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, με αρκετές δυσκολίες, ωστόσο έγινε πραγματικότητα. Το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του 19 Φεβρουαρίου του 2020, ουσιαστικά 24 μέρες πριν από το πρώτο lockdown. Το μαγαζί βρίσκεται στην οδό Ολύμπου, επιλογή καθόλου τυχαία, καθώς από την πρώτη στιγμή που είδε τον χώρο ο Θεσσαλονικιός μάγειρας και καλλιτέχνης λάτρεψε την γειτονιά. «Είναι ένα πολύ όμορφο κομμάτι της Ολύμπου με μεγάλα παρτέρια αρκετό πράσινο και ένα ιστορικό μνημείο που αξίζει να θαυμάσεις την εκκλησία των 12 Αποστόλων», λέει χαρακτηριστικά.

Η ονομασία Άσπρο Δέντρο αποφασίστηκε μετά από πολύ καιρό καθώς ο Αντώνης ήθελε να βρει ένα όνομα που θα μπορούσε να ταιριάξει απόλυτα σε μια κουζίνα και ένα θέατρο. «Ήθελα να είναι ελληνικό και να αποπνέει ηρεμία. Τι πιο ήρεμο από το να βρίσκεσαι δίπλα σε ένα άσπρο δέντρο. Δίπλα στην ανθισμένη φύση, μέσα σε όλα τα χρώματα της ίριδας», σημειώνει.

Το Άσπρο Δέντρο είναι ένα φωτεινό εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα στο οποίο μπορείτε να γευτείτε ελληνικά πιάτα αλλά και  πλούσια γλυκά. Πρωινό brunch, χειροποίητα προϊόντα όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αλείμματα και διάφορες σάλτσες και μεζέδες σε πολύ όμορφα γυάλινα  βαζάκια. Φρέσκους χυμούς smothies και κοκτέιλ. Ένα πιάτο που θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε, σύμφωνα με τον Αντώνη Φωτιάδη, είναι οι γαρίδες με πλιγούρι, γεμισμένο μέσα σε ντομάτες. 

Πίσω από την κουζίνα «κρύβεται» το θέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εργαστήρια θεάτρου για μικρούς και  μεγάλους. Όπως εξηγεί ο Αντώνης Φωτιάδης «κάθε Κυριακή πρωί οι γονείς μπορούν να πιουν τον καφέ τους και τα παιδιά να απασχοληθούν με θεατρικό παιχνίδι. 

Για τους ενήλικες επίσης ‘’τρέχει’’ μια φορά την εβδομάδα το εργαστήρι θεάτρου  που απευθύνεται σε όσους θέλουν να ”εξερευνήσουν” τη σκηνή του θεάτρου, να δουλέψουν το σώμα τους και να ασκηθούν στο τώρα». Για το εργαστήρι που απευθύνεται σε παιδιά προσθέτει ότι «εκεί τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να παίξουν, να χορέψουν, να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν ρυθμό, να γνωρίσουν έργα τέχνης, να μαγειρέψουν, να κάνουν κατασκευές, να εργαστούν ομαδικά, να πλουτίσουν την φαντασία τους, να συναισθανθούν, να ενεργοποιηθούν και να εξασκήσουν τις δεξιότητες τους, αλλά και τις αδυναμίες τους που θα μπορούν να μετατρέψουν σε ταλέντα».

*Άσπρο Δέντρο, Ολύμπου 5 στη Θεσσαλονίκη