«Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;» - Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Μπορούν δύο ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι να είναι «απλοί φίλοι»; Το ερώτημα αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις και έχει απασχολήσει έντονα, αρκετούς από εμάς.

Η καθημερινή εμπειρία δείχνει ότι οι μη ρομαντικές φιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι μόνο πραγματοποιήσιμες, αλλά συνηθισμένες – οι άνδρες και οι γυναίκες ζουν και εργάζονται τόσο κοντά.

Η πιθανότητα παραμένει όμως είναι φαινομενικά πλατωνική αποτελώντας απλώς μια πρόσοψη; Μήπως άραγε καλύπτονται αμέτρητες σεξουαλικές παρορμήσεις κάτω από την επιφάνεια;

Τι λέει η έρευνα

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτήν την πιθανότητα και ότι μπορεί να πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί να είμαστε «απλά φίλοι» με μέλη του αντίθετου φύλου, αλλά η ευκαιρία (ή η αντιληπτή ευκαιρία) για τον «ρομαντισμό» συχνά μας περιμένει στη γωνία, περιμένοντας να αναπηδήσει την πιο ακατάλληλη στιγμή έστω στιγμιαία με μία σκέψη που μπορεί να κάνουμε για το πως για παράδειγμα θα ήταν να ήμασταν σε συντροφική σχέση με το άλλο φύλο (τον/ την φίλη μας).

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 88 ζευγαριών- φίλων μεταξύ τους, όλοι υποχρεώθηκαν να υποσχεθούν ο ένας μπροστά στο άλλο ότι δεν θα συζητούσαν τη μελέτη μετά την απομάκρυνσή τους από το εργαστήριο. Στη συνέχεια χωρίστηκαν και τους δόθηκε μια σειρά από ερωτήσεις για να μετρήσουν τα ρομαντικά τους συναισθήματα απέναντι στους φίλους τους με το αντίθετο φύλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι γυναίκες γενικά δεν προσελκύονταν από τους άνδρες φίλους τους και έβλεπαν συχνότερα τη σχέση τους ως αυστηρά πλατωνική, οι άνδρες είχαν συνήθως ρομαντικά συναισθήματα για τις φίλες τους. Μάλιστα, τα ευρήματα έδειξαν ότι όχι μόνο προσελκύονταν από τις υποτιθέμενες πλατωνικές φίλες τους, πίστευαν επίσης λανθασμένα ότι τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία, και ήταν πιο πρόθυμοι να ενεργήσουν στην εσφαλμένα αντιληπτή αμοιβαία έλξη τους.

Επιπροσθέτως, οι άνδρες και οι γυναίκες διέφεραν και στο βαθμό στον οποίο είδαν τους ήδη δεσμευμένους φίλους τους ως πιθανούς ρομαντικούς συντρόφους. Συγκεκριμένα, οι άνδρες είχαν την ίδια πιθανότητα να επιθυμούν «ρομαντικές συναναστροφές» με «φίλες» δεσμευμένες όπως έκαναν και με όσες ήταν ελεύθερες από συντροφική σχέση, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο ευαίσθητες στην κατάσταση της σχέσης των ανδρών φίλων τους και δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται συχνά να ακολουθήσουν εκείνους που είχαν ήδη κάποια άλλη γυναίκα στη ζωή τους.

Μπορούν λοιπόν οι άντρες και οι γυναίκες να είναι απλώς φίλοι ή όχι;

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να είναι «απλά φίλοι». Αυτό που κάνει αυτά τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι ότι βρέθηκαν σε συγκεκριμένες φιλίες (θυμηθείτε, κάθε συμμετέχων ρωτήθηκε μόνο για τον συγκεκριμένο, πλατωνικό, φίλο με τον οποίο μπήκαν στο εργαστήριο). Αυτό δεν είναι μόνο μια επιβεβαίωση για τα στερεότυπα σχετικά με τα ‘σεξουαλικά επιρρεπή’ αρσενικά και τα ‘αφελή- αθώα’ θηλυκά. Είναι άμεση απόδειξη ότι δύο άτομα μπορούν να βιώσουν την ίδια ακριβώς σχέση με ριζικά διαφορετικούς τρόπους. Οι άντρες φαίνεται να βλέπουν μυριάδες ευκαιρίες για ρομαντισμό στις υποτιθέμενες πλατωνικές φιλίες τους αντίθετου φύλου. Οι γυναίκες σε αυτές τις φιλίες, ωστόσο, φαίνεται να έχουν έναν εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό – έναν που είναι πραγματικά πλατωνικός.

Φαίνεται λοιπόν ότι συνολικά, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το τι σημαίνει να είναι “απλοί φίλοι” – και ότι αυτές οι διαφορετικές απόψεις έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε προβλήματα. Αν και οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο γνήσιες στην πεποίθησή τους ότι οι φιλίες απέναντι στο φύλο είναι πλατωνικές, οι άνδρες πολλές φορές αδυνατούν να απενεργοποιήσουν την επιθυμία τους για κάτι περισσότερο. Και παρόλο που και τα δύο φύλα συμφωνούν συνολικά ότι η έλξη μεταξύ πλατωνικών φίλων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες αρνητικές από θετικές καταστάσεις, τα αρσενικά τείνουν να παραβλέπουν αυτήν την άποψη.

Η κατάσταση κάθε ατόμου είναι διαφορετική και ο αριθμός των απόψεων σχετικά με αυτό το θέμα είναι πολυάριθμες. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσουμε τη βιωσιμότητα των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υποκειμενικά κριτήρια του κάθε ατόμου και συνεπώς της κάθε μοναδικής σχέσης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ