, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Τέλος χρόνου – Η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ

συνεδριασηΕΚΤΤο ΔΝΤ ανακοίνωσε λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε αν πληρώσει την οφειλόμενη δόση του 1,5 δισ. Ευρώ, τονίζοντας όμως ότι έλαβε από την Ελληνική κυβέρνηση αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι το ελληνικό αίτημα θα εξετασθεί εν ευθέτω χρόνω.
Τι προβλέπει το Άρθρο 5 του ΔΝΤ
Οπως σημειώνουν ο Financial Times, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες επέμεναν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να καθορίσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, οι κανόνες του δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να ζητήσει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με το άρθρο 5, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει με ψηφοφορία την παράταση αποπληρωμής, αν ένα μέλος αντιμετωπίζει «εξαιρετικές δυσκολίες».
Πάντως το ΔΝΤ δεν έχει επιτρέψει σε κανένα μέλος του να καθυστερήσει πληρωμές από το 1982, οπότε το έπραξε σε μια κίνηση στήριξης της Γουιάνας και της Νικαράγουας. Η πρόβλεψη για «εξαιρετικές δυσκολίες» απαιτεί να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης το 70% των μελών του ΔΣ. Κι όπως καταλήγουν οι Financial Times «το ζήτημα είναι το κατά πόσον οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «εξαιρετικές».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.