, Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

Το Aigli Heni Hamam επέστρεψε με ανανεωμένη διάθεση

Το Aigli Heni Hamam με ανανεωμένη διάθεση επέστρεψε στις μέρες και στις νύχτες της Θεσσαλονίκης. Στο ιστορικό κτίριο που βρίσκεται πίσω από το ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου άνοιξε τις πόρτες του το Aigli σε ένα μοναδικό τρίπτυχο brunch, restaurant, club.

Από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ στο Aigli έχει δημιουργηθεί μια all day εμπειρία, προσφέροντας ένα νέο ανανεωμένο μενού για πρωινό αλλά και κυρίως γεύματα με πολίτικες μυρωδιές, κλασικές γεύσεις και μελωδίες που συνδυάζουν το παλιό με το σύγχρονο! Τις βραδινές ώρες στον χώρο του Club φιλοξενούνται γνωστά ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής δημιουργώντας ξεχωριστά vibes μεταμορφώνοντας το Aigli σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μαγαζιά της πόλης.

Χρονικοί σταθμοί

Η μακροχρόνια ιστορία του κτιρίου αγγίζει τον 16ο αιώνα, κατά την Οθωμανική περίοδο, όταν ο Χουσρέφ Κεντχουντά, κάτοχος ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε ένα «γενί χαμάμ», δηλαδή ένα νέο χαμάμ. Στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το χαμάμ χτίστηκε επάνω σε παλαιότερο βυζαντινό λουτρό. Εκείνη την εποχή, το κτίριο λειτουργούσε ως δίχωρο χαμάμ ανδρών και γυναικών.

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, σταμάτησε την λειτουργία του ως λουτρό. Τα επόμενα χρόνια μέχρι την δεκαετία του ‘80, λειτουργεί στο εσωτερικό του κτιρίου χειμερινός κινηματογράφος. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 μετατρέπεται στην ταβέρνα «Σεβίλλη» και ύστερα, για μεγάλο διάστημα μεταμορφώνεται σε συναυλιακό χώρο, όπου φιλοξενεί πλήθος διάσημων και αξιόλογων τραγουδιστών. Το 2015 παίρνει την ονομασία ως cafe bar & restaurant «Αίγλη Γενί Χαμάμ», και συνεχίζει να αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σήμερα το 2023 … η νέα εποχή της ΑΙΓΛΗΣ γενί χαμάμ είναι εδώ για να συνεχίσει με σεβασμό την ιστορία…

Info

Aigli Heni Hamam, στην οδό Αγίου Νικολάου 3 πίσω ακριβώς από την εκκλησία Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο για κρατήσεις 6944799744

Instagram: aigli_geni_hamam