02:07, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Οι meat lovers βρήκαν το στέκι τους στη Δυτ.Θεσσαλονίκη 

Ρεπορτάζ Αναστασία Καρυπίδου 

    Picanha, strip loin, Tomahawk, T-bone steak… ποικιλίες για κρεατοφάγους υψηλών απαιτήσεων και όχι μόνο! Οι meat lovers βρήκαν το νέο τους στέκι εδώ και λίγους μήνες, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην ιστορική περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, εκεί όπου έχουν τη δυνατότητα να «εξερευνήσουν» γευστικά όσες λέξεις μπορεί να τους ακούγονται άγνωστες.

    Ο λόγος για το εστιατόριο Iberico, που άνοιξε τις πύλες του -στο σημείο όπου λειτουργούσε προηγουμένως το εστιατόριο Brizola- και με την παρουσία του έβαλε στο «κάδρο» μία περιοχή της Θεσσαλονίκης που μέχρι σήμερα δύσκολα κάποιος επέλεγε για τη μεσημεριανή ή βραδινή του έξοδο. 

    «Δεν μας τρόμαξε επιχειρηματικά καθόλου το σημείο, γιατί πιστεύουμε ότι εάν έχεις καλό φαγητό ο πελάτης θα έρθει να σε βρει όπου κι αν είσαι. Είναι μία γειτονιά με πολλή ιστορία αλλά και με πολύ μέλλον. Το τελευταίο καιρό ξεκίνησε η ανοικοδόμηση ενώ η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση» δηλώνει στην εφημερίδα «Karfitsa» ο επιχειρηματίας, Σταύρος Σωτηρούδης, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Χρήστο, εδώ και λίγους μήνες καταφέρνουν να κερδίζουν έδαφος στο χώρο της εστίασης και στη δυτική πλευρά της πόλης.

    Το Iberico από την πρώτη στιγμή κέρδισε τους ουρανίσκους με τις γεύσεις υψηλών απαιτήσεων, αλλά και τις εντυπώσεις με την αισθητική του εσωτερικού χώρου όπου κυριαρχεί η πέτρα, το μέταλλο και το γυαλί. Παράλληλα, για όσους λατρεύουν να συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφέλιμου» έχει από τα πιο …instagramika σημεία, έναν μεγάλο ταύρο που δεσπόζει στην αίθουσα φαγητού και μία παλαιωμένη μοναστηριακή πόρτα με ιστορία δύο αιώνων.

    Πρόσφατα, ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά… καθώς στον ίδιο χώρο λειτουργεί η σκεπαστή ταράτσα, με την ίδια αισθητική και αρμονία, που παράλληλα προσφέρει τη θέα της Θεσσαλονίκης κυριολεκτικά στο «πιάτο». ‘Οσο για τις παραγγελίες; Αποτελούν από μόνες τους μία ιεροτελεστία, από την επιλογή του ορεκτικού έως τη διαδικασία κοπής των κρεάτων, του ψησίματος αλλά και τις λεπτομέρειες που συνοδεύουν το τραπέζι ακόμη και στο …αλάτι!

    Στα συν για τους λάτρεις ο ξυλόφουρνος για την καθημερινή παραγωγή από ζύμες, τα μαντέμια με τη φωτιά που τοποθετούνται στα τραπέζια ανάλογα με το πόσο καλοψημένο θέλει ο καθένας το κρέας του, αλλά και μία συλλογή από 270 ετικέτες κρασιού, από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες που συμπληρώνουν το «καρέ» των γεύσεων και των αισθήσεων.

    «Είχαμε όνειρο να επιχειρήσουμε να παντρέψουμε την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό στο κρέας. Την παράδοση την εκπροσωπούμε με τον ξυλόφουρνο, βγάζοντας κάποια παραδοσιακά πιάτα όπως για παράδειγμα η κρεατόπιτα, η κασερόπιτα και οι χειροποίητες χυλοπίτες με μάγουλα μοσχαριού, ενώ ο εκσυγχρονισμός έρχεται με τις τεχνικές μαγειρικής συν τις κοπές των κρεάτων» συμπληρώνει ο κ.Σωτηρούδης για το σκεπτικό του εστιατορίου. 

Σε όλη αυτή την προσπάθεια επιλέγονται -κατά κύριο λόγο- ντόπια προϊόντα, από τη μακεδονική και ελληνική γη. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση των παραγωγών της αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, αλλά και των οινοποιείων με σκοπό να αναγνωρίσουν οι επισκέπτες του εστιατορίου τα «καλούδια» που βρίσκονται στο πιάτο μας από την γύρω περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικά την Ελλάδα», καταλήγει ο επιχειρηματίας. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA