Χωρίς ...στρες τα stress tests των τραπεζών (video) - Karfitsa.gr
Οικονομία

Χωρίς …στρες τα stress tests των τραπεζών (video)

Καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου ...
 Όλες οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν γίνει μέσα στο 2014, την κερδοφορία και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων Alpha, Πειραιώς και Εθνική περνούν το όριο του 5,5% για το core Tier 1. Η Eurobank παρουσιάζει οριακή υστέρηση με δεικτη 5,45% και σε σχετική σημείωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι πρακτικά υπάρχει μία οριακή υστέρηση όμως δεν χρειάζεται Κεφάλαια με βάση το “δυναμικό σενάριο”.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ,  “η Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση”.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤτΕ: 
“Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως  υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».
Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση”.
Εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο επισημάνθηκε ότι τα κενά που κατεγράφησαν απ’ τις ελληνικές τράπεζες καλύπτονται μέσω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ

…ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

 

Τα στρες τεστ βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2013 και στη συνέχεια υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι λοιπές κεφαλαιακές ενέργειες. Εάν λάβει κανείς υπόψη του το τέλος του 2013 που υιοθετεί και το πρακτορείο dow jones τότε οι δείκτες διαμορφώνονται ως εξής: Alpha Bank 8,1%, Πειραιώς 4,4%, Εθνική -0,4% και Eurobank -6,4% υποστηρίζοντας ότι οι τρεις ελληνικές τράπεζες δεν περνούν τα stress tests.

Εάν όμως υπολογιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν μέσα στο 2014 και πάλι η Alpha περνάει χωρίς καν να έχει ανάγκη την αύξηση ενώ η Πειραιώς καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της με την αύξηση και έχει πλεόνασμα κεφαλαίων 340 εκατ. ευρώ. Με τον υπολογισμό και των υπολοίπων κεφαλαιακών ενεργειών περνούν όλες οι τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που υπολείπεται οριακά και συγκεκριμένα παρουσιάζει για τη χρήση 2016 δείκτη 5,45% έναντι του 5,5% που χρειάζεται για να περάσει.
Ωστόσο στην υποσημείωση 1 του Πίνακα των Σωρευτικών Κεφαλαιακών αναγκών που έχει εκδώσει η ΕΚΤ αναφέρεται ότι πρακτικά προκύπτει μία κεφαλαιακή ανάγκη η οποία ωστόσο καλύπτεται πλήρως απ’ το δυναμικό σενάριο.

newmoney.gr
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ