Υπ' ατμόν το ΕΚΑΒ για τους διασωθέντες του Norman Atlantic - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Υπ’ ατμόν το ΕΚΑΒ για τους διασωθέντες του Norman Atlantic

Σε ετοιμότητα όλοι οι υγειονομικοί φορείς

Με αμεσότητα αντεπεξέλθη το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, στην υποδοχή των διασωθένατόμων από το ναυάγιο του πλοίου Norman Atlantic, από τρία διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Αρχικά, στις 27 Δεκεμβρίου 2014, ο Διευθυντής του παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. Ιωαννίνων κος Βασίλης Παπαδιώτης, σε επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις μονάδες του Ε.Κ.Α.Β. των όμορων περιοχών (Κέρκυρας, Πρέβεζας, Άρτας & Ηγουμενίτσας).

Με βάση ένα άρτιο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων με πλήρη ανάπτυξη όλων των δομών υγείας για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας στους διασωθέντες επιβάτες του ναυαγίου του πλοίου Norman Atlantic, από τις 27 Δεκεμβρίου ήταν σε ετοιμότητα στη Κέρκυρα εννέα συνολικά ασθενοφόρα και ολόκληρη η δύναμη των Ιατρών και των Διασωστών του εκεί Τομέα του Ε.Κ.Α.Β..

Αξιοσημείωτο είναι πως ο αρχικός σχεδιασμός αντιμετώπισης τις συγκεκριμένης κατάστασης κρίσης προέβλεπε την άμεση ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. για την παραλαβή διασωθέντων από δύο ακόμη σημεία υποδοχής, αυτό της Αυλώνας (Αλβανία) μέσω Κακαβιάς και αυτό της Ηγουμενίτσας.

Τελικά στις 29/12/2014 με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα επτά διασωθέντα άτομα εκ των οποίων τα τρία μεταφέρθηκαν στο Γ.Ν. Κέρκυρας για περαιτέρω Νοσοκομειακή φροντίδα.

Παράλληλα το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου συντονίστηκε μια δεύτερη μεγάλη επιχείρηση παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας, αυτή τη φορά με κέντρο την Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα, περίπου στις 19:30, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa – το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης – μεταφέροντας 69 διασωθέντες επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic.

Επί τόπου βρισκόντουσαν ήδη 10 ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. (1 από Ιωάννινα, 1 από Άρτα, 1 από Πρέβεζα & 5 από Ηγουμενίτσα) και μεγάλη δύναμη Ιατρών και Διασωστών. Αφού έγινε συνολική εξέταση και των 69 διασωθέντων μέσα στο πλοίο από 2 ομάδες Ιατρών και Διασωστών υπό το συντονισμό του Διευθυντή του παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. Ιωαννίνων, τελικά κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή 9 συνολικά ατόμων προς τα όμορα Νοσοκομεία (8 άτομα στο Γ.Ν. Φιλιατών και 1 άτομο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων).

Το ίδιο βράδυ (29/12/2014) και ώρα 22:00, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προερχόμενο από το Λέτσε και το Μπάρι μετέφερε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας) επιπλέον 43 άτομα, διασωθέντα από το ναυάγιο του πλοίου Norman Atlantic.

Στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας οι παρακάτω Υγειονομικοί φορείς:

 

–              δύναμη του Ε.Κ.Α.Β. Αθήνας με 5 ασθενοφόρα, 3 Ιατρούς και 10 Διασώστες και με επικεφαλής τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών,

–              κλιμάκιο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. με επικεφαλής την Υποδιοικήτρια κα Ευαγγελία Κουρουπάκη

–              ειδική υγειονομική ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας με ασθενοφόρα, Ιατρούς & Νοσηλευτές,

–              η μονάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης με Ψυχολόγους και Ψυχίατρους από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί.

Τελικά κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή ενός ατόμου με κάκωση κάτω άκρου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ενώ ένα δεύτερο άτομο που παρουσίαζε παθολογικά προβλήματα αρνήθηκε την διακομιδή σε κάποια μονάδα παροχής Νοσοκομειακής φροντίδας.

Η όλη επιχείρηση στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας έλαβε τέλος με επιτυχία στις 22:45 (29/12/2014).

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ