12:43, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Pelosof: Η ιστορική στοά αναγεννήθηκε

Σε ένα κτίριο με ιστορία 100 ετών δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και αφοσίωση το Pelosof, ένας σύγχρονος πολυχώρος. Η Στοά Πελοσώφ που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Τσιμισκή, τον τελευταίο αιώνα περίπου, αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο με πολλές και διαφορετικές χρήσεις ανά περιόδους. «Έχει διατελέσει εμπορικό κέντρο, ταχυδρομείο ακόμα και ξενοδοχείο στρατευμάτων σε πόλεμο» αναφέρει στην Καρφίτσα, ο κος Βασίλης Σαΐτης, ενας εκ των εμπνευστών του Pelosof. Μαζί του ο Γιάννης Μπαλαφούτης, ο Γιάννης Φωτιάδης και ο Διογένης Κάτσος, ονειρεύτηκαν να δώσουν μια σύγχρονη ματιά στην στοά Πελοσώφ, που αποτελεί για τους ίδιους ένα μνημείο της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης. Το Pelosof κράτησε το όνομα του κου Πελοσώφ, που ήταν κάποτε ένας εκ των ιδιοκτητών της Στοάς, διατηρώντας έτσι την αρχοντιά και την ιστορία που φέρει αυτό το όνομα.

Δεν είναι όμως μόνο η ιστορία που κουβαλά ο χώρος αυτός, αλλά και η ομορφιά του. Φτάνοντας στην οδό Τσιμισκή 22, μόλις διασχίσει κάποιος τον σύντομο διάδρομο που υπάρχει, φτάνει στην πόρτα του Pelosof  και αντικρίζει τον εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο του. Την παράσταση κλέβει η γυάλινη οροφή που δίνει άπλετο φώς στον πολυχώρο αλλά αποτελεί και στοιχείο που διατηρεί την ομορφιά του τότε στο σήμερα. Η αισθητική του καταστήματος είναι ιδιαίτερη και έχει καλλιτεχνική χροιά. Η προσεγμένη επιλογή χρωμάτων και υλικών, συνδυαστικά με το αρχοντικό ύφος, που έχει από μόνο του το κτίριο, με τη συγχρονή αρχιτεκτονική οπτική των Post Spectacular Office, δημιουργούν ένα μοναδικό είδος αισθητικής που χαρακτηρίζει το Pelosof. Ούτως ή άλλως, οι δημιουργοί είχαν θέσει ως στόχο να αναδείξουν το μεγαλείο του κτιρίου με τις αναγκαίες μόνο παρεμβάσεις, αλλά αφήνοντας και το δικό τους στίγμα σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως κάθε χώρος του καταστήματος είναι πλήρως προσβάσιμος για ΑμεΑ .

Το άλλοτε ταχυδρομείο και χώρος εμπορικών δραστηριοτήτων, σήμερα στεγάζει μια νέα πρόταση στον χώρο της εστίασης, καθώς πρόκειται για ένα all day café bar που προσφέρει υψηλές υπηρεσίες, από το πρωί εως και το βράδυ. Στην Στοά Πελοσώφ, υπάρχει και χώρος για φαγητό που βρίσκεται στο ημι-υπόγειο και ο κατάλογος που διατίθεται παρέχει γεύματα ξεχωριστά για κάθε ώρα της ημέρας με γλυκές, αλμυρές και vegan επιλογές. Σύντομα θα δημιουργηθεί και εξωτερικός χώρος όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ηλιόλουστες μέρες.