Τουρκία: Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε δύο νομούς και επτά επαρχίες - Karfitsa.gr
Διεθνή

Τουρκία: Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε δύο νομούς και επτά επαρχίες

Επαναλαμβάνονται εξαιτίας ενστάσεων μετά τις δημοτικές εκλογές...

CB5A6DDAFC8BBD93319D0BBC307417EAΣημαντικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυρίως εν όψει των εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου είναι οι σημερινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για τους δήμους δύο νομών, επτά επαρχιών και τεσσάρων χωριών, όπου συνολικά οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 202.974.

Οι δύο νομοί του Άγρι της ανατολικής Τουρκίας και της Γιάλοβας της δυτικής είναι εκεί όπου έχει στραφεί η προσοχή στη σημερινή ψηφοφορία. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται εξαιτίας ενστάσεων μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου 2014.

Το δήμο στο Άγρι τον είχε κερδίσει υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας με ποσοστό 45,92% και διαφορά 201 ψήφων από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρώσει με 45,47%.

Οι αλλεπάλληλες καταμετρήσεις των ψήφων έπειτα από ενστάσεις του κυβερνώντος κόμματος, είχαν αναδείξει πρώτο τον Κούρδο υποψήφιο, αλλά παρόλα αυτά η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών.

Στη Γιάλοβα είχε κερδίσει αρχικά ο υποψήφιος κυβερνώντος κόμματος με 42,98% και διαφορά μίας ψήφου από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (επίσης 42,98%).

Ακολούθησε δεύτερη καταμέτρηση ύστερα από ένσταση του ΡΛΚ η οποία έβγαλε νικητή με διαφορά έξι ψήφων, τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά όμως η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε και σε αυτή την περίπτωση την επανάληψη των εκλογών.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι στο Άγρι 79.498 και στη Γιάλοβα 75.813. Για την εκλογή δημάρχων σε επτά επαρχίες των νομών Εσκίσεχιρ, Τσάνκιρι, Μπίτλις, Σεβάστεια, Τόκατ, Μπάϊμπουρτ και Ρίζε και σε δύο χωριά στους νομούς Τσόρουμ, Αφιόνκαραχισαρ, Αϊδίνι και Νίγδη θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι 47.663 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται στην ανατολική Τουρκία από τις 07.00 έως τις 16.00 τοπική ώρα και στη δυτική από τις 08.00 έως τις 17.00.

Με δεδομένο το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα του Ερντογάν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου, οι σημερινές εκλογές αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον. Η αντιπολίτευση δεν έχει δώσει προς το παρόν ενδείξεις για πιθανά ονόματα υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός λαός για πρώτη φορά θα ψηφίσει για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Ο σημερινός πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εξελέγη στις 28.8.2007 από την εθνοσυνέλευση, όπως γινόταν πάντα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στις 21.10.2007 πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την εκλογή προέδρου από τον λαό και για πενταετή θητεία, ενώ μέχρι τότε η προεδρική θητεία ήταν επτά έτη.

protothema.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ