Ζητούνται διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη για... πρόσφυγες! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Ζητούνται διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη για… πρόσφυγες!

Ο δήμος Νεάπολης- Συκεών ενδιαφέρεται να μισθώσει...

prosfyges-vardaris2

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες που βρίσκονται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης απευθύνει στους δημότες Νεάπολης-Συκεών η διοίκηση του δήμου.
Στόχος είναι η κάλυψη 120 θέσεων υποδοχής προσφύγων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και με δυνατότητα παράτασης ενός έτους, ενώ την ίδια στιγμή προωθείται η διαδικασία για τις πέντε ανάδοχες οικογένειες που θα φιλοξενήσουν συνολικά 15 πρόσφυγες. «Ο δήμος, σε υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο «αύριο» για αυτούς και την οικογένειά τους, κίνησε τη διαδικασία μίσθωσης 20 διαμερίσματα. Ήδη έχει γίνει η σχετική προκήρυξη-πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους έχουν ακίνητο με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το έργο, που αφορά στους αιτούντες άσυλο και στους δικαιούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε., υλοποιείται σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με επικεφαλής τον δήμο Θεσσαλονίκης και με εταίρους τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ, την ΜΚΟ PRAKSIS, την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Χαρακτηριστικά διαμερισμάτων
Οι προσφερόμενοι χώροι θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

– Τα διαμερίσματα προς ενοικίαση πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες. Πρέπει να έχουν έκταση τουλάχιστον 60 τ.μ. και να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό),

– Κάθε διαμέρισμα θα πρέπει να προσφέρει μέχρι έξι θέσεις φιλοξενίας στις οποίες θα μπορούν να εναλλάσσονται ωφελούμενοι ανάλογα με την πορεία εξέτασης του αιτήματος ασύλου και μετεγκατάστασης και αφού έχουν καταρχήν παραπεμφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία,

– Το πρόγραμμα θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία,

– Τα διαμερίσματα μπορούν να είναι επιπλωμένα. Σε περίπτωση που δεν θα είναι επιπλωμένα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνη για να εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες) ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη ποσού για τυχόν επισκευές, διορθώσεις του διαμερίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ωφελούμενων και η καλή κατάσταση των διαμερισμάτων θα επιβλέπονται καθημερινά, ενώ θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία.

Μίσθωμα και αιτήσεις

Η καταλληλότητα των διαμερισμάτων και η μισθωτική τους αξία θα καθορίζεται από Επιτροπή Εκτίμησης που θα ορίσει ο δήμος.
Το μίσθωμα ορίζεται σε αναλογία με τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και με την κατάσταση του διαμερίσματος, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η περιοχή ή ο όροφος ή αν είναι επιπλωμένο, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ/μήνα, σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και μετά την αφαίρεση των νόμιμων κατά τους κείμενους νόμους, κρατήσεων και μετά την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος πληρωμής.
Το μίσθωμα θα προπληρώνεται ανά τρίμηνο μέχρι 31/12/2016. Σε περίπτωση παράτασης του προγράμματος κατά το 2017, η πρώτη προπληρωμή θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.
Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, ενώ οι λογαριασμοί θα εκδίδονται στο όνομα του Δήμου.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ