Τουρίστες στη Θεσσαλονίκη μόνο για… εικόνα! - Karfitsa.gr
Οικονομία

Τουρίστες στη Θεσσαλονίκη μόνο για… εικόνα!

«Μόνο από τις ανατολικές χώρες αφήνουν χρήματα…»

 

ploio 1των Γιώτας Ρουμελιώτη- Ηλία Μπουρμπούλα

Μπορεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί κάθε τόσο στα ύδατα και στους χώρους του, πολυτελή κρουαζιερόπλοια που «κόβουν την ανάσα» και που μεταφέρουν μέχρι και 1.200 τουρίστες, ωστόσο αυτό δεν είναι συνεπάγεται την οικονομική άνοδο στην αγορά και στα καταστήματα της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα λένε στο Karfitsa.gr καταστηματάρχες, έμποροι αλλά και… τουρίστες, όσοι κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια αρκούνται στο να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, μια μικρή περιήγηση ή να αγοράσουν κάποιο σουβενίρ, χωρίς να επεκταθούν σε περαιτέρω αγορές, ενώ η προσοχή τους στρέφεται κυρίως… στον πολιτιστικό πλούτο! Αντίθετα, οι τουρίστες από τις ανατολικές χώρες δίνουν μια ανάσα στην αγορά με την προτίμησή τους στο ελαιόλαδο και στις ελιές!

 

touristesΜόνο… σουβενίρ!

Το ζεύγος Doroths είναι από το Βέλγιο και έφτασε σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το κρουαζιερόπλοιο. Όπως λέει στο Karfitsa αρκέστηκαν σε μια μικρή βόλτα, αγοράζοντας σουβενίρ! «Είμαστε από το Βέλγιο και ταξιδεύουμε με το κρουαζιερόπλοιο στα ελληνικά νησιά, στη Θεσσαλονίκη και αύριο θα φτάσουμε στην Κωνσταντινούπολη. Κάναμε μια μικρή βόλτα κάποια αγοράσαμε κάποια σουβενίρ. Μας άρεσε πολύ η Θεσσαλονίκη, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο μας τον περάσουμε στο κρουαζιερόπλοιο», λέει ο κ. Doroths.

 

tupos ladadika«Δεν έχουμε δει διαφορά»

Ούτε και τα καταστήματα στα Λαδάδικα φαίνεται να έχουν δει κάποια σημαντική αλλαγή με τα κρουαζιερόπλοια και τους τουρίστες που μεταφέρουν. Όπως λέει ο Μιχάλης Μανετάκης, υπεύθυνος εστιατορίου στα Λαδάδικα, « δεν έχουμε δει μεγάλη διαφορά με τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι έρχονται για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη και διαχέονται. Πηγαίνουν για βόλτα στην αγορά, στην παραλία, αλλά δεν έχουν ένα στοχευμένο περιβάλλον».

 

anthoula arampatzh«Ελάχιστα χρήματα στην αγορά»

«Οι λιγοστοί τουρίστες που επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη αφήνουν ελάχιστα χρήματα στην αγορά» τονίζει η ιδιοκτήτρια παντοπωλείου και σουβενίρ στο Καπάνι Ανθούλα Αραμπατζή και συμπληρώνει ότι «οι περισσότεροι τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Θεσσαλονίκη είναι από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έχουν πολλά χρήματα και οι αγορές που κάνουν είναι πολύ περιορισμένες. Εν αντιθέσει με τους επισκέπτες από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη οι οποίοι έχουν χρήματα, αλλά είναι λίγοι και έτσι δεν μπαίνει πολύ χρήμα στα ταμεία».

 

«Ψωνίζουν λάδια και ελιές»manwlis papadiamantakis

«Πάλι καλά που υπάρχουν και οι τουρίστες από τις ανατολικές χώρες και υπάρχει κίνηση» υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης αλίπαστων και ελαίων στο Καπάνι Μανώλης Παπαδιαμαντάκης και συμπληρώνει ότι «οι συγκεκριμένοι τουρίστες που έρχονται στην πόλη μας είναι μια πολύ σημαντική «ανάσα» για την αγορά. Όσοι προέρχονται από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ αγοράζουν συνεχώς μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες ελιών και ελαιολάδου. Φέτος τόνωσαν ιδιαίτερα την αγορά οι Σέρβοι αλλά η απουσία των Ρώσων λόγω του εμπάργκο είναι ιδιαίτερα αισθητή. Από την άλλη πλευρά οι τουρίστες από την κεντρική Ευρώπη δεν αγοράζουν τρόφιμα για να πάρουν μαζί τους αρκούνται σε άλλα προϊόντα. Ελπίζουμε ο καλός καιρός να κρατήσει για πολύ ακόμη ώστε να έχουμε περισσότερους τουρίστες και να τονώνουν την αγορά της πόλης».

 

ploio 2 touristes 2 touristes 4

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ