, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρίγκηπος, ένα καφενείο σαν βιβλίο ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Brand Identity Design | Commercial Photography | High End Retouching www.vagelisart.com

Της Φιλίππα Βλαστού

Μια τελείως διαφορετική εικόνα συγκριτικά με την σημερινή είχε πριν από πολλές δεκαετίες η περιοχή περιμετρικά του καφενείου η Πρίγκηπος, στην οδό Απ.Παύλου που γειτνιάζει με την Αγίου Δημητρίου.

Στο σημερινό σημείο, όπου λειτουργεί το καφενείο και ο εξωτερικός του χώρος, τον οποίο απολαμβάνουν κάτοικοι της περιοχής, περαστικοί, φοιτητές και τουρίστες τον 19ου αιώνα (1874) είχε χτιστεί το Ισλαχανέ. Στο χώρο που σήμερα είναι το καφενείο, υπήρχε ένα μακρόστενο κατάστημα που λειτουργούσε από τότε ως καφενείο. Η περιοχή εκκενώθηκε όμως από τους μουσουλμάνους που κατοικούσαν εκεί το 1922-25, λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών και γέμισε από πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Τα αιχμάλωτα αδέρφια που έκαναν την αρχή

Ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, δύο αδέλφια με καταγωγή από τα Κούλα της Μανισάς και τα Σύλλατα της Καππαδοκίας, το 1927 έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, μετά την απελευθέρωση τους, καθώς ήταν αιχμάλωτοι. Παρά τις κακουχίες που είχαν ζήσει κατάφεραν να κάνουν μια νέα αρχή. Αγόρασαν λοιπόν το καφενείο το 1929 και το ονομάτισαν η Ελπίς. Έμεινε όμως γνωστό ως Καφενείο του Καραμανλή.

Το τότε κτίριο, το 1963 δόθηκε σε εργολάβο ως αντιπαροχή και το καφενείο μεταφέρθηκε στην διπλανή νεόκτιστη οικοδομή, όπου συνέχισε την λειτουργία του. Όταν τα δυο αδέλφια συνταξιοδοτήθηκαν την σκυτάλη πήρε ο γιος του Μιχάλη, Πλάτων έως το 1969. Το καφενείο άλλαξε διάφορα ονόματα, όπως Καφενείο του Θωμά, Καφενείο Τζόρνταν μέχρι που το 1993 που έγινε μια ανακαίνιση και δόθηκε η μορφή που έχει μέχρι σήμερα αλλά και η ονομασία, Πρίγκηπος. Τότε ο Κώστας Ντινούδης, ο Νίκος Δασκαλόπουλος κι ο Γιώργος Τσαναξίδης θέλησαν να αναβιώσουν το Καφενείο, δίνοντας στο χώρο τα χαρακτηριστικά των κοσμοπολίτικων Καφενείων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ανατολής. Το 2003 εισήλθαν στην επιχείρηση ο Γιώργος Καραποστόλης κι ο Κωνσταντίνος Λουκίδης.

Καφενείο σαν βιβλίο ιστορίας

Όλες αυτές τις δεκαετίες που λειτουργεί το καφενείο η χώρα έχει ζήσει σημαντικές στιγμές που την έχουν στιγματίσει. Ο Κωνσταντίνος Λουκίδης κι είναι η τρίτη γενιά που κρατάει ζωντανό τον παραδοσιακό καφενέ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο παλιά της πόλης. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του θυμάται να του λένε ιστορίες που έχουν ζήσει μέσα στο καφενείο. «Στην Κατοχή, εκεί που είναι τώρα του 3ο Λύκειο οι Γερμανοί κρατούσαν αιχμαλώτους τους Ιταλούς. Οι ναζιστές λοιπόν ερχόντουσαν στο καφενείο έπαιρναν μπύρες και ό,τι άλλο ήθελαν και δεν πλήρωναν. Ο παππούς μου όμως επειδή τους φοβόταν δεν τολμούσε να τους πει κάτι. Ωστόσο το γεγονός μαθεύτηκε και οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να έρθουν να πληρώσουν», περιγράφει ο Κ.Λουκίδης. Μια άλλη ιστορία προέρχεται από την περίοδο της Χούντας. Τότε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη είχαν απαγορευτεί να παίζονται, όμως ο πατέρας του τα έβαζε κανονικά να ακούγονται στο καφενείο. «Αστυνομικοί που φύλαγαν το τουρκικό προξενείο ήξεραν τον πατέρα μου και όταν έμπαιναν μέσα και άκουγαν να παίζονται τραγούδια του Θεοδωράκη δεν του έλεγαν τίποτα», σημειώνει.

Η Πρίγκηπος συνεχίζει να μετράει χρόνια παρουσίας στην ιστορία της πόλης και όπως τονίζει ο Κ.Λουκίδης στόχος είναι το καφενείο να κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, εναρμονισμένο με την σύγχρονη εποχή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.