, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Υπ. Υγείας: Καλεί τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να εμβολιαστούν για τη γρίπη

nosokomeio_diadromos_karfitsa
Τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να υψώσει τείχος ανοσίας για την εφετινή γρίπη.
Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα σε επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ θα γίνεται στο χώρο της εργασίας, δηλαδή στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας, και τα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πρέπει να δηλώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν το εμβόλιο. Το σχέδιο των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ περιλαμβάνει, μάλιστα, και τη δυνατότητα της μετακίνησης του εργαζομένου που δηλώνει “αρνητής” του αντιγριπικού εμβολίου, εφόσον κρίνεται πως τα καθήκοντα του αν είναι σε ευαίσθητο χώρο και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ασθενών. Σε ρόλο εποπτικό για την εξέλιξη του εμβολιασμού τέθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ανέφερε στη διάρκεια της σημερινής επιστημονικής εκδήλωσης πως ζητήθηκε από τις δύο φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν εμβόλια κατά τις γρίπης να χορηγήσουν τις απαραίτητες ποσότητες δωρεάν για τον εμβολιασμό του προσωπικού του ΕΣΥ και πως αυτές ανταποκρίθηκαν. Εκτίμησε δε πως περίπου 18.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου θα είναι διαθέσιμες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ε. Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, για τα ποσοστά εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ήταν απογοητευτικά.
Μόλις ένας στους δέκα εργαζόμενους στο ΕΣΥ ακολουθεί τον αντιγριπικό εμβολιασμό (ποσοστό 10,9%). Σε μόλις επτά νοσοκομεία (σε σύνολο 131 νοσοκομείων) το ποσοστό εμβολιασμού ήταν άνω του 50% και σε 99 νοσοκομεία το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 24%.
Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στο προσωπικό καταγράφεται στα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς και σε μικρά σε κλίνες νοσοκομεία, ενώ από πλευράς γεωγραφικής υψηλότερη συμμόρφωση δείχνουν οι επαγγελματίες υγείας στη Βόρειο Ελλάδα.
Πέρσι, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών γρίπης εκτινάχθηκαν στα 435, από 248 την περίοδο 2014-2015 και 338 την περίοδο 2013-2014. Οι θάνατοι την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν σε 197, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, με το στέλεχος Α H1N1, να υπολογίζεται στα 54,2 έτη. Την προηγούμενη περίοδο, η αντίστοιχη ηλικία ανήλθε στα 61,9 έτη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.