Υπέροχος μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για... αρχάριους! - Karfitsa.gr
Κοσμικά

Υπέροχος μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για… αρχάριους!

Μύρισε Χριστούγεννα!

Mpaklavas-1-900x600ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

Για ταψί διαμέτρου 40 εκ.

  • 3 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 6 φλ. αλεύρι
  • 1 σακουλάκι νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων που συνήθως είναι 400 γρ. και θα περισσέψει

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. καρύδια
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 5 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 2 βανίλιες
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Ακόμη

  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • Γαρύφαλλα καρφάκια για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα καρύδια σε κομμάτια όχι πολύ μικρά και τα ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά δηλαδή αυγά, γάλα, λάδι, ξύδι και ανακατεύουμε. Σ΄ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν και το αλάτι και το ρίχνουμε σταδιακά στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη, για μισή ωρίτσα.

Μετά από μισή ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 C και βουτυρώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε την ζύμη σε 30 μπαλάκια. Ρίχνουμε μπόλικο νισεστέ στον πάγκο και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο διαμέτρου 15-20 εκ. Το αφήνουμε στην άκρη και το σκεπάζουμε με νισεστέ. Συνεχίζουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μία στοίβα με 10 φυλλαράκια.

Παίρνουμε αυτήν την στοίβα και όλα μαζί τα ανοίγουμε σ΄ένα μεγάλο φύλλο διαμέτρου 40 εκ. όσο δηλαδή το ταψί μας.  Το τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα 10 φυλλαράκια για 15 λεπτά στους 140 C στις αντιστάσεις.

Ανοίγουμε την δεύτερη δεκάδα φύλλων. Βγάζουμε το ταψί και ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης. Απλώνουμε από πάνω την δεύτερη δεκάδα φύλλων και ξανά στο φούρνο για 15 λεπτά. Συνεχίζουμε και ανοίγουμε την τρίτη δεκάδα φύλλων. Σε 15 λεπτά βγάζουμε το ταψί και στρώνουμε το άλλο μισό μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με την τρίτη δεκάδα φύλλων.

Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και κόβουμε τον μπακλαβά βαθιά μέχρι κάτω. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Ανεβάζουμε τον φούρνο στους 200 C. Περιχύνουμε τον μπακλαβά σε όλη την επιφάνεια με την μισή ποσότητα από το βούτυρο. Βάζουμε τον μπακλαβά στον φούρνο και τον ψήνουμε σ΄αυτήν την θερμοκρασία για 15 λεπτά μόνο. Μετά κατεβάζουμε πάλι στους 140 C.

Όταν η επιφάνεια αρχίζει να ροδίζει ελαφρά, βγάζουμε τον μπακλαβά και τον περιχύνουμε με το άλλο μισό βούτυρο. Τον ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά. Συνολικά το ψήσιμο θα μας πάρει 2 ώρες μίνιμουμ με 3 ώρες μάξιμουμ.

Για το σιρόπι βράζουμε όλα μαζί τα υλικά 10 λεπτά από το σημείο που θα αρχίσει ο βρασμός, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον αφήνουμε 10 λεπτά και μετά τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια. Τον απολαμβάνουμε την επόμενη μέρα για να ρουφήξει καλά το σιρόπι.

cookeatup.com

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ