, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ανασχηματισμός: Προκλήσεις, κριτήρια και …συγχαρητήρια!

Του Βαγγέλη Μωυσή
Όσοι έχουν πρόσβαση στο «ρεζουμέ» των συσκέψεων που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ξέρουν ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, είναι θέμα ημερών… και δόσης. Πρώτο ζητούμενο η ενίσχυση της πολιτικής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ –κατά κύριο λόγο- και της ΔΗΜΑΡ, με την ανάληψη αντιπροεδρίας και υπουργικού θώκου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κάτι παραπάνω από πιθανή, προκειμένου να ενισχυθεί και εσωκομματικά ο… αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποδυναμωμένος, βρίσκεται υπό ενδοπαραταξιακή πολιορκία.
Ο Φώτης Κουβέλης, είναι ο «κερδισμένος» των τελευταίων εξελίξεων, αφού ο αριθμός των βουλευτών ΠΑΣΟΚ- ΝΔ έχει πλέον υποχωρήσει σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο οριακή, που καθιστά τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θεμελιώδες συστατικό επιβίωσης της κυβέρνησης. Έτσι, η επιθυμία του ιδίου του Φώτη Κουβέλη να αποφύγει τη φθορά μας θέσης αντιπροέδρου, θα γίνει σεβαστή και ίσως αντισταθμιστεί με την είσοδο πολιτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, πέραν των «τεχνοκρατών» Α. Ρουπακιώτη και Α. Μανιτάκη που έχουν υποδειχθεί από τον κ. Κουβέλη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προετοιμάζει για υπουργοποίηση το Φ. Σαχινίδη και άλλα νεότερα στελέχη.
Ακλόνητοι εμφανίζονται δύο καθημερινοί «θαμώνες» του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Ο πρώτος αποτελεί ένα είδος… alter ego του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο δεύτερος έχει ικανοποιήσει απόλυτα ως «χρυσή τομή», ιδιαίτερα χάρη στη… μη ενασχόλησή του με ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως «να λύνει και να δένει», λόγω εντοπιότητας. Στους παραμένοντες, πρέπει να θεωρούνται επίσης οι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης και Ο. Κεφαλογιάννη, ενώ… υποψήφιοι προς αποχώρηση αναζητούνται στα υπουργεία που παρατηρούνται δυσαρμονίες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου οι Αθ. Τσαυτάρης και Μ. Χαρακόπουλος σπαταλούν πολλή ενέργεια σε διαγκωνισμούς, και Υγείας, όπου οι Α. Λυκουρέντζος και Μ. Σαλμάς (ειδικά ο πρώτος) έχουν υποστεί σημαντική φθορά από την αντιπαράθεσή τους με τον ιατρικό κόσμο. Εκτός κυβέρνησης οδεύει η υποδειχθείσα από τη ΔΗΜΑΡ Φ. Σκοπούλη.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ “ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ”
Πέρα από όλα αυτά όμως, το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση Σαμαρά, θα… παιχτεί στο οικονομικό επιτελείο και στις αλλαγές που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν σ`αυτό. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να είναι απολύτως ικανοποιημένος από τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο επιθυμεί (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) να διατηρήσει στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως για «παγκίτης» που αντικατέστησε τον Ράπανο στο… και πέντε του σχηματισμού κυβέρνησης τον Ιούνιο, έφερε εις πέρας την αποστολή του. Αυτή ήταν να σηκώσει τις… αμαρτίες της «μνημονιακής» στροφής της Ν.Δ., αποτελώντας το συνδετικό κρίκο με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, της οποίας υπήρξε τακτικός σύμβουλος.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, έχει δεχτεί εισηγήσεις για την αντικατάσταση του υπουργού, με γνώμονα την εκτόνωση της δυσαρέσκειας ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα βλέπει τον… «ψυχρό εκτελεστή» της Τρόικας.  Αυτό που συζητιέται ως ενδεχόμενο, είναι να γίνουν ανακατατάξεις στο οικονομικό επιτελείο και να απομακρυνθεί ο υπουργός, χωρίς αυτό να συνιστά μομφή για τον ίδιο. Προτείνεται δηλαδή, η αντικατάστασή του να μην έχει χαρακτήρα επικριτικό, αλλά να προβληθεί και να αξιοποιηθεί ως μήνυμα προς την κοινωνία, πως ένας κύκλος δύσκολου δημοσιονομικού έργου ολοκληρώθηκε και η κατεύθυνση πλέον αλλάζει προς αναπτυξιακή στόχευση.
Από την άλλη, η μη αντικατάστασή του Γιάννη Στουρνάρα, θα υπονομεύσει την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να «πείσει» για την ειλικρίνεια της δέσμευσής του, πως «οι επώδυνες θυσίες που ψηφίστηκαν με το τελευταίο μεσοπρόθεσμο, ήταν οι τελευταίες».
Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο απανταχού χαμογελαστός υπουργός, δεν είναι απλώς ο υπουργός που ανέλαβε για το χατήρι της κυβέρνησης Σαμαρά τον άχαρο ρόλο του δημοσιονομικού… προκρούστη μισθών και συντάξεων, αλλά υπήρξε επί διετία και στέλεχος μιας… αναποτελεσματικής και διαχρονικά άχρηστης διοίκησης του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (μα ούτε ένα “καμπανάκι” τόσα χρόνια;).
Στο μικροσκόπιο του Αντώνη Σαμαρά, αναμένονται να βρεθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, όλα τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, όπου έχουμε εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης.
ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, ο υποδειχθείς από το ΠΑΣΟΚ υπουργός – καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος δεν δικαιώνει μέχρι σήμερα τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν από το πρόσωπό του. Εδώ, ακούγεται το όνομα του Γ. Μανιάτη προς ένταξη στο team του υπουργείου, όπου αναμένεται να συνεχίσει και ο Θεσσαλονικιός –σήμερα αναπληρωτής– υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μάλιστα, βάσει των στοιχείων που αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», είναι ένας από τους λίγους αναπληρωτές, που έχει βάλει την υπογραφή του σε αποφάσεις για θέματα αρμοδιότητάς του (είτε εφαρμοσμένης πολιτικής, είτε θέματα λειτουργίας του υπουργείου), περισσότερες φορές… από τον υπουργό του. Ο κ. Καλαφάτης έχει υπογράψει 211 αποφάσεις, έναντι 195 του κ. Λιβιεράτου.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο, μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πάντα και τη σημασία του περιεχομένου των αποφάσεων, αλλά αποτελεί μια ένδειξη της έκτασης των αρμοδιοτήτων ενός κυβερνητικού στελέχους και της εμπλοκής του στο έργο του υπουργείου του.
Ο αριθμός υπογραφών για παράδειγμα, σίγουρα προσφέρει μια καλή ένδειξη, στην περίπτωση του πολυάσχολου υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη που έχει υπογράψει περισσότερες από 1.661 αποφάσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, έχει υπογράψει 415 αποφάσεις που αφορούν σε πολλές περιπτώσεις την έγκριση πιστώσεων για την προώθηση περιφερειακών οδικών και άλλων έργων.
Αντίθετα, οι 300 υπογραφές, που έχει βάλει ο Θεσσαλονικιός γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, δεν έχουν την βαρύτητα που θα περίμενε κάποιος, πόσο μάλλον για τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, το κυρίαρχο έργο της πόλης, αυτό του Μετρό, φαντάζει ακόμα πιο μακρινό και ανενεργό σήμερα, απ` ότι προ ολίγων μηνών, με εργοτάξια – «φαντάσματα» που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, χωρίς κανείς να ξέρει, αν και πότε θα έρθει η ώρα να πουν «χαλάλι». Οι υπογραφές του, τον τελευταίο καιρό, αφορούν σε διαδικαστικά λειτουργικά ζητήματα, σε δαπάνες μετακινήσεων των οδηγών που τον πηγαίνουν σε συναντήσεις ανά την Ελλάδα και στην έγκριση υπερωριών συνεργατών. Την ίδια ώρα, η δραστηριότητα του γεν.γραμματέα εξαντλείται σε συσκέψεις, συναντήσεις και συζητήσεις. Αν παραμείνει στο σχήμα, αυτό θα συμβεί μάλλον, λόγω της προσωπικής σχέσης του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως, αν στην περίπτωση του ενός Θεσσαλονικιού γεν.γραμματέα οι πολλές υπογραφές… δεν λένε πολλά, στην περίπτωση ενός άλλου Θεσσαλονικιού, του γ. γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη, οι ανύπαρκτες υπογραφές, είτε τον αδικούν κατάφωρα, ή… τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Κι αυτό, διότι όποιος πολίτης δει τις σχετικές αναρτήσεις στη «Διαύγεια», θα διαπιστώσει πως από τον Ιούνιο ως σήμερα, ο κ. Κοκκόρης έχει υπογράψει μόλις δύο αποφάσεις, κι αυτές αφορούσαν… προσλήψεις συνεργατών. Κι αυτό την ώρα, που στο ίδιο υπουργείο υπάρχουν άλλες δύο γενικές γραμματείς, η Άννα Στρατινάκη και η Άννα Δαλλαπόρτα, των 589 και… των 1.387 υπογραφών αντίστοιχα.
Στο υπουργείο Παιδείας, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης…δεν προλαβαίνει να υπογράφει (το έχει κάνει 1.095 φορές μέχρι σήμερα).
Τέλος, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου, με 135 υπογραφές, δεν πρέπει να παραπονιέται για… πολύ δουλειά, διότι ακόμα κι αυτές, συνήθως αφορούν λειτουργικά έξοδα του υπουργείου, καθαρισμούς και μερεμέτια. Ο χρόνος στο ΥΜΑ-Θ περνά… εθιμοτυπικά και οι ελπίδες για μια επιστροφή του ΥΜΑ-Θ στην πορεία αναβάθμισης που είχε ξεκινήσει πριν την κατάργησή του, έχουν διαψευστεί υπό το βάρος της οικονομικής συγκυρίας. Ουσιαστικά, η δραστηριότητα που μπορεί να πιστωθεί ως επιτυχία του κ. Καράογλου είναι αυτή της εμπλοκής του στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, με την πρωτοβουλία αναπαράστασης της απελευθέρωσης και την απήχηση που αυτή είχε…
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.