, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βροχή οι καταγγελίες για «φακελάκια» εν μέσω πανδημίας 

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες ασθενών ότι την περίοδο των περιορισμών για την πανδημία γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές εξακολουθούν και ζητούν «φακελάκια» για να τους εξυπηρετήσουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης 61χρονου γιατρού, που υπηρετεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέπραττε το πρωί χρήματα λέγοντας ότι αντιστοιχούν στα… απογευματινά ιατρεία.

Η υπόθεση δεν πήρε διαστάσεις καθώς δεν ανακοινώθηκε ούτε από τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί των οποίων συνέλαβαν τον γιατρό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ο γιατρός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για δωροληψία δημοσίου υπαλλήλου, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο πήρε αναβολή και αφέθηκε ελεύθερος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον γιατρό κατήγγειλε ασθενής, όταν του γνωστοποιήθηκε πως για την εξέταση που είχε προγραμματιστεί να κάνει ένα πρωινό της περασμένης εβδομάδας, έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 70 ευρώ.

Ο ασθενής ενημέρωσε την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας και τα χρήματα προσημειώθηκαν. Όταν ο ασθενής πήγε στο ραντεβού κατέβαλε το ποσό και στη συνέχεια ο γιατρός συνελήφθη. Από την πρώτη έρευνα των διωκτικών αρχών προέκυψε ότι την ίδια ημέρα μέχρι τις 10 το πρωί, ο γιατρός με τον ίδιο τρόπο είχε ολοκληρώσει άλλα τρία ραντεβού με ασθενείς του και κατηγορήθηκε ότι απ’ όλους εισέπραξε αντίστοιχα ποσά των 70 ευρώ για την επίσκεψη στο δημόσιο νοσοκομείο.

Η αιτιολογία που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο γιατρός στους ασθενείς που τον ρωτούσαν για ποιόν λόγο απαιτούσε αυτά τα χρήματα, είναι πως αντιστοιχούν στο απογευματινό ιατρείο που επιβάλει η θέση του στο δημόσιο νοσοκομείο. Έδειχνε μάλιστα πως τα χρήματα πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία, παρ’ ότι τα εισέπραττε ο ίδιος. Ωστόσο την περίοδο του κορωνοϊού δεν ισχύουν τα απογευματινά ιατρεία, ειδικά μετά την έξαρση των περιόδων του Νοεμβρίου και του Μαρτίου που έχουν παρουσιάσει τα περιστατικά κορωνοϊού σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κύκλοι συναδέλφων του συγκεκριμένου γιατρού έλεγαν στην Karfitsa ότι ειδικά για την περίπτωσή του όλοι οι φορείς έχουν κάνει τα «στραβά μάτια», καθώς εδώ και καιρό έπρεπε να έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία για ανεξάρτητους λόγους από την καταγγελλόμενη δωροδοκία. Μάλιστα μετά τη σύλληψή του πληροφορίες ανέφεραν ότι θα κινηθεί έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το ένα μετά το άλλο 

Τα περιστατικό του γιατρού με τα… απογευματινά ιατρεία του πρωινού δεν ήταν το μοναδικό που αποκαλύφτηκε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της πανδημίας. Άλλες δύο υποθέσεις που απασχόλησαν τους «αδιάφθορους» των σωμάτων ασφαλείας, έδειξαν πως όσοι εισέπρατταν «φακελάκια» νωρίτερα φρόντισαν να μην σταματήσουν τις συνήθειές τους και κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, ακόμη και όταν οι είσοδοι των νοσοκομείων και των κλινικών οργανισμών ήταν απροσπέλαστα για συγγενείς ασθενών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γιατρού σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη για «φακελάκι» 5.000 ευρώ για επέμβαση σε ασθενή. Το εντυπωσιακό του περιστατικού εκείνου ήταν ότι την περίοδο της σύλληψης – και του προγραμματισμένου χειρουργείου – στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, τον περσινό Νοέμβριο, είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός με ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό και ειδικά των εντατικών. Μάλιστα όταν συνελήφθη ο γιατρός το ίδιο το νοσοκομείο είχε κρούσματα σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Ωστόσο ο γιατρός κατηγορείται ότι είχε δώσει ειδικές οδηγίες, ακόμη και για τη διέλευση του ασθενή από άλλη είσοδο του νοσοκομείου, προκειμένου να αποφύγει τα περιοριστικά μέτρα. «Μας είπε ότι θα πάμε από εκείνο το σημείο και όταν φτάσουμε θα πρέπει να επικαλεστεί ο πατέρας μου οξείς πόνους στο στήθος για να μπει στο νοσοκομείο. «Εγώ θα έχω έτοιμο το χειρουργείο» μας είπε, τα είχε όλα κανονισμένα», περιέγραψε μιλώντας στην Karfitsa ο γιος του ασθενή αναφερόμενος στην πορεία που θα ακολουθούταν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, για να παρακαμφθούν όλες οι διαδικασίες.

Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου οι αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας συνέλαβαν, ύστερα από καταγγελία, γιατρό μέσα σε ΙΚΑ. Κατηγορείται ότι εισέπραττε «φακελάκια» για να κάνει ενέσεις σε ασθενείς, παρ’ ότι εκείνοι ήταν συμβεβλημένοι. Και αυτός ο γιατρός οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, χωρίς η υπόθεσή του να δικαστεί.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.