Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων στους δήμους - Karfitsa.gr
Karfitsomata Θεσσαλονίκη

Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων στους δήμους

 H απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων δημιουργεί ζητήματα δικαιοσύνης με την κατάχρηση του νόμου από τις οικονομικές επιτροπές

Ο πρόσφατος νόμος 4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία» (ΦΕΚ Α 36) τροποποίησε σε πολλά σημεία το νόμο 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ ΕΕ)».

Σε ορισμένα σημεία, η νομοθεσία ήδη εφαρμόζεται από τις 9.3.2021, οπότε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πολλές διατάξεις άρχισαν να εφαρμόζονται από την 1.6.2021. Στις νέες αυτές διατάξεις συμπεριλαμβάνονται και οι διατάξεις για τις απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ειδών, υπηρεσιών και μελετών. Με το νόμο 4782/2021 το ποσό των απευθείας αναθέσεων αυξάνεται από τις 20.000,00 στις 30.000,00 ευρώ (άνευ ΦΠΑ), ενώ δημιουργείται μια νέα κατηγορία δαπανών: οι δαπάνες έως 2.500,00 ευρώ.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν σαφές και αφορούσε μόνο τις έκτακτες συνθήκες ελέω πανδημίας προκειμένου να μην χάνεται χρόνος με τη γραφειοκρατία των ανοιχτών διαγωνισμών. Ωστόσο, φαίνεται ότι αρκετοί φορείς, μεταξύ των οποίων και δήμοι καταχράστηκαν το νόμο κι άρχισαν τη βιομηχανία απευθείας αναθέσεων.

Για παράδειγμα στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Φαίνεται ότι η εταιρία ΜΑΡΑΓΚΟΣ Θ. & ΣΙΑ Ο.Ε, είναι η πρωταθλήτρια στην αναδοχή καθώς υπερισχύει όλων των ανταγωνιστών της σε δεκάδες αναθέσεις για συντήρηση – Επισκευή Οχημάτων του Δήμου Ωραιοκάστρου αλλά και ανάθεση επισκευαστικών και προμήθειας ανταλλακτικών για διάφορα οχήματα του δήμου με συνολικό κόστος (υπάρχουν όλες οι αποφάσεις στη διάθεση της εφημερίδας) 95.000 περίπου ευρώ για το τελευταίο πεντάμηνο.

Ασφαλώς, και η συγκεκριμένη εταιρία προφανώς καλύπτει τις ανάγκες των εργασιών όλων των οχημάτων του δήμου Ωραιοκάστρου, αλλά αίσθηση προκαλεί ο παντελής αποκλεισμός άλλων εταιριών αναλόγων προσόντων.

Προφανώς, η μέθοδος των απευθείας αναθέσεων βολεύει τις διοικήσεις των δήμων διότι μ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται χρονικά προκειμένου να σπεύσουν να διευθετήσουν εκκρεμότητες που με τη χρονοβόρα διαδικασία των ανοιχτών διαγωνισμών θα έπαιρνε καιρό για να τελεσφορήσουν. Αυτό όμως, να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο και σύννομο.

φωτογραφία αρχείου

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ