Οργή φορέων για την κυβέρνηση που ΔΕΝ ενημέρωσε κανέναν για τους 1700 πρόσφυγες που έρχονται Θεσσαλονίκη! - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Οργή φορέων για την κυβέρνηση που ΔΕΝ ενημέρωσε κανέναν για τους 1700 πρόσφυγες που έρχονται Θεσσαλονίκη!

Απαγορεύεται σε οδηγούς ταξί να...

ELVE copy

του Βαγγέλη Στολάκη 

Στον… ύπνο πιάστηκαν οι τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα μεταφέρει στην πόλη σήμερα το βράδυ περισσότερους από 1700 πρόσφυγες. Δήμαρχος, περιφερειάρχης και αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς. Εξαίρεση αποτελεί ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Γιάννης Παντής ο οποίος συνομίλησε χτες το βράδυ με κυβερνητικά στελέχη τα οποία τον ενημέρωσαν για την άφιξη του οχηματαγωγού «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το πλοίο σύμφωνά με τον Γιάννη Παντή θα φτάσει όχι στις 21:00 το βράδυ αλλά πολύ αργότερα, ενδεχομένως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αφού θα κάνει ενδιάμεσες στάσεις σε νησιά. Όπως ο ίδιος λέει στο karfitsa.gr σήμερα θα πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων με στελέχη της εταιρίας του και τις αρχές της πόλης προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. θα υποδεχτεί τους μετανάστες.

«Ενημερώθηκα για το πλοίο από χτες το βράδυ. Το πλοίο θα φτάσει μάλλον ξημερώματα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να φτάσει στις 21:00 αλλά θα έρθει ξημερώματα» τονίζει ο κ. Παντής. «Ως ΟΛΘ θα είμαστε πανέτοιμοι για όλα» ξεκαθαρίζει. «Είμαστε όλοι σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Επικρατείας και τον κ. Φλαμπουράρη και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης» τονίζει ο κ. Παντής.

Την ίδια ώρα, στους εμπλεκόμενους φορείς υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία που θα καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη θα επιθυμήσουν να προσεγγίσουν τα σύνορα προκειμένου να φύγουν στο εξωτερικό. «Σίγουρα θα διευκολύνουμε τέτοιες ενέργειες. Ανεπίσημα γιατί επίσημα δεν μπορούμε να προωθήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες χώρες» λέει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος φορέα της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αλλά και ο Γιάννης Μπουτάρης ενημερώθηκαν για την έλευση των προσφύγων από τους δημοσιογράφους. Σύσκεψη για το θέμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού οι περισσότεροι από το δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, τόσο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, όσο και ο Γιάννης Μπουτάρης βρίσκονται σε επαφή με την Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρά.

Στις σκέψεις των αρμοδίων του δήμου είναι να τοποθετηθούν εντός του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης χημικές τουαλέτες και να οργανωθεί συσσίτιο για τους περίπου 1700 Σύρους πρόσφυγες.

«Ο δήμαρχος δεν είχε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Μια πρώτη σκέψη είναι να υπάρχει μια υποδομή με χημικές τουαλέτες. Φαντάζομαι ότι υπάρχει σχέδιο προώθησης. Δεν μας έχουν πει τίποτα. Δεν έχουμε ιδέα για το τι θα γίνει» σχολιάζει ο κ. Πέγκας.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του Παντελής Φιλιππίδης δεν προτίθεται να «ανοίξει» την αγορά το βράδυ καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί της πόλης, οι οποίοι, όπως δηλώνει ο κ. Κλήμης Λεοντιάδης, πρόεδρος του σωματείου ταξί «Ο Ερμής». «απαγορεύεται από τους συναδέλφους να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε συγκεκριμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας». «Στα σύνορα απαγορεύεται να μεταφερθούν. Οι πρόσφυγες έχουν υπηρεσιακά σημειώματα όπου αναφέρονται ρητά οι επτά-οκτώ νομοί της χώρας που απαγορεύεται να μεταβούν. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Εάν τους μεταφέρουν το κάνουν με δική τους ευθύνη. Οι κυρώσεις είναι μεγάλες. Υπάρχουν δημεύσεις αυτοκινήτων και φυλακίσεις. Αποφεύγουμε να τους μεταφέρουμε στους νομούς που αναφέρονται πάνω στο υπηρεσιακό σημείωμα των προσφύγων» καταλήγει ο κ. Κλήμης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ